Izdvajamo: Gorile, Entebbe, Kigali, vulkanski nacionalni park, Uganda, Ruanda, National Geographic

Kad vodič podigne ruku i kaže svima da kleknu, svi znaju zašto. U blizini se naime u tom trenutku veličanstvena gorila udobno smjestila za obrok. Želiš li vlastitim očima vidjeti ove prekrasne ugrožene primate u njihovom prirodnom okruženju? Sada možeš – na 9-dnevnom putovanju u Ruandu i Ugandu srest ćeš se s gorilama, čimpanzama i drugim majmunima te kroz oči čovjeku najbližih rođaka otkriti čuda prirode.

Dodatne informacije

Stil putovanjaIstraživanje, National Geographic
Razina uslugeNadstandardna
Dobna granica12+
Avio karteNisu uključene
Trajanje9 dana
DržavaRuanda, Uganda
KontinentAfrika
ZahtjevnostZahtjevno
DestinacijaUganda, Ruanda
Početak i kraj

od Kigalija do Entebbeja

Što je uključeno
 • prijevoz prilikom dolaska,
 • ulaznice u nacionalne parkove,
 • ulaznica za memorijalno obilježje,
 • vođeni obilazak gorila i sve potrebne dozvole,
 • predavanje o gorilama,
 • obilazak zlatnih majmuna i sve potrebne dozvole,
 • vođeni obilazak čimpanza i sve potrebne dozvole,
 • šetnja do lokalnog sela,
 • safari vožnja u nacionalnom parku kraljice Elizabete,
 • vožnja brodicom kanalom Kazinga,
 • posjet ekvatora,
 • posjeti radionici bubnjeva,
 • zanimljivi članci te korisni i fotografski savjeti National Geographica prije odlaska i
 • svi prijevozi među lokacijama i uključenim aktivnostima,
 • 8 noćenja u hotelima,
 • 8 doručka, 7 ručaka, 6 večera.
DODATNI TROŠKOVI

Dodatni troškovi hrane: 550 kn do 750 kn

Dostupni polasciPolasci tijekom cijele godine

Zanima te više? Nazovi 0800 19 98, piši  za informacije iz prve ruke ili posjeti našu poslovnicu.

Za dodatne informacije možeš pročitati opće uvjete.

1

Dan 1: Kigali

U Kigali možete doći u bilo koje vrijeme tijekom dana. Preostali dio dana iskoristite za obilazak grada Kigali, poznatog po ugodnoj, prijateljskoj atmosferi.

2

Dan 2: Kigali/Nacionalni park Volcanoes

Posjetite memorijalno obilježje genocida iz 1994. godine i saznajte o tužnoj povijesti Ruande. Zatim te čeka šetnja užurbanim gradom Nyamirambo i posjeta centru za pomoć ženama, koji djevojkama i ženama pruža podršku, omogućava obrazovanje i samostalan život. Upoznaj jednu od tih mještanki i pogledaj kako uspješno vode svoj posao. Nakon posjete možeš si u centru priuštiti tradicionalni ručak, a zatim razgledaj trgovinu koja nudi ručno rađene, visokokvalitetne proizvode. Poslijepodne ćeš nastaviti putovanje prema sjeveru Ruande, gdje ćeš se nakon dolaska smjestiti u kolibu tik uz nacionalni park s koje se pružaju prekrasni pogledi na veličanstvene vulkane u daljini.

Nacionalni park Volcanoes graniči s parkovima Virunga u Kongu i Mgahinga Gorilla u Ugandi. Unutar njegovih granica nalazi se pet od osam vulkana gorja Virunga. Vulkanski vrhovi i lokalno gorje prekriveni su bujnom kišnom šumom i bambusom, koji je popularna hrana gorila. Iako se najviše pozornosti pridaje poznatim primatima, u parku se nalaze i bizoni, zlatni majmuni, hijene, mnoge ptice, pa čak i slonovi.

