Uzbudljivi Meksiko

Plaže okružene palmama, kuhinja začinjena čilijem, ogromne prašume, uzbudljivi gradovi, vatrometi brojnih festivala, drevne ruševine Maya: Meksiko dočarava raznolike, živopisne snove. A stvarnost živi prema njima.

chichen itza 2 1

Top znamenitosti

chichen itza meksiko

Chichén Itzá

Postoji razlog zašto je ovo najpopularnija drevna znamenitost Meksika – jednostavno je spektakularno. Od impozantne, monolitne piramide El Castillo do Svete Cenote i znatiželjno dizajniranog El Caracola, naslijeđe majanskih astronoma ostavit će te bez daha. Ovdje se nalaze i Zid lubanja te prekrasne kamene rezbarije u Hramu ratnika, a noću se tu odvijaju zvučno-svjetlosne predstave.

mexico city 4 small

Mexico City

Osim što je glavni i najveći grad, Mexico City je i kulturna prijestolnica Meksika. Umjetnost, glazba, ples i kazalište posvuda su u Mexico Cityju – čak ni vožnja gondolom po drevnim kanalima Xochimilca ne bi bila potpuna bez vatrene mariachi balade.

teotihuacan 3936825 small

Piramide Teotihuacána

Teotihuacán je jednom bio među najvećim gradovima Srednje Amerike i nalazi se samo sat vremena od Mexico Cityja. Ogromne piramide Pirámide del Sol (Piramida Sunca) i Pirámide de la Luna (Piramida Mjeseca) dominiraju ostacima drevne metropole koja je 1987. godine uvrštena na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Americi.

merida meksiko

Čudesna Mérida

Kulturna prijestolnica poluotoka Yucatán, ovaj veliki grad ima lijepo održavano kolonijalno srce. Prepun je uskih popločenih ulica i prošaran sunčanim trgovima s obiljem muzeja i galerija te jednom od najbolje hrane u regiji. Malo izvan grada nalaze se rezervati za divlje životinje, graciozne hacijende (imanja) i cenote (podzemne špilje) prekrivene džunglom u kojima se može plivati. U blizini se nalaze i malo posjećena nalazišta Maya uz Ruta Puuc koja će te vratiti u prošlost bez turističkih grupa.

TOP AKTIVNOSTI

mexico palenque ruins small

Palenque bez premca

Skupi sva svoja osjetila i zaroni u drevni svijet Maya gdje se spektakularne piramide uzdižu iznad smaragdnih krošnji prašume, a skriveni majmuni skakuću kroz guste krošnje. Odvoji malo više vremena i divi se ovom prekrasnom reljefu, potraži grobnicu tajanstvene Crvene kraljice i njezin sarkofag, lutaj palačom koja je nalik labirintu i zagledaj se u njen kultni toranj. Zatim iskaži poštovanje Pakalu (najmoćnijem vladaru Palenquea) u Hramu natpisa.

meksiko vlak

Putovanje vlakom u Meksiku

Ferrocarril Chihuahua al Pacífico jedno je od najboljih željezničkih putovanja u Latinskoj Americi. Vlakovi se penju od razine mora do visokih pustinjskih ravnica Chihuahua kroz senzacionalne stjenovite krajolike Bakrenog kanjona. Vidici s tvojeg prozora uključuju alpske šume, suptropske doline, sela Tarahumara i poglede na neke od najdubljih kanjona na svijetu.

cabo pulmo meksiko

Cabo Pulmo

Otkrij čaroliju poluotoka Baja California otkrivajući ronjenje svjetske klase kod Cabo Pulma, jedinog koraljnog grebena na zapadnoj obali Sjeverne Amerike, a sa 71 km kvadratnih jednog od najvećih i najuspješnijih zaštićenih morskih regija u svijetu. Na ovom prekrasnom mjestu možeš vidjeti grmove crnih koralja, jata riba i tuna, a ovisno o sezoni i ogromne raže kitove.

tulum meksiko 11 small

Tulum

Uzmi svjetski poznatu ruševinu Maya, spusti je uz prekrasan bijeli pijesak i tirkizno-plave vode Kariba i dobit ćeš, s pravom popularni, Tulum. Dodaj smještaj za svačiji džep, od baraka na plaži do vrhunskih odmarališta, fantastičnih restorana i barova te brojnih atrakcija u okolici, od cenota do ostalih ruševevina Maya… Nije ni čudo da mnogi ljudi dolaze po nekoliko dana, a na kraju ostanu dulje od planiranog.

TOP SMJEŠTAJI

Ramada by Wyndham Mexico City Reforma****

(od 33,84 € / 254,97 kn po noćenju za 2 osobe)

ramada by wyndham mexico city reforma
ramada by wyndham mexico city reforma 2
ramada by wyndham mexico city reforma 3

Ramada Reforma nalazi se u središtu grada, nekoliko koraka od Paseo de la Feforma i Spomenika revoluciji, jednog od glavnih arhitektonskih nacrta koji predstavljaju Savezni okrug. Ovaj hotel nudi moderne sobe i restoran s raznim domaćim jelima.

Pogledaj hotel

Bahia Chac Chi**** (Cancun)

(od 62,91 € / 474 kn po noćenju za 2 osobe)

hotel bahia chac chi
bahia chac chi cancun 3
bahia chac chi cancun 2

Smješten u Isla Mujeres u Meksiku, na samo maloj udaljenosti od arheoloških nalazišta i luke, ovaj hotel nudi restoran s udobnim sobama s privatnim balkonima. U neposrednoj blizini možeš otkriti izvrsna mjesta za ronjenje s maskom, prekrasne svjetionike i farme kornjača. Nacionalni park Garrafon i arheološka zona Ixhel također su u blizini.

Pogledaj hotel

TOP ČINJENICE

#1
Mexico City tone oko 10 centimetara godišnje. Zapravo je toliko potonuo da je od Jemena izgubio svoju titulu 7. najvišeg grada na svijetu i sada je na 8. mjestu.

#2
Meksiko je rodno mjesto tiska u Sjevernoj Americi. 1539. godine Mexico City je bio prvo mjesto u cijeloj Sjevernoj Americi koje je koristilo tiskaru. Možeš čak posjetiti i kuću u kojoj je korištena!

#3
Meksička djeca ne dobivaju poklone za Božić, već 6. siječnja. Meksikanci ne slave Isusovo rođenje, već dan kad su sveta tri kralja došla darivati Isusa.

#4
Mexico City je najstariji grad u Sjevernoj Americi, osnovan 1521. godine od strane Španjolaca na drevnim ruševinama aztečkog grada Tenochtitlán.

#5
U podzemnoj željeznici Meksika nalaze se vagoni samo za žene. Mexico City jedan je od gradova s vagonima u kojima je zabranjen ulazak muškaraca, stvarajući prostor koji je potpuno siguran za žene. Ovo je pokušaj borbe protiv kriminala, javnog pipkanja i napada na žene što Mexico City čini jednim od sigurnijim gradova.

#6
U Meksiku su istospolni brakovi i usvajanje legalni za njegove stanovnike.

#7
Meksiko ima najstarije sveučilište u Sjevernoj Americi. Nacionalno autonomno sveučilište u Meksiku nalazi se u Mexico Cityju, a otvoreno je 1551. godine što ga čini starijim od Harvarda.

TOP ČLANCI

Meksiko: Puno zanimljivosti na plažnoj turi Playa Del Carmen –Tulum – Isla Mujeres

putovanje meksiko barbara naslovna

Putovanje u Meksiko: Od Tuluma do Bacalara u 16 dana

meksiko josipauzelac2