Vodiči

12 prirodnih jezera u kojima možete plivati

datum objave | 31. listopada 2016.
12074

Osim što je zabavno i dušu dalo za lijepo proveden dan na friškom zraku, plivanje u prirodnim vodama sa sobom nosi i nekoliko zdravstvenih dobrobiti koje pozitivno djeluju na naše cjelokupno biće. Kad skačemo u vodu, skače i razina endorfina u našem tijelu, a to znači da smo sretniji! Dalje, kontakt s prirodnim vodama stimulira rad našeg imunosnog sustava te ga čini otpornijim na djelovanje vanjskih utjecaja.

Prirodne su vode pune biološke energije koju otpuštaju i biljke i životinje koje stanuju u prirodnim vodama, ali i gradivnih minerala i enzima. Naš kardiovaskularni sustav bolje funkcionira, poboljšava se cirkulacija, a mi se osjećamo super!

Ovo je 12 TOP lokacija na svijetu na kojima morate jednom zaplivati:

1. Nanda Blue Hole / Jackies Blue Hole, Vanuatu

Južnopacifičko plavetnilo na otoku Santo mami uzdah na prvi pogled. Tzv. “plave rupe” nastaju kada se kišnica slije niz padine vulkana u podzemne vapnenačke špilje koje korodiraju i stvaraju podzemne tokove koji izlaze na zemljinu površinu na obalnim područjima, stvarajući izvore svježe vode. Ako ste se pitali otkud tako intenzivna plava boja, odgovor leži u čistoj fizici, odnosno apsorpciji crvene boje u spektru boja. Što se roni dublje, voda će izgledati sve jače plava.

Izletnicima je pristup olakšan jer je nedavno izgrađen pristup rupi, kao i tobogan i ljuljačka na užetu. Sagrađen je također i Nakamal, nešto poput izletničkog odmorišta, tradicionalno mjesto susreta lokalnog stanovništva (kao zadruga na našim otocima) s barom, kuhinjom i stolovima kojima se svi mogu koristiti za vrijeme boravka.

U blizini, na samo par minuta, nalaze se dva resorta – Turtle Bay Lodge i Oyster Island Resort, a da bi došli do Nande najjednostavnije je uzeti taxi ili se priključiti grupi u organiziranoj turi te bezbrižno uživati na izletu.

2. Fairy Pools, Isle of Skye, Škotska

Vilinski bazeni će vas očarati na prvu, dapače i začarati jer će vas privući predivno plavetnilo, nijanse slične onoj maldivskih mora, ali ne dajte se zavarati u Škotskoj ste, a ne u tropima. U blizini rijeke Brittle nalazi se pravi izazov za one koji su spremni za odvažiti se za plivanje na divlje u hladnim vodama. Oni manje hrabri imat će lijepe fotke.

Šetnica do prvog vodopada duga je malo više od 2 km i trebat će vam nekih 40  min da je pređete. Pratite prognozu ako se spremate na hiking, jer u slučaju kiše se morate adekvatno odjenuti, ali i sama šetnja stazom će biti malo otežana.

Jednom kad se dočepate prvog vodopada na dobrom ste putu za jezera. Ovdje se nalazi nekoliko super klifova za skakanje (dubina na ovom mjestu iznosi nekih 10-ak metara), a ako nastavite šetnju glavnom stazom doći ćete do najpopularnijeg bazena kristalno plave boje, idealnog za plivanje.

Osim plivanjem ovdjese  možete penjati i planinariti, uz stručno vodstvo u malenim grupama, a možete i otići organizirano na kampiranje. Pokušajte istražiti otok biciklom, kajkariti, gađati lukom i strijelom ili proći brzi tečaj fotografiranja na radionicama Marcusa McAdama.

3. Sliding Rock, Sjeverna Karolina, SAD

Najveći prirodni tobogan na području Sjeverne Karoline nalazi se u šumi Pisgah, u blizini Ashevillea i dug je nekih 20 metara, a bazen na njegovom dnu dubok je oko 2 metra. Upad se plaća 2 USD, a za djecu do 7 godina je besplatan.

Niz tobogan se spušta u sjedećem položaju, čak se preporuča da nosite kratke hlače od jeansa (da ne potrgate odjeću na kamenje ili da se vi sami ne ogrebete) i neku obuću, pošto je sve vrlo sklisko.

Zabranjeno je unošenje hrane i pića, kao i pecanje.

Super ideja za obiteljski izlet, jer ostatak danas možete provesti u okolici Glass vodopada i Glass Rocka.

4. Vodopadi Erawan, Tajland

Vodopad Erawan se nalazi u istoimenom tajlandskom nacionalnom parku sjeverozapadno od Bangkoka, a ime je dobio zahvaljuju ći tome što izgledom podsjeća na mitskog troglavog slona, Erawana. Nacionalni park se nalazi na sat vremena vožnje od Kanchanaburija, zapadno od Bangkoka u smjeru granice s Mjanmarom.

