Vodiči

20 najčudnijih hotela na svijetu

datum objave | 13. siječnja 2021.
21395

Neki od hotela na našem popisu zaista su čudni, ali neki su zaista neponovljivi i zbog njih se isplati pratiti naše ponude avio karata, jer ovo morate barem jednom u životu iskusiti. Spavanje pod morem, pod zvjezdanim nebom ili viseći u zraku je na našoj TO DO listi.

Krenimo redom:

1.      Shinjuku Kuyakusho-mae Capsule Hotel, Japan

 U ovom hotelu spava se u malenim kapsulama 2×2 metra, odnosno toliko malenim sobicama da imate dojam da spavate u košnici. Ako posjećujete Tokio, priuštite si jednu večer, čisto zbog neobičnog iskustva, jer i mnogi Japanci nakon napornog radnog dana znaju prenoćiti u ovakvim hotelima, preumorni da bi se vraćali kući nakon posla (i karaoka i afterwork sakea).  (Sličan i prvi hostel s kapsulama nedavno otvoren je i u centru Zagreba)

Svaki gost hotela ima svoju privatnu kapsulu za sebe, opremljenu krevetom i TV-om, a s kupaona, sauna, ormarići za stvari i restoran prostorije su koje se dijele s ostalim gostima hotela. Svaka je kapsula također opremljena električnim utičnicama i Wi-Fijem, ali ove pogodnosti traže nadoplatu.

Hotel se nalazi u Shinjukuu, u Kabukichu, dijelu Tokija koji vrvi od zabavnih sadržaja, opcija za shopping, bilo odjeće, bilo elektroničkih naprava.

Jedina mana hotela je ta što prima isključivo mušku klijentelu. Vjerojatno i nije pogodno za muškarce iznad 180 cm visine.

Cijena noćenja iznosi između 450 i 500 kuna.

2.      Mihir Garh, Indija

Na svijetu postoje deseci preuređenih tvrđava i palača koje nude luksuzni smještaj, ali ova u rajahstanskoj pustinji je sigurno jedna od najneobičnijih.

Podignuta na pješčanoj dini pustinje Thar, Mihir Garh ili u prijevodu Sunčevu tvrđavu, čini 9 velikih apartmana površine oko 160 metara kvadratnih, od kojih svaki ima vlastiti bazen, kamin (napravljen od kravlje balege) i ukrasni namještaj iz Jodpuhra.

3.      Attrap’ Rêves, Francuska

E, pa ovo se zove glamping! Dizajner Pierre Stépnae zamislio je je ove prozirne balončiće kao neko novo iskustvo za kampere, s namjerom da korisnici ostavljaju minimalan utjecaj na okolinu. Priliku su vidjeli francuski poduzetnici koji su na samo 12 km udaljenosti od Marseillesa otvorili hotel kojeg čine ovi prefabricirani šatori, usred šume Bouches-du-Rhone.

Svaki je šator veličine 13 m u promjeru, opremljen je lijepim namještajem, a ovisno o dobu godine cjelokupnom uživanju možete dodati i uživanje u jacuzziju. Obližnji restoran u svojoj ponudi nudi ukusne francuske specijalitete, a noćenje u ovom super šatoru iznosi 109€.

4.      Manta Resort, Tanzanija

A sad nešto potpuno drugačije! Spavanje pod morem! Ovaj resort nije jedini na svijetu koji nudi tu opciju, ali je jedinstven zbog toga što doslovno, kako bi mafijaši rekli, spavate s ribama.

Underwater room (podvodna soba) je apartman na tri kata koji pluta pored predivnog koraljnog grebena i čija se glavna spavaća soba nalazi pod morskom površinom, na 12 metara dubine, tako da gosti mogu promatrati lokalnu morsku floru i faunu direktno iz kreveta (360° pogled u veliko plavetnilo).

Švedski su inženjeri tako u Zanzibaru konstruirali apartman koji pluta na udaljenosti od 250 m od obale, a usidren je uz pomoć nekoliko sidara za morsko dno.

Gornje dvije etaže čini dnevni boravak u razini mora, te blagovaonica, a na najvišoj etaži se može sunčati  ili noću promatrati zvijezde.

Cijena noćenja iznosi 1500$.

5.      Das Park Hotel, Austrija

 

Biste li prenoćili u kanalizacijskoj cijevi? Iako to na prvu zvuči kao najgora moguća opcija na svijetu, ovaj hotel će vas natjerati da promijenite mišljenje.

Zaista unikatna pojava u hotelskoj ponudi sastoji se od nekoliko soba koje čine prenamijenjene odvodne cijevi.  Industrijske betonske cijevi su zaista čvrste i dugotrajne, što znači i da nakon što se odbace i dalje desetljećima mogu trajati. Pametni Austrijanci su se dosjetili kako na jeftin način doći do građevnog materijala za svoj hotel i iskoristili ono što se doslovno samo trebalo uzeti.

