Novosti

10 inspirirajućih ruta kojima valja proći za života

datum objave | 10. travnja 2019.
22788

Neki putevi kojima prođeš te promijene. Barem na tren od tebe naprave drugu osobu, čini ti se kao da si osvojio svijet, daju ti potrebnu dozu hormona sreće i smanje ti stres. Izgubite se u prirodnim ljepotama koje vam pruža naša planeta. Doživite neku avanturu, namučite se da dođete do cilja umjesto da samo mijenjate avione i taksije, iskušajte svoju snagu i snalažljivost.

Da bismo vas potaknuli da zgrabite backpack i krenete na putovanje, odabrali smo neke od puteva u divljini diljem planete.

1. Haiku Stairs ili The Stairway to Heaven, Havaji

10 inspirirajućih ruta kojima valja proći za života, Haiku Staris, Havaji 

Haiku Stairs je havajska staza na otoku Oahu koja ima gotovo 4000 stepenica, a zbog nevjerojatnog pogleda koji se pruža s njih poznatija je kao Stairway to Heaven. Iako je nelegalna, i dalje je superpopularna među turistima. Štoviše, netko je postavio ljuljačku na stepenice za one divne, gotovo nerealno lijepe fotografije, pa se turisti još više trude proći zabranjenom stazom, koja je dobila takav status zbog sigurnosti. Staza je zatvorena od 1987. godine, kazna za prolaz je 600-1000 USD ako vas uhvate (uglavnom na spustu u Kaneoheu) i svejedno tuda dnevno prolaze deseci ljudi! Tamošnja služba spašavanja ima oko 30 slučaja intervencije godišnje.

Stepenice do raja, što u prijevodu znače ove havajske, napravljene su još za vrijeme Drugog svjetskog rata kako bi napravili ‘Top Secret’ toranj za komunikaciju s mornaricom na Pacifiku. Mnogi stanovnici smatraju da se trebaju sačuvati. Čak su i napravili inicijativu da se naplaćivanjem prolaza turistima financira njihovo održavanje, no bore se protiv Vijeća za opskrbu vodom, pod čijim su vlasništvom stepenice, koji ih žele ukloniti.

Preporučamo da ne kršite zakon, no da imate ove stepenice na umu ako jednom odete na Havaje, a do tad ih krenu popravljati. Za doći do vrha i natrag potrebno je oko 4-6 sati, ovisno o tome koliko ste agilni.

2. Hodočašće Shikoku, Japan

10 inspirirajućih ruta kojima valja proći za života, Shikoku, Japan

Shikoku je najmanji i najnaseljeniji otok u Japanu, koji nudi nevjerojatno iskustvo krenete li hodočasničkom rutom dugoj 1200 kilometara. Za odraditi rutu pješice i posjetiti svih 88 hramova povezanim s budističkim svećenikom Kukaijem trebalo bit vam između 30 i 60 dana. Stoga moderni hodočasnici koriste automobile, taksije, bicikle i motore kojima se kreću kroz stjenovitu obalu, polja riže i divna ribarska sela. Put počinje u gradu Tokushimi, a ide u smjeru kazaljke na satu.

3. Put Inka, Peru

10 inspirirajućih ruta kojima valja proći za života, Put Inka, Peru

Postoji mnogo puteva Inka diljem Perua, no najpoznatiji je onaj klasični koji počinje na 82. kilometru željeznice iz Cusca do  Aguas Calientes u trajanju od 4 dana.

Inke su bili prastanovnici Perua kojima je Machu Picchu bilo posljednje utočište i koje je otkriveno prije tek nešto više od 100 godina, točnije 1911. godine. Prije toga je 400 godina ležao napušten, vjerojatno kao posljedica sifilisa koji je stigao Europe te kasnije građanskog rata. O njima se malo zna obzirom da nisu imali pismo.

Dvjestotinjak zgrada u sklopu Machu Picchua smješteno je na vrhu tri brda, a do njega vodi poznati ‘Put Inka’ koji kreće iz grada Cusca i najpoznatija je treking ruta u Južnoj Americi. Putuje su u grupama s vodičem, a tijekom 4 dana prelazi se 43 kilometra tijekom kojih se izmjenjuju predivni planinski prizori, kamenom popločani putevi, ruševine i tuneli. Cijena treking je od 560 do 1000 USD-a, ovisno koliko vas je u grupi. Što vas je više, to je cijena manja.

Zbog velikog broja turista koji su počeli stizati na Machu Picchu, Peru je 2011. godine ograničio broj turista na  2000 – 2500 dnevno kako bi sačuvali grad od erozije i oštećenja. Stoga, ako planirate ovamo, karte nabavite i do dva mjeseca unaprijed.

