Novosti

10 (prljavih) tajni hotela koje vam nitko neće otkriti

datum objave | 03. listopada 2016.
19065

Jedna od tajni hotela Ritz jest da gost nikad od njih ne smije ići nezadovoljan. To znači da svaki zaposlenik ima kod sebe posudbu od 1500 USD u slučaju da gostu nešto treba, kako bi mu oni odmah mogli to kupiti.

Tako je jedan gost izgubio svoj Rolex i nakon što se prilično žalio na recepciji oko moguće krađe, jedan djelatnik je otišao do trgovine i kupio mu novi Rolex, a cijeli trošak (koji je bio i iznad 1500 USD-a) mu je hotelska kuća odmah nadoknadila. Nema smisla gubiti bogatog gosta zbog 2000 dolara jer će taj gost ubuduće ostaviti puno više novca. Ovo nije izmišljena priča, nego stvarni slučaj dobre poslovne logike.

No nisu svi hoteli Ritz. Neki hoteli mjesecima ili čak godinama ne peru deke ili prekrivače za krevete, dok se čaše nerijetko poliraju  dezinfekcijskim sredstvom kako bi bile savršeno čiste. A ni mini barovi nisu baš sasvim sigurni…

Evo neke od tajni koje vam u hotelu sigurno neće reći, a dobro ih je znati:

  1. REZERVIRALI STE SAMO JEDNU NOĆ? MOŽDA ĆETE OSTATI BEZ SOBE

Obzirom da je stopa nepojavljivanja gostiju u hotelima oko 10%, hoteli uvijek prodaju više soba nego ih u stvarnosti imaju. No ponekad se dogodi da dođu baš svi gosti i onda hotel bude u problemu. Tko u tom slučaju najprije izvisi? Onaj tko je rezervirao samo jednu noć ili onaj koji je rezervirao najjeftinije! Bez brige, taj gost neće ostati na cesti, već će mu hotel naći zamjenski smještaj u sličnoj hotelu na destinaciji.

Ovaj gost će vjerojatno prvi izvisiti:

1. Ako je rezervirao putem Expedia.com,dakle po sniženoj cijeni
2. Ako je prvi put gost
3. Ako je rezervirao samo jednu noć
4. Ako se ponaša kao kreten (aka, ako viče na recepcionare)

Logika: bolje da se žale gosti koji ne gube puno, nego stalni gosti koji ostaju dugo i vraćaju se.

  1. PAMETNO SE ŽALITE, BEZ VIKANJA


Iako se svi žale na recepciji, znajte da recepcija nije kriva za većinu stvari. No mogu vam pomoći. Kao i u svim životnim situacijama, osoba će radije pomoći nekom tko je pristojan, nego nekom tko viče na nas (a pritom nije nitko „bitan“). Stoga, ako imate problem, siđite na recepciji i elaborirajte svoj problem, zamolite ako bi vam mogli pomoći te dodajte kako shvaćate situaciju. Ako vam se problem ne riješi, pristojno upitajte „Mogu li o ovom pričati s voditeljem?“ Kako biste prebacili odgovornost recepcionara na njihovog šefa, a oni će vam ga vjerojatno rado pozvati. Uostalom, voditelj je uglavnom i jedina osoba koja vam nekad može pomoći tako da zaobiđe proceduru.

Nemojte se derati i nemoj okrivljavati recepcionare za problem.

  1. POSTOJI SIGURAN NAČIN DA DOBIJETE UPGRADE

Jedna od najvećih laži koje ćete čuti od ljudi na recepciji je „Sve su sobe gotovo iste.“ Netočno. Sobe u kutu i sobe pored lifta nisu iste, jer ne nude istu dozu mira, ali i luksuza. Sobe u kutu uglavnom imaju bolji pogled, veću kupaonu, veći TV.

S 20-ak dolara ( ili 100 kuna u Hrvatskoj) napojnice, recepcionar će se itekako potruditi naći vam najbolju sobu. Ako ništa drugo, onda će vam ugoditi do te mjere da ćete dobiti najbolji pogled, najveću udaljenost od lifta, ali i klimatizacijskih uređaja te sobu bez male djece u susjednoj jedini, kako biste mogli što više uživati.

Nekim je ljudima neugodno „podmititi“ ljude na recepciju, no oni to jedna čekaju jer žive od napojnica. Oni su i autorizirani za upgrade te promjene.

  1. PREKRIVAČI I DEKE SE PERU JEDNOM U PAR MJESECI/ GODINA

Nikad, ali nikad, nemojte se prekrivati oni ukrasnim prekrivačima na vašem krevetu. Jastučnice, plahte i one navlake se mijenjaju (iako ne baš nakon svakog gosta nužno) i peru, no prekrivači i deke baš i ne. Većina hotela ima pravila oko rasporeda pranja, a deke i prekrivači se u pravilu peru jednom u 3 mjeseca (ako imate sreću biti u boljim hotelima), pa sve do jednom u dvije godine (ovo su tajne koje bi zaposlenici otkrivali putem raznih foruma nakon otkaza). Ako se prekrivač malo zaprlja, mrlja se ispere vodom jer su ti prekrivači napravljeni od lako perivih materijala.