Hotel je poprilično jednostavan – svaka je cijev, odnosno soba, opremljena krevetom, namještajem za odlaganje stvari, ali i stropnim prozorom koji propušta noćnu svjetlost unutar sobe. Nema šanse da kažete da vam je smještaj bio us*an!

6.      Propeller Island City Lodge, Njemačka

Ako želite kvalitetno spavati, onda ovaj hotel ne bi trebao biti vaš izbor. Ali ako tražite jedinstveno iskustvo (a i naspavat ćete se kad umrete), onda ćete se ovdje dobro zabaviti. Hotel ima 31 sobu, a oni najodvažniji mogu prenoćiti u zatvorskoj ćeliji, ili kad smo već spomenuli spavanje kad umrete, u mrtvačkom lijesu sa zatvorenim poklopcem.

U hotelu i postoji soba okrenuta naglavce, gdje namještaj visi sa stropa, tako da gosti spavaju u kutijama ispod podnih dasaka.

Berlinski hotel je dizajnirao njemački umjetnik Lars Stroschen, tako da ujedno čini i veliku umjetničku instalaciju, tako da gosti spavaju u pravom umjetničkom djelu!

Hotel je tijekom prošlog mjeseca privremeno zatvoren, ali se njegovo otvaranje očekuje početkom 2017. godine.  

7.      Hotel de Glace, Kanada

Ovo veličanstveno zdanje nudi zaista jedinstveno iskustvo boravka u jednom sigurno najneuobičajenijih interijera. Zamislite da spavate u najprirodnijem mogućem okruženju kojeg svake godine iznova dizajnira Majka priroda! Svake je godine potrebno 5 tjedana, 500 tona leda i 15 000 tona snijega da bi se napravio Ice Hotel, čiji su stropovi visoki 5,5 metara, a zidovi ukrašeni originalnim umjetničkim rukotvorinama od blokova leda.

Chillanje u ovom cool hotelu koštat će vas 279$ po večeri. Ali priznajte, toliko je dobar, da se smrznete!

8.      Dog Bark Park Inn, SAD

Biste li spavali u psećoj kućici? A u velikom biglu? Ovaj američki bed & breakfast sagrađen je 1997. godine, a novac za njegovu izgradnju prikupljen je prodajom golemo broja psećih ukrasnih minijaturnih figurica. Naravno, ovaj trojanski, hmmm, pas imenom Sweet Willy je pet friendly mjesto, a nedugo nakon njegove izgradnje dobio je i manjeg kompanjona, Tobya. U njemu može boraviti četvero ljudi, smještenih u glavi bigla, a sve dekoracije čine pseći motivi.

Sweet Willy je otvoren od travnja do kraja listopada za goste, a sam park s psećim skulpturama je otvoren za razgledavanje tijekom čitave godine.

9.      Natura Vive Skylodge Adventure Suites, Peru

Tri viseće prozirne kapsule lebde iznad peruanske svete doline Cuzca i gosti se do njih trebaju popeti stazom koja uključuje i prelazak preko visećeg mosta na nekih 200 metara visine iznad doline, ili koristiti sustav ziplinea, prije nego li će u svom smještaju uživati u nevjerojatnom pogledu na mističnu dolinu.

Kapsule duljine 7 metara te širine i visine od 2,5 metra napravljene su ručno od aluminija koji se koristi za izradu letjelica i polikarbonata otpornih na atmosferilije. Svaka kapsula ima 4 kreveta, prostor za jelo i kupaonicu odvojenu od prostora za spavanje, a sve zajedno koristi energiju solarnih panela. Nije za one koji pate od vrtoglavice.

10.  Gamirasu Cave Resort, Turska

Gamirasu je restaurirana špiljska kuća koji čini 18 soba, a nekoć je bila i zatvor i samostana za monahe. Nalazi se u selu Azvali, u blizini Urgupa u Kapadokiji i tvori kompleks od 6 špiljskih kuća, u savršenom skladu s prirodnom okolinom, ali i sa svim pogodnostima luksuznog modernog hotela. Stari bizantski samostan nalazi se u neposrednoj blizini romaničke katoličke crkve i donedavno su je koristili kršćanski svećenici, tako da je zapravo i dosta brige i truda uloženo u uklapanje u povijesni ambijent, kako bi se sačuvao tradicionalni stil iz gradnje i originalni izgled karakterističan za podneblje, ali ipak i luksuzan smještaj koji će gostima ponuditi sve pogodnosti doma kada su daleko od kuće.

11.  Hotel Marqués de Riscal, Španjolska

Nakon Guggneheima u Bilbau činilo se sasvim normalnim slijedom da Frank Ghery svojim arhitektonskim ostvarenjem obilježi još jednu španjolsku pokrajinu, ovaj puta Rioju, kako bi promovirao španjolsko vinarstvo.

