Tips&Tricks

17 stvari koje najviše živciraju stjuardese, radite li ih i vi?

datum objave | 31. ožujka 2016.
6989

Mislite li da samo vas nerviraju suputnici na letu, varate se! Zamislite da radite kao dio kabinskog osoblja i sagledat ćete situaciju iz drugačije perspektive.

Ako niste sigurni jeste li kreten u avionu, predlažemo da pročitate članak u cijelosti i ako se pronađete, pokušajte sljedeći put biti ugodnija osoba.

Kabinsko osoblje napravilo su za web stranicu  Flight Attendant Career Connection popis najiritantnijih stvari koje putnici rade rad na letovima i moramo priznati da su nas njihovi komentari natjerali na razmišljanje.

Krenimo redom:

1. Neodlučnost

Koliko je zapravo vremena potrebno da se odluči za kavu ili sok? Pa svi vide stjuardese kada  krenu s kolicima u njihovom smjeru! Budite malo odlučniji, ima i drugih putnika na letu.

2. Nemar s kojim ostavljaju džepove sjedala pune smeća 

Otprilike svakih 10.ak minuta netko od članova posade prošeće avionom, tako da putnici zbilja imaju dovoljno prilika da smeće ostave na za to predviđeno mjesto. A ne bi im se ni ruka osušila da uzmu smeće sa sobom i bace ga po izlasku iz aviona.

3. Slušalice na ušima dok naručuju piće

Neki zaborave skinuti slušalice, pa isto tako se i ne sjete da ih osoblje dobro čuje. Osim što je to nekulturno prema kabinskom osoblju, nekulturno je općenito jer vas drugi moraju slušati dok urlate.

4. Bose noge Neki se putnici na letovima već toliko osjećaju kao kod kuće, da se raskomote do nevjerojatnih razina. Uglavnom skidaju cipele, ali nevjerojatno puno njih skida čak i čarape te noge ih stavljaju na sjedala ili se pak prošetavaju po avionu.

5. Potezanje za uniformu, gurkanje

Nitko ne voli da ga se poteže, nitko ne voli da ga se bocka prstom. Jedno jednostavno “Oprostite!” je dovoljno da se ulovi pažnja osoblja. Zviždanje ili pucketanje prstima također nisu na top listi civiliziranog ponašanja.

6. Odlazak na WC u trenucima prije slijetanja

Osim ako zbilja nemaju sreće, pa ih nešto ulovi baš u taj čas. U suprotnome, zar nije bilo dovoljno vremena za odlazak na WC tijekom čitavog leta?

7. Dodavanje iskorištenih maramicama, čačkalica ili pelena

Neke stvari jednostavno nisu higijenske i nitko ne mora umjesto vas baratati pelenama, čačkalicama ili iskorištenim maramicama. Avioni su opremljeni i vrećicama za povraćanje u koje se može baciti svo smeće proizvedeno za vrijeme putovanja i te se vrećice mogu lijepo ubaciti u velike koševe za smeće kada netko od osoblja prošeće kabinom.

8. Komentiranje veličine aviona

Putnici se često žale kako je avion malen ili da su sjedala preuska. Ako let traje kratko, ima li smisla nadati se AirBusu? Nismo ni mislili.  Ako imate viška kilograma pa se borite sa sjedalom, ni za to vam nije krivo kabinsko osoblje.

9. Boravak u prostoru rezerviranom za osoblje

Većini nas vjerojatno ne bi bilo OK da nam se potpuni stranac pojavi pokraj uredskog stola i počne raditi jogu, zar ne? Kabinsko osoblje zaista ne voli da im netko vrši desant na ured.

10. Odlaske na WC baš u trenucima kada se serviraju obroci

Jednostavno, nije zgodno kad se ukrste putevi poslužnih kolica i putanje kretanja do WC-a. Jedini način da se u ovakvoj situaciji sklonite s puta jest da sjednete u krilo nekom od suputnika. Ali opet, nepoznata osoba sjeda na vas? Ovo dolazi u obzir u samo jednom jedinom slučaju. Ako je osoba koja uzurpira vaš osobni prostor Tom Hardy ili Jennifer Lawrence. 😉

11. Žicanje kemijskih olovaka za ispunjavanje formulara

Iako je Douglas Adams pisao o paralelnom svemiru u kojem se nalaze sve izgubljene ball-pen olovke, taj se paralelni svemir ne nalazi u džepovima uniformi kabinskog osoblja. Ne posjeduju nepresušnu zalihu pisala, stoga na ovakve detalje treba misliti na vrijeme.

12. Pritiskanje gumba za pozivanje više od jednog puta

Ako se netko od osoblja ne pojavi istog trenutka, nisu zaboravili na putnike, već će se pojaviti čim uhvate priliku. Zaposleni su.

13. Opijanje do granica neugode

Nitko ne želi gledati, niti slušati pijane i pomalo smrdljive ljude u tako skučenom prostoru. Nitko ne treba zabavljati čitav avion.

14. Kršenje sigurnosnih pravila

Putnici koji misle da će im se zbog šarmantnog pristupa progledati kroz prste se varaju, jer sigurnosna pravila postoje zbog utemeljenih razloga i tu su da se spriječi bilo kakva moguća opasnost. Ne treba niti pokušavati “pronaći rupu” u pravilima, jer iznimke nema.

15. Prigovaranje oko hrane

Nitko od osoblja nije kuhao tu hranu, dakle komplimenti ne idu na račun njihovih kulinarskih sposobnosti, jer i oni jedu isto što i ostatak putnika na letu.

16. Održavanje osobne higijene za vrijeme leta

Ne shvaćamo ni sami zašto bi netko mislio da jeu redu rezati ili lakirati nokte baš za vrijeme leta, kao ni gurati ruke na mjesta koja bi trebala biti dostupna rukama samo daleko od očiju publike.

17. Javno izražavanje nježnosti

Normalno je da netko želi poljubiti svoju bolju polovicu ili se možda držati za ruke, ali granice dobrog ukusa nalažu da parovi ne bi trebali izgledati kao pohotni tinejdžeri na drugom dejtu. Putnici trebaju svoj privatni show sačuvati za privatnost svojih soba i samo za oči odabranih, a ne svih putnika na letu.

18. Nezahvalnost

Lijepa riječ sva vrata otvara i jedno “hvala” ne košta ništa, ali članovima posade koji su nas posluživali tijekom leta značit će što se njezin ili njegov trud cijeni.

Rekli smo vamkoja sjedala trebate izbjegavati prilikom rezervacije letova, a ako se uz to ne ponašate na način koji putničko osoblje ne voli, vjerujemo da putovanje avionom može biti zaista lijepo iskustvo.

Pratite naše cool akcije, jer mi nudimo zaista povoljne cijene avio karata za destinacije diljem svijeta. Javite nam se s upitima, jer naši će agenti učiniti sve da krenete na putovanje iz snova.

PROČITAJTE: Kratka povijest lošeg ponašanja u avionima: nemojte završiti na PASSENGER SHAMING stranici!