Vodiči

13 stvari koje ne smijete propustiti kada idete u Japan. A možda baš zbog ovog i odete!

datum objave | 19. lipnja 2017.
210668

Kako biste doživjeli Japan u čitavoj svojoj neobičnosti i svoj boravak na Dalekom istoku učinili i nezaboravnim, donosimo 13 stvari koje svakako trebate napraviti za vrijeme vašeg posjeta ovoj zemlji:

1. Otiđite na barem jedan tipično japanski festival

U Japanu se odvija mnoštvo različitih festivala i događanja, od kojih neki imaju tisućljetnu tradiciju, dok drugi slave modernu pop kulturu.

Planirate li posjet Kyotu, ne propustite Miyako Odori, godišnji nastup Gion Kobu gejša, ujedno i jedinstvenu priliku da nazočite izvedbi tradicionalnih japanskih umjetnosti. Festival se održava tijekom čitavog travnja, za vrijeme cvjetanja trešnjinih stabala.

Ako ste ljubitelji mange ili animea, svakako posjetite popularni Comiket (Comic Market), sajam stripova i japanske animacije. Big Sight, gigantski izložbeni prostor u Tokyu, svakog se kolovoza i prosinca pretvara u mjesto gdje preko 35000 doujinshi grupa entuzijasta izlaže svoje radove.

Ljubiteljima borilačkih vještina i povijesti koji žele vidjeti kako su se u 12. st. samuraji pripremali za odlazak u rat, preporučujemo posjet Yabusame natjecanju u blizini Shinto hramova, jer ovo je neponovljiva prilika za susret sa živućim samurajima.

2. Doživite Tokio à la lokalac

Želite li iskusiti Tokyo na skroz neturistički način, probajte ovu rutu: uhvatite metro na Shinjukustanici podzemne i probajte stići do centra Tokija za vrijeme jutarnje gužve u sardina stilu (napomena, dignite se jako rano, kao Japanci). Nakon posjeta najvećoj svjetskoj ribarnici, Tsukijiju, prošetajte Mitsukoshijem u Nihonbashiju, jednom od japanskih hramova konzumerizma te u njihovim podrumima isprobajte raznovrsne kulinarske delicije. Ako se poželite odmoriti nakon cjelodnevne šetnje po Tokiju, posjetite obližnji Super Sento. Neka boravak i ritual kupanja u ovakvoj vrsti japanske kupelji bude zaista opuštajuće iskustvo.

Ako vam se svidjeli biti Japanac u Tokiju, sutradan ujutro posjetite Golden Gai kako biste vidjeli old-school Tokio, a zatim otiđite do Shimokitzawe, najcool četvrti gdje ćete potrošiti brdo para u kafićima, barovima, koncertima ili pak na odjeću malih dizajnera. Odjeća je strašno skupa u Tokiju!

Ako vam se svidjeli biti Japanac u Tokiju, sutradan ujutro posjetite Golden Gai kako biste vidjeli old-school Tokio, a zatim otiđite do Shimokitzawe, najcool četvrti gdje ćete potrošiti brdo para u kafićima, barovima, koncertima ili pak na odjeću malih dizajnera. Odjeća je strašno skupa u Tokiju!

3. Osvojite vrh vulkana

Kad pomislite na Japan, kladimo se da vam vulkani ne padaju baš na pamet! Ali preko gotovo tri četvrtine japanskog arhipelaga rasprostiru se vulkanske planine, koje Japancima nose vjersko i kulturno značenje te ujedno predstavljaju svojevrstan raj za sportske entuzijaste. Što kažete na Fuji ili Aso Kyushu? Fuji je na 100 kilometara od Tokija i smatra se jednom od 3 svete planine u Japanu. A i kul je popeti se na vulkan, to baš često ne radi te.

4. Prespavajte u budističkom hramu

Budistički su hramovi stoljećima pružali utočište i smještaj hodočasnicima. Danas nisu toliko strogi kada su u pitanju doktrine koje njihovi posjetitelji štuju, sve dok god posjetitelji slijede pravila i poštuju budističke redovnike. Spavajte u skuhubou, sudjelujte u jutarnjoj meditaciji i uživajte u šetnjama zen vrtovima. Najveći broj hramova koji nudi smještaj nalazi se u blizini Koyasan planine.

5. Odmorite u ryokanu ili minshuku

Ryokani su tradicionalna japanska prenoćišta u kojima se spava na tatamijima i futonima te jede lokalna japanska kuhinja. Tradicionalni u stilu i atmosferi, ryokani se mogu učiniti strogima, možda čak i zastrašujućima onima koji nisu upoznati s ryokan bontonom. Ryokane ćete teško pronaći u Tokiju i drugim većima gradovima jer su prilično skuplji od hotelskog smještaja. No, u nekim većim gradovima postoje ryokani koji nude noćenje po pristojnoj cijeni od 300-ak kuna na noć.   Minshuku je jeftina verzija ryokana, nešto kao „bed and breakfast“ i najčešće ih možete naći u malim mjestima koji nemaju velike turističke smještajne kapacitete

6. Okupajte se u onsenu

Prirodni izvori tople vode (onsen) iznimno su popularni u Japanu. Ovisno o vrsti minerala i zdravstvenih koristi koje donosi kupanje u ovim bazenima s termalnim vodama, razlikujemo ih više vrsta. U njima možete uživati u privatnosti samurajskog ryokana ili u nekim od većih kupališta na otvorenome.

