Vodiči

10 najboljih otoka: Kako znati koji je za vas?

datum objave | 23. kolovoza 2017.
8321

„Da mi je pobjeći negdje na pusti otok pa da nikog ne vidim ni ne čujem barem tjedan dana!“ Koliko ste puta čuli ili izgovorili ovu rečenicu. Jeste li i pokušali zamisliti što biste radili tih tjedan dana samoće, što je ono baš što vam nedostaje.

Da morate biti na pustom otoku samo tjedan dana, koja biste dva predmeta ponijeli sa sobom? Ili možda jedino ponijeli. Ovisno što odaberete, mi ćemo vam preporučiti neki nastanjeni otok koji je baš za vas. Želite li pak stvarno iskusiti kako je to biti na pustom otoku, gdje nema drugih ljudi, i tu vam možemo pomoći s konkretnom organizacijom.

A sada odaberite neku od 10 kombinacija:

  1. Fotoaparat i zalihu piva

Ako je na nekom mjestu potreban fotoaparat s puno prostora na kartici, onda je to Island. Ta je zemlja prepuna iznenađenja na svakom koraku, pejsaži se prelijevaju iza svakog zavoja, a uz cestu ćete viđati vodopade, gejzire, lagune, predivna zelena prostranstva, crno kamenje i vulkane. Island je baš zemlja za fotografiranje non-stop. A onda navečer pregledajte sve snimke koje ste ovjekovječili tog dana, uz čašu dobrog piva koji nekako savršeno pristaje u ovoj hladnoj zemlji toplih ljudi. I nakon toga ustanite i krenite u potragu za aurorom borealis.

Vreli gejziri i aurora borealis- dva bitna razloga za posjetiti Island!

Island po preporuci lokalaca: Gdje i kada „uhvatiti“ auroru borealis?

  1. Podlogu za jogu i dalekozor

Ako biste otišli na pusti otok samo da se napokon smirite, da provedete vrijeme u razmišljanju i meditaciji, a ljude gledate eventualno preko dalekozora, svidjet će vam se Bali, odnosno njegov istočni susjed Lombok. Dok ćete na Baliju pronaći više turista, ali i hrpu mjesta za bavljenje jogom, Lombok je tih i izoliran, savršen za bijeg…Na Balijuuu duboko uzdahnite i ommmmmm pobjegnite na Lombok.

AVIOKARTE ZAGREB-BALI od 4994 kuna

Pogled vrijedan milijun dolara: 15 najljepših hotela na rubu litice

Vodič kroz Bali: Najbolje stvari i iskustva koje možete doživjeti

  1. Uže i nož.

Ako imate nož, vaše šanse za preživljavanjem na pustom otoku su uvećane za x puta. A uže dobro dođe za povezivanje kada radite bilo koji predmet, poput splavi ili kućice. Nož i uže zajedno mogu se lako pretvoriti u koplje za lovljenje ribe pa vas bacamo na Madagaskar, otok koji pruža mnogo divljine, a ima brojni životinjski svijet, na kopnu i u moru.

Lemuri, kameleoni i preko 250 vrsta ptica, od kojih se polovica ne može pronaći baš nigdje drugdje na svijetu čekaju sve avanturiste koji vole prirodu, a nakon toga isprobajte ribarenje u vodama oko otoka.

AVIOKARTE ZA MADAGASKAR OD 4404 KN

  1. Knjige i viseću ležaljku

Da je Tom Hanks u filmu „Brodolom života“ imao knjige i ležaljku, možda bi mu bilo lakše. Psihički barem.

Ako volite pobjeći u svijet fikcije, a usput i odmarati, Novi Zeland će vas oduševiti. Zemlja Međuzemlja i hobita, gdje još postoje bajkovite kućice iz filmova, gdje se neće bojati kriminala, ali ćete se moći opustiti na brojnim zlatnim plažama Nacionalnog parka Abel Tasman, pravi je pogodak.

