Vodiči

13 najljepših europskih plaža koje morate posjetiti

datum objave | 23. kolovoza 2015.
8985

Na kontinentu postoji toliko prekrasnih otoka i obalnih grebena te morskih površina koje ih okružuju. Predstavljamo Vam nekoliko europskih plaža koje zaista morate posjetiti.

Playa de Ses Illetes

Formentera, Španjolska


Ne tako divlja kao što je obližnja Ibiza, Formentera je mirnija, zatvorenija te ne privlači toliko pozornosti kao njezina razuzdana susjeda. Kad ju budete pobliže upoznali, shvatit ćete da je Formentera isto tako lijepa (ako ne još i više) kao Ibiza. Playa de Ses Illetes plaža je koju na ovom otoku ne smijete zaobići; izgleda kao da je uzeta iz Karipskog mora, s tirkiznom vodom i pijeskom boje pudera. Formentera je idealna za romantične duše.

Porthcurno

Cornwall, Velika Britanija


Teško je u to povjerovati, zar ne? Kad čujemo za Veliku Britaniju obično nas odmah asocira na kišu, maglu i loše vrijeme. Najvjerojatnije niste namjeravali na plažu u Veliku Britaniju, budući da tamo naime gotovo uvijek prevladava loše vrijeme. Iako zvuči nevjerojatno, u engleskoj ćete pokrajini  Cornwall naći mjestašce po imenu Porthcurno koje se može pohvaliti jednom od najljepših bijelih pješčanih plaža u Europi.

Plaža Myrthos

Kefalonija, Grčka


Grčka je poznata po prekrasnim plažama, no Myrthos je unatoč svemu alfa i omega, plaža koju definitivno morate posjetiti. Okružena je planinama te se proteže u Jonsko more, voda je ledena, čista i duboka. Budite pažljivi, obala je ovdje vrlo strma i voda postaje naglo duboka, zato se plivači početnici ne bi trebali previše udaljavati od plićaka.

Zečja plaža (Rabbit Beach)

Lampedusa, Italija


Trip Advisor ovu je plažu 2013. godine ocijenio najljepšom na svijetu, stoga nečega tu definitivno mora biti. Lampedusa je bliže Tunisu nego talijanskom poluotoku; pozicioniran usred Mediterana, ovaj je otok najjužniji u Italiji. To znači da je podneblje toplije te je, kao i u drugim brojnim talijanskim krajevima, moped najbolji način za otkrivanje skrivenih bogatstava.

Fuerteventura

Kanarski otoci, Španjolska


Kanarski otoci među Amerikancima inače nisu toliko popularni, ali za Europljane je to svojevrsna verzija Kariba. Život je na Kanarskim otocima usporen, vino je odlično, ručak obično traje po nekoliko sati, što za španjolski način života nije ništa čudno. Fuerteventura je najljepša europska tajna, meka za ljubitelje surfanja, a osim toga iz hotelske sobe možete vidjeti Afriku.

Vík

Vík í Mýrdal, Island


Vík je islandska plaža koju krasi crni pijesak. Kroz cijelu su godinu temperature „ugodne“, a valovi visoki i snažni. Na Islandu su plaže slične kao u San Franciscu: predivne su, no usprkos tome najvjerojatnije Vam neće biti toplo niti ako se izlažete suncu. Kako god, Vík iskače ne samo zbog svojih hladnih temperatura već i zbog bazaltnih stupova na dnu klifa (Reynisdrangar). Naša je preporuka da se umjesto plivanja radije odlučite za istraživanje tamošnjih jama ili promatranje Mormona, koji su vrlo slični pingvinima i zaista slatki.

Porto Katsiki

Lefkada, Grčka


Porto Katsiki, u doslovnu prijevodu »kozje pristanište«, ime je dobilo prema staroj legendi koja kaže da su nekad pristup otoku imale samo koze. Ta je plaža na ljestvici odmah nakon gore navedene plaže Myrthos, izgleda kao raj, okružena Jonskim morem. Najjednostavniji je prilaz plaži privatnim jahtama, a samo korak od mora rasprostranjeni su brojni lokali.

Cala Luna

Sardinija, Italija


Je li vam Cala Luna možda poznata iz Madonnina filma »Swept Away«? Ako nije, nećemo Vam zamjeriti, vjerojatno nema baš puno ljudi koji gledaju filmove s ocjenom samo 3.6 na IMDB-u. Ova je prekrasna plaža okružena s kristalno čistom vodom i klifovima, za vrijeme najjačeg sunca nudi ugodnu hladovinu u morskim jamama, gdje se možete sakriti i uživati.

Plage de Saleccia

Korzika, Francuska


Pijesak na toj plaži toliko je bijel da je to skroz nevjerojatno. Ova pola milje duga pješčana plaža još je netaknuta i nije previše turistička, stoga nemojte očekivati da ćete naići na slučajne prijatelje; radije ih onda povedite sa sobom.

Falsterbo

Falsterbo, Švedska


Švedska, mnogima poznata po svojoj uspješnoj tvrtki Ikea i grupi ABBA, oduševljava i prekrasnim plažama. Najprivlačnija je u zemlji Falsterbo, gdje ćete pronaći slatke bungalove koji povezuju plažu te je čine posebnom.

Troia

Troia, Portugal


Manje od pola sata trajektom od Lisabona, plaže i ljetovališta ovoga portugalskog poluotoka nadomak su znamenite obale na jugu države. Zaljev Troia proglašen je najljepšim na svijetu! Pruža umirujući užitak u zagrljaju mekanog pijeska, tirkizne vode i drugih zanimljivosti, kao što su rimske ruševine, Porto Palafítico i promatranje delfina.

Zlatni rat

Brač, Hrvatska


Hrvatska nam je poznata po brojnim otocima i čistome moru, dok je strancima poznata prije svega po seriji Game of Thrones. S obzirom na ljepotu hrvatskih plaža u usporedbi sa svjetskim mjerilima, možemo priznati da su zaista podcijenjene. Zlatni rat prekrasna je pješčana plaža, okružena borovima te je kao stvorena za ljubitelje mora i surfanja.

Cala d’Hort

Ibiza, Španjolska


Nedvojbeno je ovaj otok prepoznatljiv po zabavama i partijima s poznatim DJ-ima elektronske glazbe. No osim toga nudi bezbroj prekrasnih plaža, jedna je od najudaljenijih i nepoznatijih Cala d’Hort na kojoj možete uživati u čarobnom zalasku sunca.