Onseni postoje u brojnim hotelima, a bitno je da se raspitate postoje li muški i ženski sati, kada drugom spolu nije dozvoljen ulazak. Naime, ulazite samo s ručnikom oko donjeg dijela tijela kojeg skidate prilikom ulaska u bazen. Prije ulaska je potrebno da se operete na za to predviđenom mjestu, a ručnik kojeg ste skinuli ulaskom u bazen poželjno je staviti na glavu! Ako vam je to previše, nećete ih uvrijediti ni ako ga odložite pored bazena.

Bitno je da znate pravila ponašanja.

7. Popijte sake

Rižino vino (a ne rakija) specifično je po mnogočemu, od načina proizvodnje koji je po načinu fermentacije sličniji proizvodnji piva, do samog načina konzumacije. Nemojte misliti da su vam smjestili, ako vam ga posluže u drvenoj kutiji (masu), jer ovo je zapravo pravi način njegovog serviranja. Sama riječ sake na japanskom znači piće, a ako se u Japan odete 1. listopada, proslavite s domaćinima službeni dan japanskog sakea.

8. Probajte washoku

Japanska nacionalna kuhinja našla se na zaštićenoj UNESCO-voj listi i tako je uz francusku nacionalnu kuhinju postala jedina na svijetu kojoj je iskazana ovakva čast. Zasluženo, ako uzmemo u obzir da se najveći broj restorana s Michelinovim zvjezdicama nalazi u Tokiju. U izakayi, japanskoj inačici puba, jest ćete dobru hranu po povoljnim cijenama, dok ćete na ramen-ya mjestima dobiti zdjelicu toplih rezanaca koje ćete morati brzo posrkati, kako i pristojnost nalaže. Nezaobilazni sushi isprobajte u nekom od sushi-ya barova, gdje za razliku od kaiten-sushi restorana, kuhar pred vama priprema svježi sushi i radi mali kulinarski spektakl na licu mjesta.

9. Pogledajte sumo turnir

Sumo hrvanje jedinstveno je “samo-u-Japanu” iskustvo. Mješavini brutalnog kaosa i pažljivo kontroliranog rituala možete prisustvovati tijekom 6 godišnjih turnira u siječnju, ožujku, svibnju, srpnju, rujnu ili studenome. Ne zaboravite na putno osiguranje, u slučaju da dobijete mjesta uz dohyo, odnosno sami ring. 😉 Ryogoku Kokugikan je dom sumo hrvanja. Ako propustite sezonu turnira, onda svakako svratite i pogledajte trening hrvača.

10. Prijeđite preko najprometnijeg pješačkog prijelaza na svijetu

To je gužva! Hachiko prijelaz na istoimenom trgu u Shibuya četvrti u Tokyu najprometniji je pješački prijelaz na svijetu, što i ne čudi, s obzirom da se nalazi u Meki japanskih adolescenata. Japan je dom mnogih subkultura i trendova, od kojih se većina može vidjeti na ulicama Shibuye, gdje se alternativni Ganguro i Yamanbe nalaze rame uz rame sa Gyaru šminkerima. Ovdje mladi dolaze iskazati svoju individualnost i pobuniti se protiv svijeta odraslih te kupovati na mjestima poput Shibuya 109, gdje jasno možete steći uvid u društvo mladih Japanaca, bez obzira zanimala li vas moda ili ne.

11. Karaoke!

Sad kad se nalazite u domovini karaoka, šteta bi bila propustiti priliku za nastup, bilo da je riječ o privatnoj sobi u kojoj se nalazite s prijateljima ili pred nepoznatom publikom. Ovisno o vašim glazbenim preferencijama preporučujemo: Karaoke Kan, Big Echo, Shidax ili Lovenet … Zabavite se kao u filmu „Izgubljeni u prijevodu,“ Smiješno je jako.

12. Zboksajte se u najmanjoj hotelskoj sobi na svijetu!

Japanski hoteli kapsule većinom su namijenjeni muškim gostima, poslovnjacima ili onima koji previše zapartijaju u gradu da bi se vraćali kući. Usprkos ovome, sve više je onih koji primaju i žene. Naš je izbor 9 hours hotel, ali ovo iskustvo ne preporučujemo klaustrofobičarima! 🙂

13. Pokušajte pravilno koristiti japanski WC

Sigurno ste čuli anegdote o mjestima na koja su i japanski carevi išli sami. Washlet je sofisticirani križanac bidea i kompjutera, koji jamči savršenu čistoću. Ako ga uspijete pokrenuti i isprobati sve silne opcije koje nudi oko 20-ak tipki na školjci. Neka vas ne buni daljinski upravljač, samo pratite upute!! Ovo ćete sigurno fotografirati i staviti na Facebook status, njihovi WC-i zabavni su za početnike sa Zapada. 🙂

Japan nas definitivno nije ostavio ravnodušnima i na TO DO listi nam je ostala hrpa stvari koje želimo napraviti prilikom idućeg posjeta Zemlji izlazećeg sunca. Vjerujte nam, ovo se treba doživjeti, jer je toliko drugačije od onoga na što smo naviknuli. Sayonara!