4. Nacionalni park Sarek, Švedska

Sarek national park ili Nacionalni park Sarek u Švedskoj je jedan od najstarijih nacionalnih parkova u Europi i danas je omiljeno mjesto svih koji vole treking. Čudesna divljina prirode očarat će svakog tko tu dođe po dozu bijega od civilizacije. Nema označenih puteva ili skloništa. Ponesite kompas, kartu, toaletni papir i šator, te naravno hranu i piće.

10 inspirirajućih ruta kojima valja proći za života, Nacionalni park Sarek, Švedska

Odlična polazišna točka je planinska stanica Saltoluokta na početku King’s Trail (Kungsleden) gdje možete prespavati na normalnim krevetima te pojesti nešto u restoranu.

Obzirom da je ovo ipak Švedska, ne krećite na ovaj put prije kasnog proljeća, a najbolje ljeti.

Zašto barem jednom u životu trebate putovati sami

Za one u vezama: Zašto smo zbog putovanja bolji par

5. Licijski put ili The Lycian Way, Turska

Planinarenje s pogledom na more moguće i kod nas, no turska treking staza obalom drevne Licije je nešto sasvim posebno. Licija (iz lat. Lycia) je bila starovjekovna regija u jugozapadnoj Anatoliji odnosno današnjoj Turskoj. Licijski put ili The Lycian Way proteže se na 509 kilometara, između Ölüdeniza blizu Fethiye pa sve do Geyikbayırı, na oko 20 km od Antalyje.

10 inspirirajućih ruta kojima valja proći za života, Licijski put, Turska

Ruta koja je srednje zahtjevna može se proći i zimi zbog blagih temperatura, no najljepše je proći ju u proljeće ili jesen. Izbjegavajte ljeto jer zna biti pakleno vruće iako je tada moguće i kupanje na predivnoj plaži u Patari, koja je dio rute, ali i osvježenje u kanjonu Goynuk ispod vodopada. Na ruti se prolazi planina Baba Dagi, Dolina leptira, planina Olympos, Rt Gelidonia, Ucagiz sa svojim ruševinama ili brdo iznad Myre gdje se nalazi crkva Anđela Gabrijela.  S vrha planina pružat će vam se nevjerojatni pogledi na Mediteran, koje sasvim sigurno neće zaboraviti.

6. Zaljev vatri ili Bay of Fires, Australija

The Bay of Fires je zaljev na sjeveroistočnoj obali Tasmanije u Australiji, prepoznatljiv po narančasto-crvenim stijenama uz ocean, a ime mu je dao kapetan Tobias Furneaux kada je uz obalu ugledao aboridžinske vatre. Proteže se od Binalong Baya do Eddystone Pointa.

10 inspirirajućih ruta kojima valja proći za života, Zaljev vatri, Australija

Do ovog zaljeva dolazi se iz Tasmanije, lokalno zvane Tassie, koja se nalazi 240 km južno od Australije, negdje „od oka“ ispod Melbournea.

Ako želite ići samostalno, krenite autom ili brodom iz St Helens ili Binalong Baya te prenoćite u kampu uz plažu. Ako ste pak za nešto više fancy, 40 metara iznad mora nalazi se The Bay of Fires Lodge, jedina zgrada unutar 20 kilometara divljine.

Postoji i 4-dnevna tura koja počinje i završava u Launcestonu, no to će vas zadovoljstvo koštati između 2300 i 2400 USD-a. U cijenu je uključen transfer iz Launcestona, 3 noćenja, sva jela i bezalkoholna pića, izuzev tasmanijskih vina, propusnica za park, uporaba backpacka, kajakarenje i vodič.

Za one koji ne znaju, Tasmanija je otočna savezna australska država, a glavni grad mu je Hobart. Ranije ime mu je bilo Van Diemenovu zemlja, a predstavlja granicu Indijskog i Tihog oceana.

7. Overland Track, Australija

10 inspirirajućih ruta kojima valja proći za života, Overland Track, Australija

Još jedno tasmanijsko mjesto za istraživanje, Overland Track je najpoznatije mjesto za planinarenje u Australiji. Vrlo je zahtjevno te ne krećite na njega turistički.

Šestodnevni treking duž 65 kilometara u srcu nacionalnog parka Cradle Mountain-Lake St Clair, dio je zaštićenog područja. Tijekom popularnih mjeseci, između 1. listopada i 31. svibnja, moraterezervirati svoj treking, platiti naknadu i hodati od sjevera (Cradle Mountain) do juga (Lake St Clair). Tijekom ostalih mjeseci, ne morate napraviti ništa od toga. Duž staze se nalazi dosta skloništa gdje možete prespavati, no rezervacija nema pa ponesite šator za svaki slučaj.

