Gap Year

Izraz „gap year” dolazi iz država koje govore engleski jezik. To znači razdoblje u kojem se budući studenti odnosno studenti odluče provesti neko vrijeme u inozemstvu i steći nova iskustva izvan lokalnih obrazovnih ustanova. Obično odlaze na putovanja, obavljaju volonterski rad ili povremene poslove. Kod nas se za ovu varijantu odlučuju uglavnom studenti koji su završili školovanje i idu na dužu svjetsku avanturu prije prvog zaposlenja. Međutim, ideja da si odmah nakon srednje škole ili na samom fakultetu odvojiš malo vremena za sebe je vrlo zanimljiva i za nju se odlučuje sve više mladih.

Trenutno mladi ljudi svoj „gap year” vide kao nešto čime će poboljšati svoj životopis. Svaki poslodavac rado pročita CV koji sadrži nešto novo i drugačije. Međutim, iskustvo u inozemstvu također koristi na osobnom nivou. Mladi se vraćaju kući zreliji i stariji.

Svake godine više od tisuću mladih odluči provesti godinu dana malo drugačije. Svoj „gap year” možeš provesti na različite načine. Možeš pomoći graditi sirotište u Kambodži, podučavati engleski jezik kao strani jezik u Kini ili Japanu, ići na planinarenje u Himalaji ili Patagoniji, ili provesti radne mjesece u SAD-u, Australiji ili Novom Zelandu.

Životne navike i uvjeti u zapadnom svijetu brzo se mijenjaju, pa tako i razdoblja u životu. Nekada je bilo normalno da bi nakon završetka srednje škole ili fakulteta odmah trebali pronaći posao, ali danas je drugačije. Mladi radije odlaze u inozemstvo, stječu dragocjena iskustva, upoznaju zanimljive vršnjake iz cijelog svijeta i upoznaju svijet.

Godina prekida od škole

„Gap Year” u prošlosti i danas

U Engleskoj je „gap year” nekad značio aktivnost prije upisa na sveučilište i bio je dostupan samo bogatima. Danas to više nije slučaj. Želja za iskustvom pobjeđuje novac. „Gap Year” postao je fenomen ovog stoljeća jer mijenja način na koji cijelo društvo funkcionira.

Danas je praktički nebitno kada ideš na „gap year”. To može biti prije upisa na fakultet, tijekom fakulteta, nakon fakulteta ili tijekom rada. Putovanja više nisu dostupna samo bogatima i mladima, već i svima koji žele nove izazove, bez obzira na dob ili novac. A sa strane budućih poslodavaca takav je korak poželjan i dobrodošao.

U istraživanju koje je provela engleska tvrtka gapyear.com otprilike 85 % profesionalnih kadrovskih stručnjaka slaže se da takvo iskustvo doprinosi kod kandidiranja za radno mjesto, naročito ako je to iskustvo vezano za volontiranje ili rad u inozemstvu.

Život se sastoji od brojnih „gap year” iskustava. Ta iskustva nas obogaćuju i neprocjenjiva su. Utisnu nam se u pamćenje do kraja života. Život je kratak i zašto bismo trebali raditi stvari koje nam se ne sviđaju.

Nekoliko ideja za tvoj „gap year”

1. mogućnost – zemlja „Down Under”

ruj – pro: tečaj engleskog i ljetni posao u Sydneyju

sij: vrijeme za istraživanje kulturnih i prirodnih znamenitosti zemalja

velj – svi: ljetni posao na Novom Zelandu (rad u hostelima, restoranima, rančevima… )

2. mogućnost – Južna Amerika

ruj – pro: tečaj španjolskog u Južnoj Americi

apr – maj: istraživanje raznolike kulture Latinske Amerike

3. mogućnost – posjeti stari kontinent

ruj – ožu: rad u Južnoj Africi

ožu – svi: putovanje afričkim kontinentom

svi – kol: volonterski rad u Africi

4. mogućnost – od Azije do Novog Zelanda

ruj – sij: volonterski rada u Aziji

sij – ožu: putovanje azijskim kontinentom (Tajland, Vijetnam, Indonezija)

ožu – svi: tečaj engleskog jezika i ljetni posao u Sydneyju

svi – kol: ljetni posao na Novom Zelandu

*Mogućnosti su beskrajne. Uvijek je dobro kombinirati jedan od oblika rada (ljetni posao ili volonterski rad), jer poslodavci cijene radno iskustvo u inozemstvu, a s tim opcijama također puno uštediš ili zaradiš.

NARUČI SE ZA SASTANAK U AGENCIJI

 Za informacije piši na travel@nomago.hr ili nazovi 0800 19 98.