Novosti

10 razloga zašto je Švedska tako cool

datum objave | 18. rujna 2017.
17512

Skandinavija je mjesto gdje se lijepo živi, a stanovnici su uglavnom sretni. Uređeno društvo s par prirodnih fenomena i ponekim otkačenim stvarima oduševljava sve koji dođu na sjever Europe. A od svih skandinavskih zemalja, nekako se najviše priča o Danskoj i Švedskoj. Danski hygge postao je planetarno popularan, a švedski lagom sada uzima maha. Švedska je nekako više cool od Danske, zemlje čije je stanovništvo najsretnije na svijetu. Primjerice, automobili Volvo i namještaj IKEA odavno su postali najprepoznatljiviji švedski izvozni proizvodi. A njihovo 6-satno radno vrijeme koje testiraju mnogima je mokra želja.

Švedska je toliko cool po mnogo toga da je zaista teško svesti je na par brojeva, no navedimo samo neke stvari koje će vas možda potaknuti da kupite kartu za Stockholm.

  1. Švedska ima najbolji Twitter account na svijetu

Država Švedska ima svoj neslužbeno službeni Twitter račun i on je nešto najbolje na toj društvenoj mreži. Naime, svakog tjedna novi stanovnik Švedske vodi profil države pa tako nema dosadnih izvješća o Švedskoj (oni su na drugom profilu), nego dobijete presjek društva kroz različite tviteraše koji komuniciraju sa svijetom. Komunikacija je vrlo opuštena, nekad mnogi kažu i preopuštena, no Švedska je zemlja otvorena za sve i svakakva stajališta, što iskazuju i dajući povjerenje svojim građanima da upravljaju profilom države na Twitteru.

  1. Hotel od leda

View this post on Instagram

ICEHOTEL no 27. Art Suite Cat’s Cradle: La Petite Mort. Design Sonia Chow & Huschang Pourian @chowpourianlab. Photo Asaf Kliger @asafkliger LASCIATE OGNI SPERANZA, voi ch’entrate. Abandon all hope, ye who enter here. Gaping jaws greet you with glowing crystalline teeth like stalagmites and stalactites, whiskers bristling alert. Is that a yawn or a hiss? The chiseled cat greets you with one paw towering over you, the other planted firmly on the ground. The bed sits on the curling tongue, ready to slide into its throat, a feline variation of the Tunnel of Love from olden days. Intimidated and seduced, you are drawn in. “La petite mort (French for little death) is defined by Oxford English Dictionary: ‘A state or event resembling death; a weakening or loss of consciousness, specifically in sleep or during an orgasm.’ You can’t choose who you fall in love with or decide when it’s convenient. Let go and behold the Cat’s Cradle. SONIA CHOW is a Canadian designer currently based in Hong Kong. Whether investigating materials, processes, functions or forms, she lets the work inform her, both as mentor and muse. HUSCHANG POURIAN is a German designer currently based in Hong Kong. He is fascinated by matter and space.

A post shared by ICEHOTEL Sweden (@icehotelsweden) on

Prvi hotel napravljen od blokova leda na svijetu nalazi se u Jukkasjärvu na sjeveru zemlje. Hotel ICEHOTEL izrađen je od zaleđene vode iz jedne od posljednjih europskih divljih rijeka 200 km sjeverno od Arktičkog kruga, a temperatura unutra je uvijek -4 stupnja Celzijusa. Naravno, hotel se svakog proljeća otopi.

  1. Hotel na drvetu

U Haradsu, na 100-ak kilometara od aerodroma Luleå airport, nalazi se već poznati Treehotel – hotel na drvetu s 5 zvjezdica. Zapravo se radi o sobama smještenim u krošnjama drveća koje imaju fascinantan pogled. Posebice ako dođete tu kada počne snježiti…

  1. Gole saune u snijegu

Put u Švedsku nije kompletan ako niste iskusili toplu saunu. U snijegu. Šveđani obožavaju toplo-hladnu kombinaciju vruće saune u kojoj ste potpuno goli sa snijegom u koji se bacaju nakon saune. Probajte, nećete umrijeti.

  1. Švedski dizajn

Dizajn je dio svakodnevnice u Švedskoj. Skandinavci vole inovativan, čist i minimalistički dizajn, s fokusom na održivost i funkcionalnost.

Svi znaju za H&M i IKEA-u, no Švedska je puno više od toga. U Stockholmu zavirite u dizajnersku četvrt Södermalm, a izvan grada u švedskoj Laponiji (laplan) potražite rukotvorine naroda Sami. Te posebne radove možete pronaći u ranije spomenutom ICEHOTELu, kao i u neki trgovinama u Stockholmu ( Svensk Slöjd u Nybrogatan 23 ili Svensk Hemslöjd u Norrlandsgatan 20).

  1. Fika

Šveđani, baš kao i Hrvati, vole kavu. Oni je zapravo toliko vole da su druge najveće kavopije na svijetu (iza Nizozemske), a pauza za kavu dio kulture. Fika je više pauza i izgovor za druženje nego potreba za kofeinom. Nešto kao kod nas kad kažemo da idemo na kavu. U Švedskoj se fika poslužuje uz nešto slatko ili uz male sendviče. Sasvim je normalno da tijekom radnog vremena imate 2-3 puta pauzu za fiku.

  1. Laponija

Laponija je magično mjesto. Visoko u Arktičkom krugu u divljini živi više od 260.000 sobova. Oni jedu gljive, lišajeve, travu i bilje. Autohtono Sami stanovništvo redovito pije mlijeko soba, koje je vrlo slatko i izgleda kao otopljeni sladoled.

Što idete sjevernije, to je čarolija veća. Posebice zimi kada Laponijom zavladaju pasje vožnje, pecanje na ledu, vožnja snježnim saonicama i naravno – aurora borealis na nebu. Stanovništvo Sami vjeruju da imaju moć nad polarnim svjetlom: ako zazvižde, svjetla će se približiti.

Arktik: U prirodu ne ideš bez puške, da te ne pojede polarni medvjed

  1. Briga za okoliš: bicikli i recikliranje

Švedska je bike-friendly država. Biciklističke staze su posvuda, koriste ih svakodnevno i građani i turisti jer nude najlakši i najjeftiniji prijevoz. Osim takvog „zelenog“ načina života, zanimljivo je da se u Švedskoj reciklira 99% otpada iz domaćinstava, od čega se 50% koristi za izgaranje i stvaranje nove energije.

  1. Keš će uskoro izumrijeti

A post shared by Kenneth Austin (@kenboslice9) on

Društvo u kojem siva ekonomija nije problem, čiji građani ne pokušavaju prevariti državu na svakom koraku, a kriminal je na niskoj stopi, nema problem s tim da sve financijske transakciju idu putem kartica. I da se prate. Švedska postaje jedna od prvih država na svijetu na kojem je uporaba keša ili gotovine manja od 1%! Na dobrom su putu da u potpunosti izbace novčanice i kovanice.

  1. Otoci, jezera i Stockholm

Švedska ima 221.831 otoka iviše od 95.700 jezera većih od 100×100 metara. I glavni grad Švedske nosi nadimak „Venecija sjevera“ upravo iz razloga jer je izgrađen oko vode s 12 otoka i 42 mosta. Jako cool je što u u stockholmskom arhipelagu možete iskustiti glamping, glamurozno kampiranje, i to u Island Lodgeu na otoku Bergholmen.