Tips&Tricks

14 trikova koji će vam poboljšati putovanje

datum objave | 19. siječnja 2017.
8034

Kako proći sigurnosnu kontrolu na aerodromu bez muke? Kako zapakirati košulju da ostane netaknuta ili osigurati čep šampona kako ne bi procurio? Oni koji su iskusni u putovanju znaju čitav niz korisnih trikova koji vam muku uštedjeti muku i vrijeme na putovanju. Iskopirajte poneki trik od iskusnih putnika…

1. Zarolajte odjeću u kovčegu

Ako komade odjeće zarolajte poput sushija umjesto da ih slažete jedan na drugi, ne samo da ćete dobiti više mjesta u kovčegu, nego ćete na taj način i manje zgužvati odjeću jer ne slažete komad na komad nego komad do komada.

2. Fotografirajte odjeću

U slučaju gubljenja prtljage, dobro je da imate popis stvari u kovčegu te fotografiju kovčega kako biste lakše zatražili naknadu štete u slučaju da vam prtljagu ne pronađu.

3. Obavijestite banku da putujete

Banke nerijetko blokiraju vašu kreditnu karticu ako uoče povećanu potrošnju ili podizanje novca s bankomata u stranim državama. Čine to radi mogućim krađa broja kartice, a posebno nakon što vam upute poziv a vi se niste javili i potvrdili da ste vi napravili taj trošak. Da si uštedite živce, javite im da idete na put.

4. Istaknite prtljagu

Imate li jedan od onih generičkih kovčega, napravite na njemu neku oznaku kako biste ga lakše ugledali. Stavite neku naljepnicu, vrpcu ili bilo kakvu oznaku koja će ga razlikovati od drugih sličnih.

5. Slušalice i punjač spremite u kutiju od naočala

Ako vam je dosadilo kopati po torbi da biste pronašli slušalice i punjač za mobitel, pospremite ih u kutiju od naočala. Manje će se i petljati.

6. Iskoristite prostor u cipelama

Cipele zauzimaju mnogo prostora u kovčegu. Zašto taj prostor ne biste ispunili čarapama i tako uštedjeli na prostoru? Osim toga, ako dobro popunite cipele, neće izgubiti formu.

7. Remen čuva ovratnike košulja

Idete li na poslovni put i nosite li par košulja koje ne znate kad ćete ispeglati, spakirajte ih uredno posložene, a oko ovratnika stavite remen koji će održati čvrstu strukturu dok se ne otpakirate.

8. Pakiranje s papirom

Još jedan trik koji smanjuje potrebu za glačanjem jest pakiranje odjeće u papiru, onako kako dobijete odjeću u trgovini. Papir čuva odjeću od stvaranja nabora.

9. Napunite mobitel preko USB porta na hotelskom TV-u

Ako putujete u neki moderniji hotel, a zaboravili ste npr. ponijeti glavu punjača i imate samo USB kabel, nema problema. Mobitel možete napuniti tako da spojite mobitel s hotelskim televizorom putem USB porta.

10. Pošaljite si na mail važne dokumente

U slučaju bilo koje potrebe, a posebice nesreće i gubitka dokumenata, dobro je imati na emailu sve potrebne dokumente (putovnice, potvrde osiguranja, plaćenih karata i hotela).

11. Folija oko čepova

 Šampon, regenerator i gel za tuširanje lako procure i unište vam odjeću. Da biste bili sigurni kako se to vama neće dogoditi, stavite malo prozirne folije na vrh bočice, a zatim tek stavite čep i navijte.

12. Nosite cipele bez vezica

Da biste lakše prolaziti kroz sigurnosnu kontrolu na aerodromu, nosite cipele i tenisice koje nisu na vezanje, jer tako štedite dosta vremena.

13. Uvijek ponesite šal

Zahladiti može bilo gdje pa ponesite šal. osim toga, ako putujete na religijska mjesta, možda ćete se morati zaogrnuti kako biste ušli na sveto mjesto, pa je opet zgodno imati šal!

14. Vozite se Uberom

Ako idete na destinaciju gdje postoji Uber, svakako preporučamo da ga koristite. Ako vas ne može doći pokupiti na aerodromu, odvezite se do najbližeg hotela i pozovite Uber, uštedjet će vam novac.

Avionski etiquette: Čiji su nasloni za ruke u avionima?

40 savjeta iskusnog putnika: Pripremi se za putovanje like a boss!