Vinarija Marqués de Riscal, osnovana 1858. godine dobila je makeover s Gheryevim pečatom na način da je transformirana u kompleks koji se može nazvati gradom vina, a u sklopu kojeg se nalazi i luksuzni hotel s pet zvjezdica, spa, muzej vinogradarstva i trgovina s vinima.

Ghery je rekao da ga za ovu izvedbu inspirirala osobnost same pokrajine, a vanjska vijugava titanska fasada u ružičastim tonovima zapravo evocira nježne tonove Rioje, autohtone vrste grožđa s ovog područja, srebrna boja se vezuje uz čep, a zlatni tonovi uz sve Marqués de Riscal boce.

Cijene noćenja se kreću od 390€ naviše.

12.  Hanging Gardens Ubud, Bali

Impresivno zdanje s čak 7 zvjezdica smješteno je duboko, duboko u zelenoj dolini, na 30 minuta udaljenosti od Ubuda, i  s njegovih terasa pucaju pogledi koji kao da si izmišljeni. Stepenasto građen kompleks u prašumi nudi sadržaje za posjetitelje na više razina, a na onoj najnižoj s pogledom na rijeku Ayung nalazi se velika spa zona.

Postoje dvije uspinjače kojima se gosti mogu služiti prilikom kretanja kompleksom, ali ono što definitivno opravdava ovakav luksuzni status hotela su dva infinity bazena u kojima se pliva oči u oči s krošnjama okolnih stabala prašume. Osim ova dva, svaka soba ima privatni infinity bazen i na svakoj se terasi može odmarati i sunčati na ležaljkama i krevetima. Ovdje se jede dobra indonezijska hrana, ali postoji i zapadnjački restoran s kvalitetnim menijem.

Cijene noćenja kreću od 432$ (dvokrevetne sobe).

13.  Salto Chico, Čile

Patagonija (ili najjužnija točka svijeta na kojoj žive ljudi) naseljena je još od doba neolitika, o čemu svjedoče i nevjerojatni spiljski crteži na stjenkama Cueve de las Manos, stari više od 8000 godina a kako se nalazi u udaljenom dijelu Andi, ovdje i dalje žive endemske vrste karakteristične za “Zemlju velikih stopala”. To je jedan od razloga zbog čega se ovdje nalazi nacionalni park Torres del Paine, u sklopu kojeg se nalazi hotel Salto Chico. Ideja ovog hotela je da se gost ne izolira iz okoline, već da se iskustvo posjetitelja uljepša i da mu se omogući upoznavanje okoline. Na raspolaganju stoje staje i posebno uzgojeni jahaći konji, zbog kojih će iskustvo boravka u ovoj bajkovitoj prirodi biti još nezaboravnije. Sobe su opremljene masažnim kadama i neobičnim luksuznim detaljem: nemaju televizora.

Cijene noćenja se kreću od 695$.

14.  Montana Magica, Čile

Huilo-Huilo rezervat prirodno je stanište najmanje vrste jelena na svijetu, a ujedno i mjesto gdje se nalazi najdulji zipline na u Južnoj  Americi. I usred njega nalazi se ovaj fantastičan hotel koji izgleda kao da su ga gradili vrlo radišni i ambiciozni hobiti.

Izgledom podsjeća na vulkan ili čak i na vodopad, jer s njegovog vrha teče voda koja pada između prozora hotelskih soba, među gustom travnatom fasadom zasađenom na površini ovog stošca. Da stvar bude još čudnija, do vrha na kojem se nalazi ulaz u hotel vodi viseći most napravljen od konopa.

Svaka od soba ime je dobila prema nazivu za neku lokalnu vrstu ptice, a hotelsku ponudu čine sve pogodnosti koju imaju i manje udaljeni luksuzni hoteli. Ako vas ne oduševi njegov izgled, onda će to vjerojatno  učiniti tople kupelji izdubljene u deblima velikih stabala, smještene na platoima koji gledaju na prašumu.

Rezervat se nalazi na dva sata vožnje od najbližeg aerodroma, ali to je cijena koju se isplati platiti za iskusiti život u Međuzemlju.

15.  Fogo Island Inn, Kanada

Kad sjevernoatlantska lučka arhitektura dobije posvetu u ovakvom zdanju, tada onda postaje dio lokalnog pejzaža, a ne samo hotel na plaži.  Jest da se plaža  nalazi na Newfoundlandu i da ugođaj svakodnevno diktira raspoloženje Sjevernog Atlantika, ali ovo je mjesto pravi dom, ispunjeno stvarima koje su ručni rad lokalnih stanovnika – tradicionalni namještaj, prekrivači i istkani sagovi, dakle svi proizvodi nekih obrtničkih vještina koje pomalo zamiru, ovdje su dobili novi život i svrhu, kako bi se očuvala jedna od najstarijih ruralnih kanadskih kultura. Sva zarada koja se ostvari radom hotela pripada lokalnoj zajednici.

