Tips&Tricks

10 stvari koje morate napraviti prije putovanja

datum objave | 10. prosinca 2017.
5069

Ako sami organizirate putovanje, to može biti prava avantura, puna ugodnih, kao i malo manje ugodnih iznenađenja- u slučaju da se možda niste dovoljno dobro pripremili za putovanje. Zato uvijek prije putovanja uzmite u obzir ovih 10 savjeta, što će vam pomoći da odmor zapamtite po odličnim iskustvima.

1. Istražite teren

Kupili ste karte, rezervirali hotel … I što onda? Dakle, ako putujete u vlastitoj režiji, morat ćete se mnogo bolje pripremiti za let i cijelo putovanje nego kada biste se prepustili agenciji. Ali upravo ovdje počinje prava avantura! Nabavite si vodič, kao npr. Lonely planet, istražite internet i popričajte s prijateljima. Kod agenta se dodatno informirajte o svim pristojbinama i kako ih možete izbjeći, što je posebno važno kod nizkobudžetnih avio kompanija. Prije leta informirajte se kako doći od aerodroma do smještaja. Provjerite kakav je tečaj za lokalnu valutu. Ne zaboravite na vrijeme – informirajte se o specifičnostima klime, a na dan polaska provjerite i trenutne vremenske prilike te kratkoročnu vremensku prognozu. Zapišite si hitne telefonske brojeve u državi u koju putujete. Naučite nekoliko osnovnih fraza. Ako ste alergični na neku hranu ili iz etičkih razloga ne jedete određenu hranu, raspitajte se i o tome. Razmislite o komunikaciji s najbližima, provjerite cijene roaminga, prenesite si Skype i Whatsapp na telefon.

2. Rezervirajte unaprijed

Poznati restorani, dobre predstave ili koncerti neće vas nužno dočekati otvorenih ruku, pa stoga rezervirajte unaprijed. Ako se ne namjeravate samo prepustiti toku, jednostavno pitajte na recepciji u hotelu. Mnogo informacija možete naravno pronaći i u Lonely Planet vodičima.

Ako planirate posjetiti popularne znamenitosti za koje je poznato da se čeka u dugim redovima (npr. Eifflov toranj, zatvor Alcatraz, posjet Universal Studijima …), rezervaciju i kupnju ulaznica isplati se prepustiti agentu koji će za vas pripremiti sve što je potrebno te vam vaučer poslati poštom i e-mailom, prije nego što krenete na put. Tako ćete preskočiti barem jedan red (blagajnu), a najvažnije je da nećete uzalud čekati već ćete zasigurno dočekati svoj red.

3. Pripremite dokumente

Najvjerojatnije vam je potrebna putovnica, a ponekad ona mora vrijediti još nekoliko mjeseci nakon putovanja (prilikom ulaska u državu mora vrijediti još barem 6 mjeseci ili čak duže). Neke države zahtijevaju jednu cijelu praznu stranicu za pečat. Ukratko, raspitajte se o specifičnostima države u koju putujete. O vizi za državu u koju putujete raspitajte se i na ambasadi te države.

4. Sve za zdravlje

Svakako si morate urediti zdravstveno osiguranje za inozemstvo. Za ulazak u određene države morate se također cijepiti, što je potrebno napraviti nekoliko tjedana prije putovanja (npr. za malariju). O tome prvo porazgovarajte sa svojim liječnikom. Ako pijete lijekove, nabavite recept za dovoljno veliku zalihu. I iako su uobičajeni analgetici dostupni gotovo svugdje, bolje se njima opremiti unaprijed nego tražiti ljekarnu s jet-lagom ili nažuljanim stopalima. Pritom imajte na umu da mogu određena sredstva biti ilegalna u nekim državama, što možete provjeriti na internetu za svaku državu. Ako imate teške alergije, nosite narukvicu upozorenja, a ako pak bolujete od neke manje poznate kronične bolesti, uvijek sa sobom nosite liječničko pismo s uputstvima za liječenje.

5. Pripremite svoj dom

Pronađite nekoga tko će brinuti za vaše ljubimce, nekoga tko će zalijevati cvijeće, sakupljati poštu, kako se ne bi nakupilo previše, što je mamac za lopove. Pretplatu na časopise u pravilu možete privremeno otkazati.

6. Fotokopirajte dokumente

Doma ili kod rodbine spremite fotokopije svoje putovnice i drugih važnih dokumenata koje nosite sa sobom. Fotokopije spremite i u prtljagu, a jednu ostavite i u hotelskoj sobi. Spremite si i kontakt hrvatske ambasade u državi u koju putujete. Sa sobom nosite telefonske brojeve za otkazivanje kreditnih kartica, broj svog osobnog liječnika, hrvatske ambasade i avio kompanije te hotela u kojem ste smješteni.

7. Uredite prijevoz

Naši agenti mogu vam urediti prijevoz do aerodroma s kojeg letite i natrag doma, kao i prijevoz s aerodroma do vašeg smještaja.

8. Pripremite novac

Pobrinite se za više opcija, od kreditne i debetne kartice do gotovine. Najpovoljniji tečaj bit će na bankomatu u državi u koju putujete. Putnički čekovi također predstavljaju jednu od mogućnosti pa ako ih koristite, spremite brojeve čekova na sigurno mjesto, odvojeno od samih čekova, po mogućnosti i kod rodbine ili prijatelja, u slučaju da vam ih ukradu ili ih izgubite. Uvijek nosite sa sobom i nešto gotovine. Imajte barem onoliko gotovine u lokalnoj valuti koliko je dovoljno za prijevoz s aerodroma, jedno noćenje u hotelu i hranu. Razmislite o sigurnom načinu nošenja novca.

Savjetujemo vam praktične tanke torbice za oko struka koje su potpuno nevidljive i omogućavaju sigurno nošenje novca, telefona i putovnice.

9. Spakirajte se!

Već ste skoro u avionu! Najprije provjerite dozvoljenu težinu i veličinu prtljage, koliko iznose doplate, koliko ručne prtljage možete ponijeti …

U ručnu prtljagu koju nosite sa sobom u avion spakirajte sve najvažnije stvari, kao što su putovnica i laptop, ako ga nosite sa sobom. Za svaki slučaj uzmite i nešto odjeće, punjač za telefon i konverter. I neku grickalicu! Evo i super pravilo za lagani kofer: najprije u njega spremite sve za što mislite da vam je potrebno, zatim izvadite sve van i polovicu pustite doma. Pakirati počnite jedan dan ranije kako ne biste kasnije paničarili. Prije toga sastavite popis najvažnijih stvari koje nikako ne smijete zaboraviti. Sve gadgete napunite prije samog putovanja.

10. Posljednji zadaci …

Online prijavu na let ili tzv. online check-in možete obaviti preko interneta ili pak prenijeti aplikaciju koja omogućava pristup boarding passu. Time ćete si skratiti vrijeme čekanja na aerodromu te istovremeno imati mogućnost rezervacije sjedišta u avionu. Obično to uređuju naši agenti, no ponekad ta mogućnost nije dostupna ili je za nju potrebno nadoplatiti.

Koja je vaša sljedeća destinacija? Ako još niste odlučili, pretražite malo našu web stranicu i zasigurno ćete dobiti ideju. Naravno, možete nas i nazvati na 0800 19 98 ili nas posjetiti na Hebrangovoj 22 u Zagrebu te dobiti savjete i prijedloge iz prve ruke.