Vodiči

10 putovanja na koje bi žene trebale otići do 40. godine

datum objave | 28. prosinca 2020.
25950

Jeste li čuli da su četrdesete nove dvadesete? Žene danas uživaju u svojim godinama, iako mnoge s okruglim 40. rođendanom zbrajaju ono iza sebe. Što su napravile, što su propustile, gdje su sve bile i što su vidjele… Nekako s godinama krenemo tako zbrajati i oduzimati, neke od nas baš tad promijene život jer shvate da vrijeme leti. Započnemo novu karijeru, krenemo sa zdravijim životom, krenemo raditi stvari za svoj gušt i prestanemo se opterećivati onim što će netko drugi reći. Jednostavno ne želimo i sljedećih godina godina čekati da ostvarimo snove i biti poput nekih koji na kraju života kažu „da sam barem to napravila“.

Sigurno među ženama postoje one koje vuče svijet, vuku putovanja, ali ih nekako uvijek ostavljate po strani. „Ići ću drugi put,“ „samo da mali malo poraste“ ili „sad mi je bitnije kupiti novi kauč“ samo su neke od tipičnih rečenica koje govore, dok neke druge s dizajnerskom torbicom u ruci govore „blago tebi koliko putuješ“, a cijena putovanja je manja od te torbice koja će već sljedeće sezone izaći iz mode. Samo sjećanja ostanu zauvijek, samo iskustva imaju trajnu vrijednost.

Kako ne biste morali žaliti za propuštenim, predlažemo vas nekoliko putovanja koje ćete sigurno pamtiti i zbog kojih ćete biti sretne da ste ih doživjele i proživjele.

Želite li prvo biti sigurne kamo putovati, pročitajte koje su najsigurnije zemlje za žene na svijetu.

  1. KAMPIRANJE

Ovo je vjerojatno jedno od prvih stvari koje ljudi naprave kad krenu putovati – kampiraju. I to već kao tinejdžeri. Stave ruksak sa šatorom na leđa i zapute se nekamo, na otok ili u daleku zemlju i spavaju pod zvijezdama zaogrnuti samo šatorom iznad. Kad si mlad, ne smeta ti ništa, lakše se izdrži svašta, pa tako i kampiranje. Neki se tad doživotno zaljube u taj osjećaj spojenosti s prirodom, drugi otkriju kako to nije baš za njih. Ali svakako trebate probati barem jednom u životu kampirati.

  1. PUTOVANJE SOLO

Mnogima zvuči zastrašujuće ili previše usamljeno putovati solo nekamo. Što ću raditi, tko će mi smetati, kako ću sve sama? Lako. Ako se ne možete samostalno snaći u novoj situaciji, na nepoznatom terenu s nepoznatim ljudima, kako ćete se snaći u životu? Nećete uvijek imati nekog da se na njega oslonite. Osamostalite se, prestanite se bojati da nešto napraviti sami, bez podrške drugih. Volite li jogu, otiđite u neki joga-resort sami. Otiđite sami na par dana u veliki grad ili pak na grupno putovanje (ali na koje nećete voditi nikog poznatog). Idite sami, radite stvari bez kompromisa.

Pročitajte kako upoznati ljude ako putuješ sam i to ti dosadi, kao i preporuke za putovanje solo za žene.

Jogom oko svijeta: TOP 10 lokacija za ljubitelje joge

  1. PUT S PRIJATELJICAMA

Kažu da je pravi test prijateljstva zajedničko putovanje. Najgore je na jedrilici, u malom prostoru gdje svatko mora držati red i paziti na druge, lako dolazi do svađa. Zato nemojte na jedrilicu za početak, dovoljno je da odete s prijateljicama na tjedan dana na more. Ili možda s jednom na put u Pariz ili Milano, Beograd ili Berlin. Nisi s nekim blizak dok niste dijelili zajednički prostor, ili pak 24 sata dnevno nekoliko dana, pa je vrijeme da to učinite.

