Gostoljubiva Gruzija

Gruzija se na prvi pogled može činiti pomalo kaotičnom, no uz određenu fleksibilnost i improvizaciju prilično je jednostavno putovati, a ujedno je i pravi izbor za sve one koji žele doživjeti malo nekonvencionalnije putovanje. Netaknuta priroda Gruzije veličanstvena je gozba za oči, a gradovi su puni kulturnih i povijesnih znamenitosti. A ako te zanima vinska i kulinarska ponuda na pravom si mjestu.

tbilisi gruzija small

Top znamenitosti

tbilisi gruzija 4 small

Živopisni glavni grad Tbilisi

Šareni Tbilisi je sa svojim širokim bulevarima, labirintskim starim ulicama i živahnim trgovima grad kontrasta, ukusne hrane, vina i dugih šetnji.

ushguli svaneti gruzija small

Pokrajina Svaneti

Pokrajina Svaneti vjerojatno je najbolji izbor ako te privlače planinske avanture. Poznate kule, ledenjaci, bujne livade, snijegom prekriveni planinski vrhovi i guste šume prava su gozba za oči.

vardzia gruzija 4

Spiljski manastir Vardzia

Na prvi pogled Vardzia izgleda poput neobičnog mozaika u planini ručno rezbarenih prozora. Izbliza se otkriva da da se iza prozora skriva labirint soba i tunela iz davnina.

gergeti crkva gruzija

Ledenjak Gergeti

Ako želiš izazov možeš se popeti na ledenjak Gergeti (naravno, samo ako si za ovaj pothvat fizički pripremljen i opremljen), a možeš posjetiti i Crkvu Trojstva Gergeti koja se ovdje nalazi.

TOP ISKUSTVO

„Svaki Gruzijac će ti uz čašu njihovog vrhunskog vina brzo ispričati legendu o nastanku Gruzije. Legenda kaže da kad je Bog svakom narodu dao njihovu državu Gruzijci su se toliko veselili da su propustili cijeli proces – i tako ostali bez svojeg mjesta pod suncem. Na pitanje zašto se nisu javili kad je podijelio zemlje, odgovorili su da su se toliko zabavljali i nazdravljali životu da su zaboravili na vrijeme. Zbog njihove iskrenosti i entuzijazma nad njihovom voljom za životom, nakon minute razmišljanja, dobili su na dar komadić neba.

Gruzija se može pohvaliti prirodnim pejzažima koji na trenutke podsjećaju na čuvare zaslona, hranom zbog koje će ti sline curiti još mjesecima nakon povratka kući i stanovnici koji će te očarati svojim gostoprimstvom i dobrom voljom.

Osobno su me fascinirali trekinzi na sjeveru zemlje (regija Svaneti ili Kazbegi) koji su me vodili do ledenjačkih jezera, zaista prekrasan botanički vrt u Batumiju, pun tradicije „vinski“ Signaghi gdje se grožđe pretvara u vino već 8000 godina dok Tbilisi iznenađuje svojom raznolikom arhitekturom, modernim barovima i noćnim životom koji bi mogli stajati uz rame s Berlinom.”

– Urša R., Nomago Travel

TOP SMJEŠTAJ

River Side Hotel****

(od 73 € / 550,02 kn po noćenju za 2 osobe)

river side hotel 2 300x200
river side hotel 3 300x200
river side hotel 4 300x200

Kako bi putovanje bilo potpuno, rezerviraj i hotel u srcu Tbilisija.

Pogledaj hotel

TOP ČINJENICE

#1
Gruzija je jedna od najstarijih svjetskih regija za proizvodnju vina i rodno mjesto vina. Proizvedeno je slučajno prije 8 do 10 tisuća godina u kavkaskoj regiji. Vino je nastalo usputnom fermentacijom grožđa koje je bilo zaboravljeno u posudi.

#2
Osvajači, migranti i trgovci svilom ostavili su traga u zemlji čineći Gruzijom šarenom mješavinom istočnoeuropskih, mediteranskih i arapskih utjecaja.

#3
Gruzijci vide priliku za gozbu kao rješenje za skoro svaki incident: bio to prepun hotel, oproštaj koji se bliži ili te jednostavno treba utješiti jer si se potpuno izgubio.