Rajski Zanzibar

Otok Zanzibar dragulj je u oceanu, okružen plažama koje se svrstavaju među najfinije na svijetu. Ovdje možeš plivati, roniti ili se jednostavno odmarati satima dok jata svjetlucavih riba plivaju u obližnjim koraljnim vrtovima, a dupini se u daljini igraju.

zanzibar destinacija godine

Top znamenitosti

house of wonders zanzibar
Photo credit: TravelingOtter on VisualHunt / CC BY-SA

Kuća čuda

Ikona Stone Towna, House of Wonders ili Kuća čuda uzdiže se u impresivnim slojevima vitkih čeličnih stupova i balkona s pogledom na rivu. Njezina su ogromna rezbarena vrata najveća u istočnoj Africi, a ispred njih se nalaze dva brončana topa s portugalskim natpisima koji datiraju u 16. stoljeće. U unutrašnjosti se nalazi Nacionalni muzej povijesti i kulture.

kornjace small

Akvarij Mnarani

Ribnjak za zaštitu morskih kornjača Mnarani otvorili su stanovnici Nungwija 1993. kako bi spasili i zaštitili kornjače od lova i jedenja. Ovdje možeš vidjeti kornjače različitih vrsta i veličina, a prihodi od ulaznica financiraju obrazovni projekt za lokalnu djecu te time prikazuju prednosti očuvanja kornjača.

old fort zanzibar

Old Fort

Staru tvrđavu, koja gleda na vrtove Forodhani i ocean u daljini, sagradili su omanski Arapi kad su 1698. godine oteli otok Portugalcima, a tijekom stoljeća imala je razne namjene, od zatvora do teniskog kluba. Danas su razmjeri utvrda još uvijek impresivni, iako je unutra došlo do modernizacije, posebice kod niza suvenirnica i ugodnog kafića koji se navečer pretvara u bar.

Još jedna moderna značajka je amfiteatar na otvorenom koji se koristi za lokalne predstave i velike događaje, a osim toga ćeš ovdje pronaći i Galeriju kulturnih umjetnosti, povezanu s Kulturnim umjetničkim centrom Zanzibar gdje možeš upoznati lokalne umjetnike ili se pridružiti praktičnom tečaju.

forodhani gardens zanzibar
Photo credit: Jonathan Stonehouse on Visualhunt / CC BY

Vrtovi Forodhani

Forodhani Gardens ili Vrtovi Forodhani društveno su središte za turiste i lokalno stanovništvo koje se nalazi uz obalu. Tu ćeš pronaći veliki restoran koji strši u more, dva mala kafića, klupe pod drvećem, park za djecu te štandove s hranom navečer.

Vrtovi su prvotno postavljeni 1936. godine u znak sjećanja na srebrni jubilej sultana Khalife; još uvijek se može vidjeti kupolasti podij na kojem bi svirala limena glazba.

TOP ISKUSTVO

„Zanzibar je destinacija koja jednostavno mora biti na tvojem popisu „must see“. Od predivnih pješčanih plaža, zgodnih kajtera, bezbrojnih koktela, do najdražih i najvedrijih ljudi. Otočić na kojem sve brige nestanu, gdje san postane stvarnost. Ako si sportski tip – otok za tebe. Ako si ležerni tip – otok za tebe.

PS. Ako želiš da iskustvo stvarno bude jedinstveno – prije Zanzibara se popni na Kilimandžaro. Odlično je! I vjeruj mi, ako sam ja uspjela, uspjet ćeš i ti! 😉”

– Maja Š., Nomago Travel

TOP AKTIVNOSTI

photo 1590571592599 c09e04ffd192

Food and Spices tura

Nauči pravo značenje Zanzibarovog nadimka „Otok začina“ te istraži povijest otoka u trgovini začinima. S lokalnim vodičem posjeti farmu začina, lokalne farmere i nauči tradicionalne afričke poljoprivredne tehnike, a usput i nauči kako napraviti tradicionalno jelo Zanzibara što ćeš, naravno, i isprobati na licu mjesta. Za gurmane je ova tura obavezna.

stone town2

Obilazak Stone Towna

Istraži Stone Town, atmosfersko kulturno i povijesno srce grada Zanzibara. Izgrađen od koraljnog kamena u 19. i 20. stoljeću, Stone Town je proglašen UNESCO-vom svjetskom baštinom 2000. godine. Upoznaj grad kroz njegovu baštinu i arhitekturu, posjeti lokalnu tržnicu, pogledaj crkvu i spomen obilježje na staroj tržnici robova, divi se bivšem sultanovom domu i obavi kupovinu.

prison island zanzibar

Posjet Prison Islandu

Prison Island ili Zatvorski otok nalazi se na oko 30 minuta vožnje brodom od Stone Towna. Otok je prije bio u vlasništvu Arapa i namijenjen zatočeništvu robova, no ovdje nikada nisu bili smješteni zatvorenici. Na ovom otoku nalaze se divovske kornjače koje možeš hraniti. Ovdje je i podvodni život jako bogat te možeš roniti s maskom, a onda i odmoriti uz ručak u restoranu s pogledom na more.

pexels photo 668790

Ronjenje u morskom rezervatu Mnemba Atoll

Otputuj do atola Mnemba na sjeveroistočnoj obali otoka. Ovaj morski rezervat poznat je po svojem ribljem životu i kornjačama koje plivaju u plićaku. Zaroni i istraži podvodni svijet pun koralja, dupina, kornjača i egzotičnih riba.

TOP SMJEŠTAJI

Dafu Boutique Hotel Stonetown***

(od 23,23 € / 175,03 kn po noćenju za 2 osobe)

dafu boutique hotel stonetown
dafu boutique hotel stonetown 2
dafu boutique hotel stonetown 3

U ovom šarmantnom boutique hotelu poznate plaže nalaze se na oko 5 minuta hoda, a u neposrednoj blizini su i zanimljivosti poput Old Fort i vrtovi Forodhani.

Pogledaj hotel

Villa Kiva Boutique Hotel***

(od 71,01 € / 535,02 kn po noćenju za 2 osobe)

villa kiva boutique hotel 10
villa kiva boutique hotel 5
villa kiva boutique hotel 2

Smješten u centru grada, RQ Hotel Dacarlo nalazi se u blizini autobusne i metro stanice koje omogućavaju jednostavan pristup do svih gradskih atrakcija. Sobe su poznate po udobnosti i sjajnoj opremljenosti, a gosti mogu svako jutro uživati u izvrsnom doručku.

Pogledaj hotel

TOP TURE

TOP ČINJENICE

#1
Zanzibar nije samo jedan otok, već arhipelag otoka smještenih u Indijskom oceanu. Postoji nekoliko manjih otoka i dva veća; Unguja (poznat kao Zanzibar) i otok Pemba.

#2
Glavni grad Zanzibara nije Stone Town kao što mnogi ljude misle, već je to grad Zanzibar u kojem se nalazi i Stone Town.

#3
Zanzibar je prirodno stanište rijetkim vrstama životinja kao što su crveni colobus majmun i zanzibarski leopard.

#4
Freddie Mercury, pjevač grupe Queen, rođen je na Zanzibaru.

TOP ČLANCI

Putovanje na Zanzibar: tjedan dana na tropskom otoku

zanzibar rock restaurant 01

S djecom u Afriku – kako se pripremiti, što vidjeti i na što pripaziti

breezes03