Novosti

10 savjeta za putovanje Interrailom

datum objave | 16. kolovoza 2015.
2433

1. Ne putujte s previše prtljage

Previše prtljage najveći je problem na putovanjima vlakom, posebno ljeti. Kada počnete pakirati, najprije sve stvari složite na pod pred sebe i pomislite kako ćete sve to morati nositi u ruksaku. Zatim izdvojite od toga koliko je moguće te sa sobom uzmite preostale stvari. Razni gelovi za tuširanje, zubne paste i suvišna odjeća neka ostanu doma.

2. Realno planirajte svoju potrošnju

Vjerujte da ćete na kraju potrošiti više nego što ste na početku planirali. Zato budite ekonomični, prvenstveno pri kupnji suvenira – radije uštedite na njima nego na smještaju, hrani i piću. Nikako nemojte pokušavati uštedjeti novac noćenjem na željezničkome kolodvoru jer je to zaista nepromišljena odluka. U ljetnim je mjesecima u Europi vrlo vruće, pa zato ne štedite niti na tekućini niti na zdravoj hrani.

3. Promišljeno odaberite suputnike

S obzirom na to da ćete s tom osobom, odnosno s društvom s kojim putujete, provesti mnogo vremena, vrlo je bitno da izaberete prijatelje s kojima se dobro slažete te imate slična očekivanja i želje. Jedino ćete tako moći maksimalno uživati i posjetiti što više znamenitosti.

4. Prenoćište uvijek rezervirajte unaprijed

Ne dopustite si da dođete u grad (posebno u popularnije gradove), a da znate gdje ćete spavati. Većina hostela ljeti je puna, pa ćete zato imati sužen izbor i morat ćete pristati na dijeljenje sobe ili na skuplje ponude.

5. Ne zaboravite na kompas

Kako bi traženje izabranih mjesta i destinacija na zemljovidu bilo lakše, ponesite sa sobom kompas. Ako putujete s pametnim telefonom, instalirajte si kompas-aplikaciju i karte koje će tako funkcionirati i bez potrošnje za prijenos podataka.

6. Ne pretjerujte sa suvenirima

Budite svjesni da ćete darove kupljene za vaše najdraže morati nositi sa sobom tijekom cijelog puta. Zato ne kupujte teške ili preskupe stvari.

7. Naučite nekoliko ključnih riječi tamošnjeg jezika

Kud god da putujete, pametno je prije polaska naučiti nekoliko osnovnih riječi. Ako ništa drugo, onda barem »hvala« i »molim«. Domaćini će se zasigurno nasmijati kada vide da se trudite izgovarati riječi na njihovu jeziku, pa će zato biti ljubazniji i uslužniji.

8. Za savjet pitajte osoblje hostela

Prije no što se upustite u istraživanje, o mjestima, restoranima, lokalima i turama vrijednim posjete, pitajte osoblje hostela. Vidjet ćete da ćete im na kraju biti zahvalni. Domaćini uvijek znaju pružiti najbolje savjete i pomoći u otkrivanju skrivenih mjesta koja nisu opisana u turističkim vodičima.

9. Udobno se obucite

Ne pretjerujte s trapericama, teškom i debelom odjećom. Uzmite što laganije i tanje majice, suknje/kratke hlače. Više od toga nije vam potrebno. Europske prijestolnice ljeti su vrlo tople, a sunce je nemilosrdno.

10. Pripremite se na duga putovanja

Europa je zaista čaroban kontinent i pokriva dosta veliku površinu svijeta. Ako planirate putovanje Interrailom, za to je potrebno vrijeme. Naravno da mnogo toga ovisi o prirodi vašeg putovanja, no u prosjeku putnici provedu barem 4 sata dnevno u vlaku.

Otkrivanje Europe s Interrailom postaje sve popularnije i zanimljivije iskustvo, a sve je privlačnije i među blogerima koji zatim svoja iskustva dijele i opisuju te pružaju savjete putnicima. Provjerite na web-stranici interrail.experience.free.fr.

Nekoliko naputaka o tome kako koristiti Interrailovu voznu kartu možete također pronaći na našoj web-stranici.

Interrailovu voznu kartu možete kupiti i kod nas, a za više informacija nazovite na besplatan broj: 0800 1998!