Tajanstveni Mjanmar

Pisac Rudyard Kipling napisao je „Ovo je Burma – zemlja drugačija od svih ostalih koje poznaješ,” i bio je u pravu. Ova je zemlja novak među avanturističkim destinacijama i daje čovjeku osjećaj da je došao na još netaknuti planet. Ovdje možeš pronaći moćne hramove, plutajuće vrtove, jedno od najljepših ronilačkih mjesta, najveću statuu ležećeg Bude na svijetu, jeftino pivo te redovnice u ružičastim odijelima.

TOP ZNAMENITOSTI

Svijet budističkih hramova drevnog Bagana

Mjesto koje mora posjetiti baš svaki putnik, jer sadrži najveći broj budističkih hramova, manastira i pagoda na svijetu, koji uključuju i veličanstveni hram Anada sa zlatnim šiljastim zvonicima.

Plutajući vrtovi jezera Inle

Zamisli jezero iz bajke, gdje se iz vode uzdižu budistički hramovi i prava sela gdje goje povrće, bilje i cvijeće, a lokalno stanovništvo vozi se u drvenim čamcima i veslaju nogom.

Zapanjujući Mandalay

Mandalay je kulturna prijestolnica Mjanmara koja će te očarati svojim trgovima, jednom od najljepših palača na svijetu, najvećom knjigom na svijetu, manastirima, hramovima i najdužim mostom od tikovine i ljubaznim ljudima.

Zlatna stijena u Kyaiktiyu

Jedna od najvećih atrakcija zasigurno je Zlatna stijena na brdu Kyaiktiyo, postavljena na litici. Smatra se da je na rubu drži jedna vlas Budine kose. Ako ne vjeruješ, uputi se tamo i uvjeri se sam.

TOP ISKUSTVO

„Mjanmar me oduševio prvenstveno svojom jednostavnošću. U kontaktu s mještanima, putnik može doživjeti i iskusiti stvarni djelić njihove kulture koji nije prilagođen i postavljen za oči turista, kao što je to sve više navika u okolnim azijskim zemljama. U seoskom samostanu redovnici te pozovu da im se pridružiš na ručku; djeca u planinskim selima vrište i trče naokolo jer nisu navikla na turiste i kamere; a u veličanstvenosti drevnog grada, zaštićenog kao Unescova baština, možeš uživati bez turističke vreve i gužve. Sve to upotpunjuju još i dobra hrana te niske cijene, ljubaznost mještana, pješčane plaže i sjajna klima. Zbog burne povijesti i nedavnih ratova, mnogi dijelovi zemlje još uvijek su prekriveni minama, pa imamo turisti ograničeno područje na kojem se možemo kretati, ali svejedno se na ulicama ne srećemo vrlo često. Mladi Mjanmarci koji govore engleski jezik vole razgovarati o svojoj zemlji, raznolikosti regija i kultura, netoleranciji među njima te o ratnim vremenima. Zato Mjanmar bez sumnje ostavlja trag i kući se vraćaš s osjećajem da si upoznao dio prave Azije.”

– Tjaša B., Nomago Travel

TOP AKTIVNOSTI

Kupaj se u slapovima u stilu Indiane Jonesa

Na istoku Mandalaya nalazi se povijesni grad Pyin Oo Lwin, gdje možeš pronaći moćni vodopad Dat Taw Gyaint s kristalno čistom vodom za kupanje i prekrasnom pagodom. U blizini je i napušteni most, koji podsjeća na jedan od filmova o Indiani Jonesu.

Ukrcaj se na balon s toplim zrakom i pogledaj Mjanmar odozgo

Ako si otvoren za nove izazove i avanture, upusti se u adrenalinsku avanturu – za vrijeme leta s balonom, otvaraju se prekrasni pogledi.

Sunčaj se na najljepšim plažama

Ukrcaj se na brod do sjevernih otoka Myeik, gdje ćeš pronaći neke od najljepših divljih samotnih plaža koje možeš iskoristiti za ležanje na toplom suncu ili kupanje u tirkizno plavom moru.

Posjeti festival vatrenih balona

U gradu Taunggyiu se svakog listopada ili studenog u sklopu proslava punog mjeseca održava spektakularni festival vatrenih balona. Stotine raznobojnih balona raznih oblika puštene su u zrak i ti sa sobom simbolično nose i grijehe ljudi.

TOP SMJEŠTAJI

Ngapali: Amata Resort & Spa

od 98,88 € / 745,01 kn (za dvokrevetnu sobu)

Amata Resort & Spa gostima nudi bazen na otvorenom, spa i wellness centar i wi-fi na cijelom području. Prekrasne sobe uključuju klima uređaj, minibar i TV te vlastitu kupaonicu. Naselje također ima restoran koji poslužuje ukusna azijska kao i europska jela.

Pošalji upit

Bagan: Kaday Aung Hotel ***

od 51,76 € / 389,99 kn  (za dvokrevetnu sobu)

Smješten u Baganu, hotel Kaday Aung nudi prekrasan bazen na otvorenom i bežični pristup internetu. Sobe se mogu pohvaliti prekrasnim pogledom na vrt ili bazen te uključuju klima-uređaj, TV i vlastitu kupaonicu. Hotel također nudi veliki izbor kineske, europske i tradicionalne burmanske kulinarike. U isto vrijeme u večernjim satima nudi i priliku uživo vidjeti tradicionalni baganski ples.

Pošalji upit

TOP TURE

TOP ČINJENICE

#1
Znaš li zašto imaju žene i djeca oblike kredu na obrazima? Takozvana „thanaka” je kozmetička pasta od kore namijenjena izglađivanju kože i zaštiti od sunca.

#2
Mokenski morski Romi jedna su od etičkih skupina nastanjena na otočju Mergui, koji žive kao nomadi i provode većinu svog vremena na moru, izlazeći na obalu samo tijekom razdoblja monsuna.

#3
Promet u Mjanmaru vrlo je kaotičan, jer su 1970-ih preko noći mijenjali vožnju lijevom stranom ceste u vožnju desnom strane ceste te u isto vrijeme zabranili uvoz automobila za vožnju lijevom stranom ceste. Na mjanmarskim cestama još uvijek možemo vidjeti kombinaciju obje vrste vozila, pa je bolje rješenje od iznajmljivanja automobila unajmiti vozača.

#4
Budistička Nova godina u Mjanmaru obilježava se vodenim bitkama koje uključuju vodene pištolje, kante i vodene topove. Prolivanje vode preko glave pojedinaca naime simbolično predstavlja protjerivanje loših duhova.

TOP ČLANCI

Putovanje u Burmu: Čudesna zemlja u kojoj su hramovi srce života, čak i za dejtanje

PRIZORI