  1. Kremu i naočale za sunce

Ako ćete se već pržiti na pustom otoku i možda umrijeti, neka barem budete lijepi do kraja, jel’? Tako je i plavuša iz „Losta“ redovito lakirala nokte i sunčala se, čemu panika.

Za vas opuštene preporučamo grčke otoke. Za veći glamur odaberite Santorini, a za najbolje kupanje je optimalna Leftkada! Tirkizno more i hrpetina plaža čekaju da se dođete osunčati.

  1. Povećalo i masku za ronjenje

Povećalo govori da volite misterije, a maska za ronjenje da volite istraživanje. Za vas je otok koji spaja oboje, stoga se zaputite na Uskršnji otok!

Tajna koju kriju 887 moai kipova duž cijelog otoka, poznatog i pod imenom Rapa Nui, nije otkrivena do danas. Tek prije nekoliko godina otkriveno je da kamene glavu imaju i tijela. Pretpostavka je kako su kipov stari između 400 i 1000 godina, no ne zna se tko ih je, kada i zašto napravio. Na ovom malenom otoku možete kampirati i istraživati prirodna bogatstva, pješice ili biciklom.

A zatim zaronite u veliko plaventilo i izgubite se u ljepoti boja ispod površine.

6 najljepših i najudaljenijih mjesta na svijetu

  1. Alkohol i tablete

Vama je samo do toga da se zabavite, a da ništa ne boli? Ludi provodi po stranim zemljama su često skupi, a medicinska skrb zna biti manjkava ili skupa. Otok na kojem se jeftino i dobro pije, a zdravstvena skrb je na visokom nivou jest Kuba. Od kubanskog ruma koji čini još bolji koktel daiquiri možda bi vas mogla zaboljeti glava – koliko je dobar!

Putovanje na Kubu: Detaljan neslužbeni vodič za Kubu

8. Bilježnicu i olovku

Sjesti u kafić i zapisivati misli, pa zatim sjesti u hotelsku sobu i zapisati nove misli, otići na dobru hranu i još bolje vino, a sve to zaokružiti nekom romantičnom pričom u povijesnom okruženju? Morate ići na Siciliju, ona je stvorena za umjetničke duše koji ne vole bijeg u divljinu, a traže konstantnu inspiraciju među ljudima. Na Siciliji možete lutati ulicama velikog grada kao što je Palermo, kupati se i surfati na brojnim plažama, popeti se na vulkan ili uživati na seoskim domaćinstvima u unutrašnjosti. Svaka od tih aktivnosti nosi nove priče.

AVIOKARTA: SICILIJA od 888kn

Roadtrip Sicilija: Od Palerma do Corleonea u 10 dana

9. Dobre cipele za istraživanje i sprej protiv komaraca

Ovo dvoje idu idealno skupa. Tamo gdje vam trebaju dobre cipele za hodanje obično ima i komaraca. Proći džunglom i izaći na plažu rajski je doživljaj. Stoga smo za vas odabrali Filipine. Iako nije poznata kao destinacija za planiranje, postoji i ta kombinacija: džungla na otoku Palawan skriva pleme Batak, jedno od 70 autohtonih naroda na Filipinima do kojih možete doći nakon četiri sata hoda od rajske pješčane plaže Sabang.

10. Dasku za surfanje i harpun

Znate da su Havaji za vas. Mogu biti i Kanari, mogu biti i Bali i Filipini, ma može biti i naš Pelješac za surfanje, ali ultimativna surferska meka su Havaji. Uhvatite valove na poznatoj plaži Waikiki na otoku Oahu.

Želite li surfati, dođite u veljači kada se na otoku održava Makaha World Surfing Championship.

VIDEO: Surferi i wannabe surferi, ovo je TOP 10 lokacija za surfanje u Europi!

Havaji – rajsko otočje koje treba vidjeti, pogotovo ako ste surfer

ŠALJI UPIT!

VEZANO:

Za avanturiste i ljude pod stresom: Odmor na pustom otoku

Kamo pobjeći od ljudi: Postoji mjesto veličine Hrvatske gdje ne živi baš nitko