Vodiči

10 najljepših otoka u Brazilu

datum objave | 07. kolovoza 2017.
6948

Iako Brazil nije poznat po svojim otocima, on im ima nekoliko, a dijele se na otoke na oceanu, na delti Amazone te jedan gradski otok. I dok Hrvatska ima preko tisuću otoka, Brazil ima tek 18 otoka na oceanu s  50-ak pripadajućih otočića i stijena , 3 otoka na delti Amazone (Bananal, Marajó i Tupinambarana) te gradski Ilha das Cobras (Otok kobri) koji se nalazi u Rio de Janeiru.

U Brazilu možete kupiti i neke od privatnih otoka, ako imate 3-20 milijuna dolara. Primjerice, ovaj otok na 45 minuta vožnje helikopterom od Rija, gdje imate pravi mali privatni raj na 11 hektara.

Osim toga, do nekih se dolazi isključivo zračnim putem, a aviokarte nisu jeftine. No ako ste jedna od onih osoba koji imaju, a vole otići tamo gdje nisu bili svi, brazilski otoci će biti pravi hit.

Krenimo od kraja:

10. Ilha do Cardoso – mir i tišina

Predivan otok južno od Sao Paola odličan je za sve koji traže mir i tišinu.  Obala je stjenovita, a unutrašnjost prašuma pa je idealno za sve avanturiste. Možete planinariti, unajmiti bicikl i istraživati otok koji se prostire na 15 tisuća hektara. Ako želite plivati s dupinima, ovdje to možete.

Šalu na stranu, brazilski otoci su rijetkost i boravak na njima je često skup. Na nekim ni ne možete doći jer su prepune zmija, ili pak nemaju živog stanovnika.

9. Santa Catarina – dobar noćni život


Otok Santa Catarina ima prekrasne lagune i 42 plaže, a glavni grad Florianopolis (Floripa, kako ga lokalci zovu) nalazi se na kopnu. Za razliku od Cardosa, ovdje je noćni život buran, kao i sportski život, od jedrenja preko windsurfa pa do ronjenja.

8. Marajó – najveći otok u Brazilu

Marajó je brazilski Krk, odnosno Cres, koji god je otok trenutno prvi u Hrvatskoj po veličini. Marajó ne samo da je najveći otok u Brazilu, nego je i drugi najveći u Južnoj Americi,  a nalazi se na estuariju Amazone. Stoga je prekriven prašumom i močvarama na istoku, gdje možete vidjeti i vodene konje.

Na ostatku otoka nalaze se dugačke plaže, do kojih s kopna možete lako doći trajektom iz Belema. No ne znamo koliko će vam se svidjeti kupanje ovdje jer je voda u plićaku smeđe boje.

7. Itaparica – popularan turistički otok


Itaparica je otok na sjevernoj obali Brazila, nasuprot Salvadora, a odličan je spoj povijesti i plaža. Brojne crkve i utvrde nasuprot 40 kilometara predivnih plaža privlače brojne turiste iz Salvadora, od kuda se može doći trajektom .

Od 2018. ili 2019. godine otok će mostom  dugim 12 kilometara biti spojen sa Salvadorom

6. Ilha bela (Lijep otok) – vodopadi i pješčane plaže

Ilha bela u prijevodu znači „lijep otok“ i zaslužio je to ime. Nalazi se jako blizu Sao Paola, a čak 85% njegove površine čine zaštićene prašume.  Ostalo čine ogromne pješčane plaže (njih 41), među kojima ističemo plažu Bonete na istočnoj obali. Predlažemo i posjetu vodopadima kojih na ovom otoku ne manjka.

Ilha bela je raj za ronioce jer ima preko 50 potopljenih brodova pa ako ste ronilac, predlažemo da osim na ovim svjetski poznatim mjestima za ronjenje svakako dođete i na lijep otok.

Do otoka možete doći trajektom iz mjesta Sao Sebastiao, koji vozi svakih pola sata između 6 ujutro i ponoći. Vožnja traje svega 15-ak minuta, a prijevoz je besplatan za pješake. Automobili plaćaju 15 reala radnim danima, odnosno 22,50 reala vikendom.

5. Bananal – najveći riječni otok na svijetu

Otok Bananal je najveći riječni otok na svijetu bez obale na oceanu, površine otprilike kao Slovenija. Nalazi se između rijeka Araguaia i Javaés, a na njemu žive isključivo domoroci iz četiri plemena u 6 sela koja pripadaju dvama Indijanskim rezervatima :  Carajás i Java.

Nitko tko nije domorodac ne može (više) živjeti na otoku, do kojeg se dolazi brodom te automobilom za vrijeme sušne sezone u srpnju i kolovozu, jer se voda isuši!

Na otoku postoje ulice za automobile, iako je najčešći oblik prijevoza na konju, biciklom i pješice.