Park je podijeljen na sedam razina, a prvu i posljednju veže 2 km duga staza koja zavija kroz šumu, prelazi preko mostova i zavire u skrovite dijelove parka, pa se ne jednom dijelu čak treba penjati preko velikih stijena. Isplati se proći čitavom stazom jer cijelom njenom duljinom se nalaze smaragdna jezera za plivanje, a do drugog vodopada i mjesta za odmor i piknik.

Kako je broj staza za kretanje kroz par ograničen, malo je mjesta odakle se može promatrati životinjski svijet izbliza, no ipak postoji šansa da vidite divlje svinje slonove, makakije, guštere, raznorazne vrste ptica, gibone i jelene.

Park je otvoren čitavu godinu, a radno vrijeme je od 07:00 do 16:30, a do njega se može doći javnim gradskim prijevozom.  U samom parku se mogu iznajmili bungalovi, ali i šatori s matovima i jastucima za prenoćiti. Unos hrane u park je strogo zabranjen, ali postoje restorani, tako da nećete ostati gladni ako odlučite prenoćiti.

Ljetna sezona je ovdje od studenog do travnja, jer od svibnja do listopada padaju kiše.

5. Gunlom Plunge Pool, Sjeverni teritorij, Australija

Jedno od najpopularnijijih mjesta u nacionalnom parku Kakadu nalazi se u području rijeke Mary, južno od ulaza u park. Ovdje stanovnici Darwina dolaze na jednodnevne izlete. Vožnja  nacionalnim parkom je doživljaj za sebe, jer je tektonska djelatnost u dugom nizu proteklih stoljeća stvorila nevjerojatno lijepu prirodnu kulisu usred australske divljine. Ako imate vremena na raspolaganju i zaista imate želju uživati u neobičnim geološkim pojavama te raznovrsnom životinjskom svijetu, onda na pola puta do Gunloma idite u smjeru označenih Yurmikmik staza.

Kod vodopada se može kampirati, a okolne staze vode do monsunskih šuma u kojima se nalazi veliko smaragdno jezero s bijelom plažom i strmim klifovima.

Signalizacija u parku je odlično napravljena, tako da se svugdje nalaze table koje objašnjavaju kako aboridžinski pogled, tako i pogled bijelog čovjeka na park Kakadu.

Treba također i biti oprezan jer područje nacionalnog parka nastanjuju i dvije vrste krokodila, slatkovodnih i slanovodnih, pa se posjetiteljima uvijek savjetuje da paze gdje i kako hodaju (a ovdje je snimljena i epizoda Crocodile Dundeeja, naravno) i plivaju.

Ured za posjetitelje Bowali udaljen je 253 km od Darwina, a potrebna su otprilike 3 sata vožnje.

Preporučujemo posjetiti u za vrijeme kada nema mosnuna, u suhoj sezoni od svibnja do listopada.

6. Natural Pool, Aruba

Jezero poznato kao i “Conchi” ili “Cura di Tortuga” nalazi se usred malene vulkanske depresije, na poprilično nepristupačnom dijelu obale, a ime je dobilo prema karipskoj riječi za kornjaču (tortuga), jer su se u ovom bazenu čuvale morske kornjače prije nego li bile prodane.

Ovdje se može plivati i roniti s maskama, samo treba voditi računa o visini valova, pogotovo za vrijeme snažnih udara vjetra i plime.

Inače, kako smo rekli, bazen se nalazi na zaista nepristupačnom dijelu otoka, pa je dolazak do njega pravo off-road iskustvo.

Najbolje je da idete na organizirani izlet i nadamo se da nećete biti takve sreće da pogodite dan kada veliki kruzeri pristaju u grad, jer može postati gužvasto. Ponesite udobnu obuću jer vas čeka dosta pješačenja, a trebate prijeći i nekih 80-ak stepenica da biste ušli u bazen. Ponesite masku i dihalicu, jer će vas iznenaditi ono što ćete ovdje sresti.

Ulaz za odrasle osobe iznosi 11 USD, a djeca do 17 godina ulaze besplatno.

7. Parc National de l’Isalo, Madagaskar

Parc National de l’Isalo na prvu djeluje poput muzeja posvećenog umjetnosti napuštenih kanjona čije su klisure prekrivene žutom vegetacijom savane, raznolikom vegetacijom te zapravo kriju mnogobrojne bazene pogodne za plivanje.

Na površini od +800 kilometara četvornih rasprostire se najpopularniji madagaskarski nacionalni park koji, naravno, nudi hrpu mogućnosti za istraživanje i uživanje u prirodi kroz dugotrajne šetnje.  U parku živi preko 82 vrste ptica, 33 vrste reptila, 15 vrsta žaba i 14 vrsta sisavaca,  od čega 6 vrsta lemura.

