Tips&Tricks

10 gadgeta koje nosim sa sobom na putovanja

datum objave | 05. svibnja 2016.
4659

U današnje vrijeme teško mi je zamisliti putovanje bez gadgeta. Koliko god jesam rob tehnologije (i radim posao ovisan o njoj) , toliko mi i olakšavaju putovanja. Pokušat ću pobrojati neke moje neizostavne suputnike koje praktično uvijek nosim na putovanje, bilo ono kraće ili duže.

1. Fotoaparat

U današnje vrijeme pametnih telefona fotoaparat možda i nije potreban, no gotovo uvijek ga nosim sa sobom. Prvenstveno, jer s njim mogu napraviti puno kvalitetnije fotografije. Dugo vremena sam koristio SLR, s nekoliko objektiva i malim prijenosnim stativom. Često sam imao više fotografske opreme nego svojih osobnih stvari. Kako su manji kompaktniji modeli tehnološki dosta napredovali, tako zadnje vrijeme putujem s kompaktnim fotoaparatom.

2. Akcijska kamera (GoPro)

Uvijek spajam avanturu s putovanjima. Letio sam paragliderom po Europi, proputovao pola Europe motociklom, spuštao biciklom po bolivijskoj cesti smrti, plivao u predivnom Wadi Shabu u Omanu, vozikao kamper preko Transfaragasana, jednog od najviših prijevoja u Europi. Sve češće želim snimiti takve situacije kamerom. Akcijska kamera, koja se može namontirati bilo gdje, koja je otporna na vodu (da, možete s njom i zaroniti!)  i vremenske uvjete, a opet jako mala, je česti suputnik u mom backpacku.

3. Pametni telefon

Ovom gadgetu možda i nije mjesto na ovom popisu, jer je o vječno uz mene i kad ne putujem. 🙂 No, često ostavljam fotoaparat u sobi prilikom noćnih izlazaka, tako da je fotoaparat na pametnom telefonu dobar za selfije i objave statusa na društvenim mrežama. 🙂 Ili iza javljanje roditeljima da sam živ slanjem poruke putem WhatsAppa ili Vibera. Ili pak za rezervaciju smještaja ili kupovinu avionske karte.

Dolaskom u neku državu, ukoliko znam da ću ostati više od nekoliko dana, kupim lokalne SIM kartice. Znaju biti stvarno jeftine, doslovce nekoliko eura s par stotina megabajta ili nekoliko gigabajta internetskog prometa.

Uvijek se poslužim ovom web stranicom na kojoj se nalazi popis svih operatera u većini svjetskih država s osnovnim tarifama i cijenama, te uputama gdje i kako najjednostavnije kupiti lokalnu SIM karticu.

KORISNO: Zašto trebate putovati s unlockanim telefonom? Da uštedite novac!

4. Čitač e-knjiga

Na svako putovanje nosim barem jednu knjigu. Idealan gadget za kulturno uzdizanje i kraćenje vremena u prijevoznim sredstvima i po aerodromima. 🙂

No, knjige zauzimaju puno mjesta. Sve je super ako idem na kraće putovanje pa mi je jedna knjiga dovoljna. No putujući tjednima transsibirskom željeznicom nosio sam pravu malu biblioteku sa sobom. Nekih  5-6 knjiga zauzimalo je poveći dio mog backpacka. Iako nisam pobornik čitanja knjiga na ekranu, Kindle me oduševio. Čitanje s njega je identično čitanju s papira, i ne bole oči kod dužeg čitanja knjiga. A da ne pričam da u veličinu jedne fizičke knjige mogu strpati stotine knjiga. Ili tisuće. I baterija mu traje prilično dugo, čak do mjesec dana.

5. Tablet

Tablet je gadget koji nosim rijetko na putovanje. Sve što mogu s njim, mogu i sa svojim pametnim telefonom. Jedino po čemu mi je tablet bolji je veći ekran, pa je idealan za pogledati neku seriju ili film ili prosurfati internetom.

6. Prijenosno računalo

Malo prijenosno računalo je moj neizostavni suputnik. Danas proizvode sve tanje i lakše modele, i u svega kilogram težine može stati potpuno funkcionalno malo računalo. Odlično za napraviti backup fotografija, odgovarati na elektroničku poštu, napisati kratku reportažu sa svog putovanja. Ili ako odete na poslovno putovanje, neizostavno sredstvo za rad.

7. Slušalice

Njih sam uvijek zaboravljao ponijeti pa sam svaki put morao po aerodromima kupovati neki jeftini model koji bih po običaju zagubio. 🙂 No da bih mogao poslušati glazbu s telefona ili pogledati film na tabletu ili prijenosnom računalu, slušalice su baš potrebne.

8. Prijenosna baterija

Svim nabrojanim uređajima (osim Kindlea :)) baterija traje prilično kratko, a često na putovanju nemam mogućnost punjenja gadgeta. Stoga uvijek nosim prijenosnu bateriju s USB priključkom da mogu dopuniti pametni telefon ili neki drugi gadget.

9. Adapter za utičnicu

Ljudi se tijekom povijesti nisu mogli dogovoriti oko standarda. Zato neki voze desnom stranom, a neki lijevom. Ili neki mjere dužinu u palcima i stopama, a neki u metrima. Kod električnih utičnica stvar je puno gora, postoji desetak različitih utičnica i dva različita korištena napona električne mreže (npr. 110V/60Hz u Americi te 220V/50Hz u Europi). Većina današnjih punjača hoće raditi na oba napona električne mreže (provjerite!) no fizički je nemoguće ugurati europski utikač u američku ili australsku utičnicu. Stoga je potrebno koristiti adaptere za utičnicu. Raspitajte se prije nego odete  na put kakav morate nabaviti.

10. Multi-alat ili džepni nož

Ako je nešto bez čega ne mogu, to su pametni telefon i džepni nož. Koliko puta je trebalo namazati paštetu na kruh? Ili otvoriti neku limenku? 🙂 No prije polaska džepni nož ne ostavljam u džepu, kako bih mogao proći sigurnosnu provjeru na aerodromu. On se sprema u backpack.

PROČITAJTE I:

Vodič kroz nacionalne parkove SAD-a: Poznate kaktuse iz Westerna pronaći ćete u Saguaru!