  1. PUTOVANJE S RODITELJIMA (KAD STE I VI ODRASLI)

Kad ste bili mlađi, ideja putovanja s roditeljima prestala je biti zanimljiva onog trenutka kad ste počeli samostalno birati majicu i obroke. Oni bi na odmor u osamljenu uvalu, a vama tinejdžerima treba društvo. Naravno da vam je takav odmor bio kao iz pakla. No sada kad ste odrasli, zašto ne biste roditelje poveli na vikend putovanje? Barem u Veneciju ili Beč, negdje blizu za početak ako im se ne da dugo putovati. Mnogi stariji se opiru putovanjima, no kad im kažete da ste kupili karte i rezervirali smještaj, htjet će otići kako ne biste vi uzalud bili na trošku. Šteta je da propadne, zar ne?

  1. ROMANTIČNO PUTOVANJE

Ne mora biti medeni mjesec, romantično putovanje s partnerom u bilo kojoj životnoj fazi jest nešto predivno. Samo vas dvoje, na nekoj plaži. Ili možda u nekoj šumi, ovisno što je za vas dvoje romantika. Bitno da ste zajedno i radite stvari zajedno. Nemate li puno novca, romantiku možete doživjeti izletom u Veneciju, na Bled ili pak na Plitvice. Mnoge žene sanjaju o Parizu, Maldivima i Sejšelima, sve te destinacije više nisu toliko financijski nepristupačne kao prije. Primjerice, imali smo brojne akcije za Maldive s jeftinim kartama, a i predložili smo vam kako možete jeftino boraviti na Maldivima. Mirna i Bruno su to i isprobali pa pročitajte kako im je bilo, iz prve ruke.

  1. ROADTRIP

Napunite automobil ili kamper, zacrtajte neku rutu i krenite. Putujte kamo god želite, bilo da putujete Amerikom od istoka prema zapadu, Australijom kao naša blogerica Slavica ili pak Italijom kao Lara.

Kamperom na put: hotel je tamo gdje ti želiš da bude

 

  1. AVANTURISTIČNO PUTOVANJE

Kupite InterRail kartu za putovanje vlakom kroz Europu, Japan Rail Pass za putovanje Japanom ili pak Amtrak USA Rail Pass koja povezuje preko 50 destinacija kroz 46 država SAD-a. Putujte Transibirskom željeznicom poput Ice ili skočite na putovanje po Južnoj Americi i Aziji.

Učinite nešto što čega se bojite – plivajte s morskim psima (naravno, onim dobroćudnima), skočite padobranom, isprobajte zipline ili jednostavno idite u zemlju gdje nitko ne govori engleski.

  1. LUKSUZNO PUTOVANJE

Čovjek se treba i počastiti, onako baš počastiti. Priuštite si barem jednom u životu luksuz, unajmite sobu s pogledom na moru i hotelu visoke kategorije, pijuckajte koktele pod šeširom s velikim obodom i izležavajte se pored bazena. A zatim napravite suludi shopping. Što je život bez malo guštanja u prazno.

  1. NISKOBUDŽETNO PUTOVANJE

Zaboravite kovčege i hotele, stavi backpack na leđa i rezervirajte hostele. Jedite na cesti, vozite se lokalnim autobusima, spavajte u šatorima ili kod nekog kući. Pokušajte ne kupovati suvenire, odjeći ili bolju hranu, neka naglasak bude na uštedi i što duljem putovanju. Može i bez plana, bez rezervacije. Tako je često i najbolje. Još uvijek je jeftino u Burmi, u Kambodži ili Laosu, zašto vam to ne bi bile destinacije za malen budžet.

  1. PUTOVANJE SA SVRHOM

Photo: africa924 / Shutterstock.com

Otputujte nekamo s konkretnim ciljem- da se educirate ili da nekom pomognete. Isprobajte volontiranje, završite kulinarsku školu, tečaj ronjenja ili surfanja, nešto što će vas dodatno obogatiti.

Rad u inozemstvu – radni programi KANADA, AUSTRALIJA, NOVI ZELAND, ŠPANJOLSKA, ITALIJA, PORTUGAL