  1. ČAŠE U SOBI SU OPRANE DEZINFEKCIJSKIM SREDSTVOM

Ako vam se čaša u hotelu učini previše mirisnom, ona to jest. A ako je pritom i savršeno ispolirana, znajte da ju je spremačica učinila tako savršenom pomoću mirisnog dezinfekcijskog sredstva. Najčešće s aromom citrusa. Na rub čaše se kapne par kapljica jakog sredstva i čaša se ispolira u trenutku. U drugog varijanti, ne puno boljoj, čaše se pređu mokrom krpom s kojom se čisti i sve okolo. Znate onu plavu krpicu koja ne ostavlja tragove? E baš takva je najdraža spremačicama.

Sljedeći put kad se u hotelu poželite napiti iz one čaše u kupaoni, nemojte to uraditi. Radije idite do restorana i pitajte čašu.

Za razliku od čaša, daljinski upravljači, prekidači za struju i klimu se gotovo nikad ne čiste, odnosno čiste se tek kad postoji vidljiva prljavština.

  1. PITAJTE ZA POPUST DA BISTE GA DOBILI

Prilikom checkouta možete  dobiti neki popust ako je bilo ikakvih problema s uslugom. Primjerice, preselili su vas iz jedne sobu u drugu, za doručkom nije bilo dovoljno hrane ili klimatizacijski uređaj nije dobro radio. Upitajte možete li dobiti popust i hotel će vam vrlo vjerojatno dati barem 10% popusta.

  1. REZERVIRAJTE NA POPUSTU, DOBIT ĆETE LOŠIJU USLUGU

Rezervacijama na internetu putem raznih online booking platformi nerijetko se daju najgore sobe. Zašto? Hoteli dobivaju jako malen profit, a gosti koji su tako rezervirali smještaj, nisu to učinili zbog samog hotela, nego zbog cijene.

Stoga rezervirajte online direktno kod hotela.

  1. NOSAČI MRZE KAD SAMI NOSITE KOVČEGE

Hoteli zapošljavaju nosače i stoga je najgora rečenica koju mogu čuti kad vam krenu preuzeti prtljagu „U redu je, mogu sam“. Time smanjujete važnost njihovog posla, jer nitko ne želi čuti da je višak, ali i mogućnost da dobiju napojnicu.

Pustite ih da vam odnesu prtljagu do sobe i obavezno im ostavite napojnicu. Ako ste već na odmoru i platili ste sobu dosta (a očito jeste ako ste u hotelu koji ima nosača), nije vam valjda problem dati 10-20 kuna nosaču.

  1. PUŠENJE U SOBI SE KAŽNJAVA

Ako ste u nepušačkoj sobi i zapalite cigaretu, postoji šansa da će vas na checkoutu dočekati poveća kazna. Ručnici ne pomažu, eventualno jako naginjanje kroz prozor dok imate navučenu tešku zavjesu koja će spriječiti da dim prodre u sobu. Obavezno se riješite opušaka jer oni najviše smrde, a i lako ih se pronalazi, što spremačice prijave i vama ide kazna.

  1. PAZITE SE MINI BAROVA I BOMBONČIĆA

Prije nego krenete nešto piti iz mini bara, provjerite je li čep ranije bio diran. Naime, spremačice često ne pregledaju detaljno mini barove ako vide da su sve bočice na mjestu, a gosti prije vas se znaju zaigrati. Neki popiju piće pa prazne bočice napune urinom. Nimalo cool.

 

Ako ožednite u sobi, slobodno popijte sve, a ne želite li plaćati skupu cijenu hotelskih pića, otiđite u trgovinu i kupite sve što ste popili te napunite ponovo frižider.

I još jedan hint: oni bombončići su vjerojatno prestari da bi bili jestivi.

Pitate se zašto se ovo događa, zašto je usluga tako loša, da ne kažemo prljava? Spremačica ima 15-ak minuta po sobi, a mora očistiti sve: od kupaone preko sobe pa do balkona. Pokušajte vi sve oprati u toliko vremena i vidjet ćete da je nemoguće.

Stoga, umjesto da se uznemiravate, na put ponesite barem svoju jastučnicu i sredstvo za dezinfekciju ako ste baš gadljivi.

VEZANO:

40 savjeta iskusnog putnika: Pripremi se za putovanje like a boss!

Savjeti kako izbjeći ili smanjiti nevolje na putovanju

Kamperom na put: hotel je tamo gdje ti želiš da bude

Na put s djecom: Top 10 family-friendly destinacija u Australiji