Smatra se najvažnijim ekološkim utočištem u Brazilu.

4. Ilha Grande – očuvan zbog pirata

Ilha Grande ili Velik otok nalazi se između  Rio de Janeira i Paratyja, kolonijalnom gradu s velikim piratskom povijesti. Upravo zbog pirata nije bilo većeg naseljavanja i razvoja te je tako i očuvana tropska ljepota otoka.

Otok je pun prašuma, šuma mangrova i pješčanih dina. Uživajte u istraživanju otoka, okupajte se ispod impresivnih vodopada ili na nekoj od skrivenih prekrasnih plaža.

Možete odsjesti u gradu uselu Abraao, glavnom mjestu na otoku s 3000stanovnika gdje ćete naći smještaj, restorane i kafiće.

3. Ilha do Mel – otok bez ijednog automobila

Otok meda, kako u prijevodu zvuči ovaj otok, nalazi se na ulazu u zaljev Paranaguá na jugu Brazila, a krase ga predivne plaže s ogromnim valovima koje surferi obožavaju. Pored toga, na otoku nema nijednog automobila pa je idealan za duge šetnje i eskapiste kojima je dosta buke grada.

Do otoka se stiže brodom, a odsjeda u jednom od tri sela: Nova Brasília i Praia do Farol blizu prevlake te Encantadas na samom sjeveru. Tijekom ljeta ovdje zna biti bučno zbog brojnih mladih koji posjećuju otok, no i dalje je većina otoka raj za sve koji traže jednostavnost.

2. Arhipelag Abrolhos  – koraljni grebeni

Abrolhos je jedan arhipelag u Brazilu, kojeg čine 5 vulkanskih otoka. Vrlo je poseban zbog svoje strukture: koraljni grebeni okruženi predivnim kristalnim morem. Na njima ne možete odsjesti, jer su to praktički gole stijene oko kojih plivate i ronite.

Do otoka se dolazi nekim od turističkih brodova, koji kreću iz Caravelasa. Jednodnevni izlet košta 22o reala, odnosno nekih 450 kuna, a možete birati između ribarskog broda, katamarana i brzog broda. Odaberete li ribarski brod, morat ćete prenoćiti jer vožnja traje 6 sati, dok s katamaranom možete birati (put traje 3,5 sata). No ako želite prenoćiti, znajte da je to moguće jedino na brodu, koji su dosta maleni. Ako ste osjetljivi na valove, nemojte to raditi.

Najbolje je doći negdje između srpnja i studenog kada možete promatrati parenje kitova.

1. Arhipelag Fernando de Noronha – 30 rajskih otočića

Fernando de Noronha je zasluženo broj 1 na popis brazilskih otoka. Nalazi se na sjeveroistočnoj strani i na njemu su neke od najljepših plaža na svijetu! Ova elitna eko-destinacije poznata je kao meka za ronioce jer u kristalnoj plavom moru obitava 200 vrsta riba. Sam put do otoka nije nimalo eko-friendly jer se dolazi isključivo avionima, a i sva hrana također dolazi zračnim putem.

Na otok će vas odvesti dva avioprijevoznika Gol  i Azul, koji lete iz grada Recife jednom dnevno. Karte nisu jeftine.

Arhipelag ima ukupno 21 otok, a nalazi se istočno od Rio del Norte. Većina otoka su zapravo tek stjenovit vrh koji viri iz mora, a na kojima su guste šume i predivne plaže.

Istodobno na otocima ne smije biti više od 600 turista na njima, jer je arhipelag pod zaštitom UNESCO-a. Predlažemo da izbjegnete razdoblje od ožujka do kolovoza zbog kiša

Izolacija i ekskluzivnost zajedno povećavaju cijene pa je smještaj prilično skup. Jedno od ljepših, a jeftinih mjesta jest hotel Pousada Maravilha, na 2.7 km od plaže, gdje je noćenje „samo“ 300 dolara.

Fotografija: Pousada Maravilha

Provjerite naše COOL akcije za najjeftinije karte trenutno u ponudi, a ako nema ono što tražite, javite nam se telefonom 0800 19 98 ili mailom i brzo ćemo vam poslati optimalnu ponudu za vas!

DODATNO O BRAZILU:

Iz prve ruke, Đina Jakir: Rio de Janeiro – kako smo spavale u faveli

Što Brazilci ne vole: Ne jedite na ulici, ne hvalite Argentinu i ne pitajte ih pričaju li španjolski!

Neobičan Brazil: Kafići Osama bin Laden, zabranjen solarij i ostale zanimljivosti

Hospitality kuće: Rio je spreman za zabavu, pogledajte gdje i što možete isprobati!

Brazil 2016: Lista 27 restorana gdje ćete super jesti u Rio de Janeiru!