8. Ik Kil cenote, Yucatan, Meksiko

Na 190 km udaljenosti od Playe del Carmen nalazi jedan od najimpresivnijih prirodnih “sifona” za plivanje, Cenote. Na Yucatanu nema rijeka, sve su vode podzemne i ako izviru na površinu, onda je to razlog tome urušavanje svoda podzemne špilje. Neke (od njih ukupno 7000) pogodne su za ronjenje s bocama i podvodno istraživanje, a Ik Kil je najljepša među njima.

Nalazi se na 26 m ispod nulte nadmorske visine, a dubina rupe iznosi nekih 40 m, tako da je dozvoljeno i skakanje i ronjenje. Maye su također smatrali ova mjesta svetima, jer cenote zapravo znači sveti izvor i služile su kao mjesta prinošenja žrtvi (ali nema straha, na dnu ove nisu pronađeni nikakvi tragovi takvih vjerskih rituala).

Najbolje je da posjet Ik Kilu kombinirate s izletom u Chichen Itzu, jer to će biti savršeno osvježenje nakon cjelodnevnog boravka na piramidama i vrućem meksičkom suncu, te uživajte u ukusnoj domaćoj kuhinji nakon cjelodnevne fizičke aktivnosti.

9. Grotta della Poesia, Roca Vecchia, Italija

U potpetici najpoznatije čizme na svijetu, pored Salenta, nalazi se još jedna prirodna ljepotica, stjenovita obala koja krije tzv. pećine poezije, omiljeno mjesto za plivanje još od antičkih vremena.

Osim zbog predivnog mora i ronjenja, posjetitelji ovdje dolaze i zbog arheoloških nalazišta, jer postoje tragovi života još iz brončanog doba.

10. Las Grietas, Galapagos

Las Grietas čini sustav vulkanskih pukotina na Galapagosu u kojima se skuplja slatka voda s visoravni i miješa se s morem, pa se stvaraju bazeni u kojima se može roniti i plivati. Do mjesta je najlakše doći brodom-taxijem (neka 4 sata vožnje od Santa Cruza), a onda drvenim stepeništem do samog bazena.

Trebat će vam zatvorene cipele (što zbog oštrih vulkanskih stijena, što zbog skliskog terena na nekim mjestima) i kupaći kostim. Ovakve priobalne lagune su staništa raznih vrsta ptica, koje ćete najbolje uočiti sa vidikovaca namijenjenih uživanju u pogledu na Finch Bay i samu lagunu.

11. Blue Lagoon, Island

Bláa lónið se nalazi na polju ohlađene lave na poluotoku Reykjanes, na nekih 50 min vožnje od Reykjakvika, odnosno 20-ak min od Aerodroma Keflavik.

Raskošni spa trenutak na otvorenome zanimljiv je zbog povoljnih utjecaja geotermalnih voda koje izviru kroz gejzire na površinu i ljekovitog silikatnog blata, od kojeg i dolazi boja vode.

Postoje 4 paketa usluga (Standard, Comfort, Premium, Luxury) među kojima možete birati koliko ćete se razmaziti, a što god odabrali sigurno djelovati ljekovito na vaše cjelokupno biće.  Cijene se kreću od 40 € do 195 €.

12. To Sua, Samoa

To sua znači velika rupa i o vo zaista je još jedna velika rupa nastala tisućljetnom erozijom polja lave na samom kraju tropskog raja u južnom Pacifiku. Okružena raskošnom šumom, rup n a dnu 40 metarske klisure samo mami svojim plavetnilom. Ne bude li vam se dalo čekati  da se spustite, razmislite dvaput želite li skočiti, jer ipak je riječ o 30 m visine (ali vidjeli su ljudi i luđih stvari, zar ne?).

Najbolje vrijeme za posjetiti To Sua je nekad van sezone monsuna, između svibnja i studenog, kada se održava i većina samoanskih festivala.

Letovi s Novog Zelanda do glavnog grada Apie nisu rijetkost, tako da ako već odlučite potegnuti na ovaj kraj svijeta, onda potegnite do kraja.

Ulaz košta 15 USD, a doživljaj će sigurno biti od neprocjenjive vrijednosti.

PROČITAJTE JOŠ:

TOP 25 mjesta na svijetu po odabiru putnika, na koliko si ih ti bio?

Vreli gejziri i aurora borealis- dva bitna razloga za posjetiti Island!

Tura po Siciliji: Od Palerma do Corleonea u 10 dana autom

NEKI DRUGI KRITERIJI: TOP destinacije u 2016. za etički odgovorne putnike

14+ neobičnih festivala i tradicija zbog kojih vrijedi potegnuti na kraj svijeta

VODIČ: Top 10 must-see destinacija za 2016. godinu po izboru vas putnika!

Na put s djecom: Top 10 family-friendly destinacija u Australiji