Novosti

10 stvari koje niste znali o Parizu

datum objave | 05. prosinca 2016.
23130

Ako još do sada niste posjetili Pariz, ne znamo što čekate. Posebno ako ste romantična ili zaljubljena duša. Zaljubit ćete u sam grad. Ako ste već posjetili Pariz, nemojte misliti da ste gotovi s tom ljubavnom pričom.  Otkrit ćemo vam 10 stvari o Parizu za koje do sada možda i niste znali, i vidjet ćete da postoji barem još 10 razloga da, kako Francuzi kažu, doživite un coup de foudre, odnosno munjevito okinete na ovog gospodina.

A kojih se 10 tajni krije pod ovom “francuzicom”, pročitajte u nastavku:

1. Jednom kratkom pričom automatski skratite vrijeme dok čekate vlak

Književnošću protiv zombi apokalipse na gradskim ulicama! Umjesto da gubite vrijeme gledajući u ekrane svojih telefona, iskoristite vrijeme za malenu književnu pauzu!

Izdavačka kuća Short Édition je diljem Francuske postavila  automate koji na pritisak dugmeta izbacuju besplatne kratke priče na ceduljicama dimenzija poput računa. Potrebno je svega  3 do 5 minuta za pročitati svaku, od dječje književnosti do poezije.

Pronađite sve lokacije „književnih“automata.

2.  Eiffelov toranj mijenja visinu ovisno o vremenskim uvjetima

 

Ovisno o godišnjem dobu, visina Eiffelovog tornja se mijenja. I to zbog čiste fizike! Ikona Grada svjetlosti može narasti u vis za gotovo 18 cm, zbog rastezanja čelika na ljetnim vrućinama.

Kao što i sami vjerojatno znate, ovo je najposjećenija pariška turistička atrakcija, sagrađena za vrijeme velike svjetske izložbe koja se održavala u Parizu 1889. godine i toranj je trebao biti uklonjen 20 godina kasnije. Obojan je u tamnije tonove pri dnu i svjetlije prema vrhu zbog atmosferske perspektive, a na njegovom drugom katu nalazi se restoran s jednim od najljepših pogleda u gradu.

3. Baguette se radi pod strogim pravilima

Francuzi su vrlo ponosni kada je u pitanju baguette i postoje strogi zakoni i recepture koje se moraju poštivati kako bi hrskava korica imala onaj jedinstveni okus. Zapravo u Francuskoj je postojao zakon sve do 2015., još od vremena revolucije (1798.), koji je pekarima branio da zatvore radnje tijekom ljeta, a da prethodno nisu obaviještene nadležne vlasti!

I da, trebate znati da  pekarnice ne rade ponedjeljkom. Mnogi to ne znaju pa ostanu gladni. Dakako, postoje neke pekarnice koje su otvorene, ali te inače nisu prvi odabiri pravih Parižana.

Gastro Pariz: TOP 10 restorana s najboljim pogledom

4. Ekler će vas munjevito osvojiti

Znate li što prevedeno s francuskog znali riječ eclair? Znači munja! Jer vas taj božanstveni okus strefi poput munje. Najbolje mjesto za isprobati pravi pariški ekler je L´eclair de Génie. Kakao koji se koristi za pripravljanje ovih eklera uvozi se s dalekih egzotičnih destinacija, a svakog mjeseca završi u šampionskom ekleru od čokolade. Dakle, krenite prema četvrti Marais po slasticu i fotku za Instagram!

5. Možete se isplesati do mile volje na obali Seine

Jeste li gledali “Amerikanca u Parizu? Ako još uvijek niste, to vam ostavljamo u zadatak za domaći rad, kako biste iz prve mogli proći test “parižanstva”.  A osim uz ovaj klasični mjuzikl, možete se isplesati i na obalama Seine ljeti,  tijekom bilo kojeg vikenda, kada su obale pune plesača, od francuskih folklornih plesova do latinoameričkih vatrenijih verzija, poput salse i tanga.

Ljeti se uz obalu Seine postavljanja umjetna plaža s ležaljkama pa je i ljeto u Parizu posebno iskustvo.

6. Grad za fanove Pac-Mana

Točnije 1258 likova iz Pac-Mana živi na pariškim ulicama i mogu se vidjeti na najmanje očekivanim mjestima. Invader, poznati pariški ulični umjetnik postavlja pločice 8-bitnih Space Invadera po čitavom gradu (ali i svijetu, najbliži Hrvatskoj nalazi se u Grudama), pa im na svom webu i daje bodove, tako da i sami možete sudjelovati u igri.

7. Eiffelov toranj bliješti više od čitavog spektakla kojeg priredi Beyoncé

Oni koji se zapute na noćni piknik na Marsovu poljanu ili vrtove Trocadéra uživat će u svjetlucanju 20 000 žarulja koje stvaraju čarobnu atmosferu tijekom ugodnih pariških večeri.

8. Ulaz u muzeje je besplatan

Odnosno, besplatan je svake prve nedjelje u mjesecu.

Louvre je (naravno) nevjerojatno popularan baš ovog dana u mjesecu, ali postoji i 14 državnih muzeja koji su vrijedni vašeg posjeta, uključujući muzej impresionista, Musée d’Orsay i Musée des Arts et Métiers.

Ako vas put ne nanese baš tada u Pariz, postoje neki muzeji koji rade dugo u noć, poput Palais de Tokyo koji radi svakodnevno do ponoći, pa postoji šansa da ulovite trenutak kad nema gužve.

9. Parižani prave bolji čaj od Britanaca

Ako niste znali, francuska tradicija ispijanja čaja seže još u vremena vladavine Luja XIV., točnije 1636. godinu,  kada je kardinal Mazarin, desna ruka Kralja Sunca, prepoznao koje dobrobiti po zdravlje nosi sa sobom ispijanje čaja. Čajanke su postale dvorska moda, a koju godinu kasnije čaj je stigao u London.

10. U Parizu postoje tri Kipa slobode

Ako se zaputite brodom po Seinei u blizini Eiffelovog tornja, na otočiću Île de Cygne ugledat ćete Kip slobode talijansko-francuskog kipara Augustea Bartholdija. Još jedan, ali manji, nalazi se u luksemburškim vrtovima, a treća se malena brončana replika nalazi u Musée des Arts et Métiers.

Pročitajte još:

Pariz od 1. srpnja zabranio ulaz u grad vozilima starijim od 1997. godine

U Parizu otvoren prvi plutajući hotel, Nova Godina rasprodana odmah

Francuska nije samo Pariz: Roadtrip od Provanse do Azurne obale

TOP 25 mjesta na svijetu po odabiru putnika, na koliko si ih ti bio?

Od Pariza do Indije: Popis lokacija gdje je sve zabranjen selfie štap