Obroci: doručak, ručak, večera

3

Dan 3: Nacionalni park Volcanoes

S rendžerom/vodičem krenut ćeš na pješački pohod nacionalnim parkom, tijekom kojeg ćeš uz malo sreće pronaći neobičnog zlatnog majmuna. Ova živahna i znatiželjna vrsta majmuna još je ugroženija od planinskih gorila i samo je u Ruandi njihovo nastanjivanje u prirodno stanište bilo uspješno. Nakon povratka u kolibu, čeka te ručak, a zatim šetnja kroz selo Iby’iwacu, gdje je lokalno stanovništvo ilegalni lov zamijenilo s uzgojem ovaca. Upoznaj stanovništvo i pogledaj kako izgleda život seljaka u Ruandi. Navečer ćeš na predavanju detaljnije upoznati gorile. Naučit ćeš puno zanimljivog o njihovom ponašanju, prijetnjama s kojima se susreću, očuvanju, a i o prednostima koje donosi turizam.

Obroci: doručak, ručak, večera

4

Dan 4: Nacionalni park Volcanoes

Rano ujutro ćeš krenuti u park gdje ćeš se sastati s rendžerima/vodičima na orijentacijskom sastanku. Zatim ćeš krenuti na put koji može biti prilično dugačak i izazovan jer ovisi o samoj lokaciji obitelji gorila koju će tvoja skupina posjetiti. U svijetu u divljini živi oko 800 planinskih gorila, većinom u Ruandi, Kongu i Ugandi. U Ruandi postoji deset obitelji gorila koje mogu turisti posjetiti u grupama do najviše 8 ljudi, a posjet je zbog aktivnosti očuvanja i smanjenja ljudskog utjecaja na njihov život ograničen na jedan sat. Dodirivanje gorila zabranjeno je (ali može se dogoditi da će neka od njih dodirnuti tebe!), kao i glasni zvukovi i nagli pokreti. Vrlo je važno da članovi grupe u svakom trenutku poštuju upute vodiča.

Nakon posjeta obitelji gorila, vratit ćeš se do kolibe i uživati u slobodnom popodnevnu.

Obroci: doručak, ručak, večera

5

Dan 5: Nacionalni park Volcanoes/Nacionalni park kraljice Elizabete

Nakon doručka preći ćeš državnu granicu u Ugandu i kasno popodne stići u Nacionalni park kraljice Elizabete, koji je poznat po otvorenim savanama, velikim močvarnim područjima oko jezera George, prostrana šuma Maramagambo na jugoistoku i šumovito područje Kyambura.

Obroci: doručak, ručak, večera

6

Dan 6: Nacionalni park kraljice Elizabete

Na safariju ćeš s rendžerom posjetiti Dolinu majmuna (Kyambura) u kojoj žive čimpanze. Iako nije moguće garantirati susret s njima, naši najbliži rođaci često puste da ih se promatra i uopće im ne smeta da pratiš njihovu svakodnevnu rutinu. Popodnevni dio safarija bit će namijenjen prirodi i ostalim stanovnicima parka: divi se jedinstvenom ekosustavu kišne šume u sutjesci Kyambura i drži oči širom otvorene kako bi mogao ugledati bizone, slonove, divlje svinje, bradavičaste svinje, hijene, leoparde i lavove.

Obroci: doručak, ručak, večera

7

Dan 7: Nacionalni park kraljice Elizabete

Nisi imao sreće vidjeti divlje životinje? Ne brini, čeka te još jedan safarija u parku i traženja njegovih stanovnika. Popodne se ukrcaj na brod i uplovi u kanal Kazinga koji povezuje jezera George i Edward. Tijekom plovidbe vidjet ćeš u vodi i na obali jata ptica, vodenkonje, zastrašujuće krokodile, gmazove i, uz malo sreće, slonove i velike mačke.

Obroci: doručak, ručak, večera

8

Dan 8: Nacionalni park kraljice Elizabete/Entebbe

Nakon doručka krenut ćeš do grada Entebbe. Putem ćeš se zaustaviti na ekvatoru i pogledati kako se voda na sjevernoj i južnoj hemisferi vrti u različitim smjerovima. Uganda je jedna od rijetkih država na svijetu u kojoj je moguće preći nevidljivu crtu koja dijeli Zemlju, stoga ne propusti priliku fotografirati se jednom nogom na sjevernoj, a drugom na južnoj hemisferi! Na kraju ćeš posjetiti tradicionalnu radionicu izrade bubnjeva. Pogledaj kako se izrađuju bubnjevi od životinjske kože i drveta te se prepusti njihovim egzotičnim zvukovima.

Obroci: doručak, ručak

9

Dan 9: Entebbe

Odlazak u Europu ili neki drugi dio Afrike u bilo koje doba dana.

Kod putovanja: G-DRGNG