Hotel ima 29 pojedinačno uređenih apartmana a na krovnoj terasi nalaze se sjevernoeuropske saune i tople kupelji. Osim toga hotel ima ogromnu knjižnicu i kinodvoranu, zajedničke prostore za odmor opremljene kaminima, ali i dva vrlo simpatična stanara: Make i Break, dva newfoundlandera (naravno!), koji se smatraju miljenicima hotela.

Hotel ima i Community Host program koji uključuje lokalno stanovništvo kao stručnjake koji goste upućuju u tradicije i život lokalaca na otoku.

16.  Palacio de Sal, Bolivija

Nakon hobita, špilja i leda, na red je došla i sol! Da, ovaj bolivijski hotel je izgrađen od soli. Njegovi zidovi podovi, stropovi, kao i većina namještaja, sve je slano! Hotel se nalazi u naporednoj blizini Salar de Uyunija (slane pustinje), ujedno i najvećeg prirodnog zrcala na svijetu, i omogućuje posjetiteljima da u prirodnim fenomenima i nevjerojatnim zalascima sunca (nalazimo se na 3650 metara nadmorske visine) uživaju u neobičnom okruženju. Ako ugledate kojeg plamenca, ništa čudno! Iako u ovom ekosistemu ne živi gotovo niti jedna životinjska vrsta, oni su često viđeni na ovom području.

Cijena noćenja se kreće od 100$ naviše.

17.  The Hobbit Motel, Novi Zeland

Hobitski hotel se nalazi u Woodlyn Parku  u Waitonu i na prvi pogled odaje neku domaću toplu atmosferu doma. Prvi svjetski hobitski hotel ima taj fantastični tolkienovski izgled, vjerojatno zbog okruglih prozora koji izgledaju kao ogromne špijunke na vratima. Iako se može činiti malenim izvana, sobe hotela su zaista prostrane, i u njim može boraviti do 6 ljudi. Čitav kompleks je izgrađen od polistirenskih blokova koji se zimi  lako zagrijavaju, a ljeti brzo hlade.

Cijena noćenja iznosi 76$.  

18.  La Balade des Gnomes, Belgija

Vjerovali ili ne, izgleda da su varijacije trojanskih konja zaista popularan koncept kod izgradnje neobičnih hotela. Ovaj se nalazi u Durbuyu, u Belgiji, i čini ga deset bajkovitih soba, uređenih kao da je ih je Tim Burton dizajnirao.  Fantastičan svijet mitskih i bajkovitih bića ovdje je sasvim opravdan, jer moto hotela glasi: “Sve što možeš zamisliti je stvarno.”

Apartmani su opremljeni  drvenim namještajem, a stropovi izrađeni tako da podsjećaju na noćno nebo i svjetlucaju u mraku. Dakle, možete birati hoćete li noć provesti s trolom ili sirenom, a cijena tog zadovoljstva iznosit će 125 eura po noćenju.

19.  V8 Hotel, Njemačka

“Sleeping in my car…”, nije ni čudo da vam Roxette bude prva asocijacija kada bacite oko na V8 hotelu pored Stuttgarta, jer ovdje doslovno patroliraju Kapetan Zaspan i Patrola snova. Dakle spava se u replikama automobila, a 10 soba je uređeno prema automobilskoj kulturi, poput autopraonica, drive-in kina i trkaćih staza. Zgradu nekadašnjeg njemačkog zrakoplovstva za vrijeme II. svjetskog rata hotel dijeli s Meilenwerkom – muzejom automobila. Ovdje je OK zaspati za volanom. 🙂

20.  Bivacco Gervasutti, Italija

Alpsko sklonište za planinare prije bi se moglo nazvati predivnim planinarskim domom, nego hotelom, ali je svakako zaslužilo svoje mjesto na našoj listi. Djelo talijanskih arhitekata iz LEAPfactory biroa, ujedno i stručnjaka za modularnu arhitekturu za teško dostupna mjesta, nalazi se na 2835 m nadmorske visine na glečeru Frebouze, na Mont Blanc masivu.

Prostor od čitavih 30 metara kvadratnih uključuje prostor za spavanje (prima 12 ljudi= i dnevni boravak, ali i prostor za jedenje. Bilo tko tko se odvaži na uspon od Val Ferreta dobrodošao je da se odori u ovom bivku. Sklonište se napaja solarnom energijom, ima internet pristup i zbilja je nevjerojatna zamjena za stariju drvenu verziju koja se prethodno nalazila na ovom mjestu.