Čarobna Kuba

Kuba je poput princa u kaputu siromaha: iza ponekad istrošenih fasada nalazi se zlatna prašina. U isto vrijeme ona je vremenski istrošena, no veličanstvena i dostojanstvena. Ovdje možeš očekivati neočekivano. Kuba je zemlja neodredive čarolije.

kuba putovanje 2

TOP ISKUSTVA

havana 2256329 1280

Glazbena scena uživo

Ako si na Kubi više od 10 minuta i još uvijek nisi čuo nijednu živu glazbu očito se nalaziš u krivim barovima. Dobro došao u jednu od glazbeno najraznolikijih zemalja na planeti, gdje gitare i dalje premašuju MP3 uređaje, a pjevanje se smatra samo još jednim oblikom verbalne komunikacije. Tradicionalni žanrovi sona i salse samo su jedan element na većoj ploči. Od Benny Moréa do hip hopa, ova zemlja obiluje sinkopiranim ritmovima.

havana

Povijesna Habana Vieja

Stara Havana ili La Habana Vieja je jezgra Havane, restaurirana i uvrštena na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Americi 1982. godine. Ovdje se nalazi oko 3 000 povijesnih zgrada, uske ulice sa svojim tradicionalnim balkonima, a sve to predstavlja jedno od povijesnih čuda Amerike, svojevrsni latinoamerički „Rim“ s bogatom kolonijalnom arhitekturom i poviješću.

balcony 2526221 1280

Casas Particulares

Boravi u privatnom smještaju i brzo ćeš otkriti nijanse svakodnevnog kubanskog života. Zamisli stolice za ljuljanje na trijemovima, susjede koji iskaču po rum i cigare, pijetlove koji kukuriču u 5 sati ujutro i animirane razgovore koji traju do dugo u noć. U casi particular dobit ćeš iskren i necenzuriran pogled na Kubu koji nijedan hotel nikada ne bi mogao ponoviti.

kuba plaze

Idiličan bijeg na plažu

Kubanske plaže poznate su s razlogom – nisu prenatrpane, bogate su tropskom ljepotom i izuzetno raznolike. Tu ćeš pronaći dugačke poznate turističke plaže Varadera pune odmarališta; divlje, puste eko-plaže Península de Guanahacabibes na kojima kornjače polažu jaja; slabije posjećene plaže s crnim pijeskom na Isla de la Juventud gdje su nekada lutali gusari; i nudističke plaže Cayo Largo del Sur na kojima turisti odmaraju s koktelom u ruci. Istraži okolicu i sigurno ćeš pronaći vlastiti komadić nirvane.

TOP SMJEŠTAJ

Raquel****

(od 28,54 € / 215,03 kn po noćenju za 2 osobe)

hotel raquel
raquel cuba
raquel representative

Ovaj elegantan boutique hotel poznat je po svojem harmoničnom art nouveau stilu. Ljepota i senzualnost idu ruku pod ruku s romantičnom atmosferom koja se impresivno kombinira s eklektičkim elementima arhitekture. Ovaj hotel smješten je samo nekoliko minuta hoda od muzeja čokolade, kao i od starog trga i trga San Francisco. U blizini su i plaža te autobusna i željeznička stanica.

Pogledaj hotel

TOP TURE

TOP ČINJENICE

#1
Glavni otok Kube najveći je otok na Karibima. Otprilike je upola manji od Velike Britanije. Nalazi se na 17. mjestu po veličini u svijetu. Osim glavnog otoka Kube, postoji još 400 otoka i otočića koji su dio kubanskog teritorija.

#2
Obala Kube proteže se na preko 5700 kilometara te ima oko 200 uvala i 250 plaža. Mnoge plaže uvrštavaju se među svjetski najbolje. Primjerice, plaža Varadera završila je na 2. mjestu prema izboru Trip Travellera 2019. godine.

#3
Kuba ima 9 mjesta UNESCO-ve svjetske baštine. Na popisu se nalaze dva nacionalna parka (Nacionalni park Alejandro de Humboldt i Nacionalni park Desembarco del Granma). Ostalih 7 mjesta su od kulturne važnosti, a to su: Stara Havana, dolina Viñales, gradovi Cienfuegos, Camagüey i Trinidad, tvrđava Castillo de San Pedro de la Roca i, na kraju, „Arheološki krajolik prvih plantaža kave na jugoistoku Kube“.

#4
Tri najveća izvoza Kube su duhan, šećer i nikal. Glavni duhanski proizvod je kubanska cigara, poznata u svijetu kao zlatni standard cigara, a time i vitalni izvoz. Šećer se izvozi u sirovom obliku, a također i u obliku raznih rumova koji se proizvode na otoku. Što se tiče nikala, smatra se da Kuba još uvijek ima rezerve veće od pet milijuna metričkih tona što je svrstava na peto mjesto u svijetu. Većina nikla izvozi se za proizvodnju nehrđajućeg čelika i drugih legura.

TOP ČLANCI

Putovanje Kuba: 50 zanimljivosti o prvoj komunističkoj zemlji na Zapadu

kuba havana

KUBA PUTOVANJE: Havana – Viñales – Trinidad – Cayo Coco

kuba 09 cayo coco