Treking je nadasve iscrpljujući, većinom se nalazi iznad 1000 kilometara i od vas traži potpunu predanost. Više pogledajte u videu:

8. Camino de Santiago ili St. James’ Path, Španjolska

Španjolski Camino de Santiago uzbudljiva je ruta kojom ćete proći po sjeveru Španjolske, a poznatija je kao St James Way ili St James’s Path.

Za razliku od nekih ranije spomenutih staza, ova je vrlo light pa je preporučamo početnicima katolicima, za zagrijavanje. Najbolje je rutu proći na biciklu, kako biste lakše prolazili udaljenosti, tijekom kojih ćete vidjeti mnogo spomenika, šarmantnih gradića i sela te prirodnih ljepota. Ono što je dobro za početnike ovdje jest činjenica da ne trebate nositi hranu jer ima dosta restorana, baš kao i mjesta za noćenje po vrlo pristupačnim cijenama. Sve je dosta komercijalno, no ako maknete to na stranu, dobit ćete bit rute – dugačak put duž kojeg možete preispitati sebe (i svoju vjeru ako ste katolik).

10 inspirirajućih ruta kojima valja proći za života, Camino de Santiago, Španjolska

Iako je El Camino de Santiago kršćansko hodočašće, kršćanstvo ipak nije izmislilo rutu. Mnogo prije Isusovog rođenja, bezbožnici su hodali preko čitavo sjevera Španjolske u ritualu ponovnog rođenja. Put je završavao u Fisterri (kraj svijeta), gdje bi palili odjeću i gledali kako sunce zalazi blizu La Costa de Morta (Obala smrti). Taj je ritual simbolizirao hodočasnikovu smrt i ponovo rođenje.

Kršćani su kasnije tvrdili da su u Santiago de Compostela donijeli ostatke Isusovog brata sv. Jakova (sv. Jamesa) te poticali kršćane da se zapute na hodočašće u ime vjere.

Ova hodočasnička ruta nije bila toliko popularna do izlaska knjige Paula Coelha Hodočašće 1987. godine, a danas ovim putem hodočasti više od 200 000 ljudi godišnje (!) koji odrade compostelu (znači da su prešli barem 100 kilometara pješice ili 200 kilometara na biciklu).

Hoda se tjednima ili mjesecima (oni koji odrade rute od 600-ak i više kilometara) sve dok se ne dođe do  grada Santiago de Compostela. Može se ići raznim putevima jer svaki put do Santiaga je hodočasnikov put, no najpopularniji je Via Regia i njegov posljednji dio French Way (Camino Francés).

9. Zion National Park, SAD

10 inspirirajućih ruta kojima valja proći za života, Zion National Park, SAD

Nacionalni park Zion nalazi se u planinskoj državi Utah, na samo 2,5 sata vožnje od Las Vegasa. Isplati se potegnuti do ovamo kako bismo vidjeli klisure i kamene platoe koje presijecaju duboki kanjoni i tuneli. Najbolje je da odsjednete u neka od dva grada Springdale ili Rockville.

Ovdje ćete doživjeti da vam se vilica spusti od ljepote prizora, stajat ćete svako malo da nešto fotografirate, uživat ćete u zalascima sunca i bojama parka koje se kreću od narančaste, crvene, ružičaste pa sve do tirkizne i nebesko plave.

Tijekom treka nećete biti sami jer je park vrlo popularan, a želite li kampirati, rezervirajte mjesto i do 6 mjeseci naprijed.

10. Annapurna Circuit ili Krug oko Anapurne, Nepal

10 inspirirajućih ruta kojima valja proći za života, Anapurna, Nepal

Nitko tko je zaokružio planinu Anapurna nije se kući vratio kao isti čovjek. U Nepalu  je mnogo predivnih planina, a Anapurna (koja je zapravo niz planinskih vrhova u sklopu Himalaja) je najljepša i najopasnija. Nalazi se na najzelenijem dijelu Himalaje, ima 14 vrhova, a Anapurna I je 10. najviša planina na svijetu!

Krug oko Anapurne smatra se jednim od najzanimljivijih trekova na svijetu. Traje 10 dana tijekom kojih se prelazi između 160 i 230 km, a tijekom treka vidjet ćete jedan od najdubljih klanaca na svijetu pored rijeke Gandaki. Staza prolazi uz nekoliko planinskih vrhova viših od 8000 metara te je dosta zahtjevna. Dobro se pripremite za avanturu života koja će testirati vaše granice!

PROČITAJTE I OVO:

Godišnji odmor je dobar za tvoje zdravlje

Prokletstvo adaptacije: Zašto je bolje kupovati iskustva, a ne stvari?

Pošalji upit