Izdvajamo: Gorile, Entebbe, Kigali, vulkanski nacionalni park, Uganda, Ruanda, National Geographic

Kad vodič podigne ruku i kaže svima da kleknu, svi znaju zašto. U blizini se naime u tom trenutku veličanstvena gorila udobno smjestila za obrok. Želiš li vlastitim očima vidjeti ove prekrasne ugrožene primate u njihovom prirodnom okruženju? Sada možeš – na 9-dnevnom putovanju u Ruandu i Ugandu srest ćeš se s gorilama, čimpanzama i drugim majmunima te kroz oči čovjeku najbližih rođaka otkriti čuda prirode.

Dodatne informacije

Stil putovanjaIstraživanje, National Geographic
Razina uslugeNadstandardna
Dobna granica12+
Avio karteNisu uključene
Trajanje9 dana
DržavaRuanda, Uganda
KontinentAfrika
ZahtjevnostZahtjevno
DestinacijaUganda, Ruanda
Jezik tureEngleski
Početak i kraj

od Kigalija do Entebbeja

Što je uključeno
 • prijevoz prilikom dolaska,
 • ulaznice u nacionalne parkove,
 • ulaznica za memorijalno obilježje,
 • vođeni obilazak gorila i sve potrebne dozvole,
 • predavanje o gorilama,
 • obilazak zlatnih majmuna i sve potrebne dozvole,
 • vođeni obilazak čimpanza i sve potrebne dozvole,
 • šetnja do lokalnog sela,
 • safari vožnja u nacionalnom parku kraljice Elizabete,
 • vožnja brodicom kanalom Kazinga,
 • posjet ekvatora,
 • posjeti radionici bubnjeva,
 • zanimljivi članci te korisni i fotografski savjeti National Geographica prije odlaska i
 • svi prijevozi među lokacijama i uključenim aktivnostima,
 • 8 noćenja u hotelima,
 • 8 doručka, 7 ručaka, 6 večera.
DODATNI TROŠKOVI

Dodatni troškovi hrane: 550 kn do 750 kn

Zanima te više? Nazovi 0800 19 98, piši  za informacije iz prve ruke ili posjeti našu poslovnicu.

Za dodatne informacije možeš pročitati opće uvjete.

1

Dan 1: Kigali

U Kigali možete doći u bilo koje vrijeme tijekom dana. Preostali dio dana iskoristite za obilazak grada Kigali, poznatog po ugodnoj, prijateljskoj atmosferi.

2

Dan 2: Kigali/Nacionalni park Volcanoes

Posjetite memorijalno obilježje genocida iz 1994. godine i saznajte o tužnoj povijesti Ruande. Zatim te čeka šetnja užurbanim gradom Nyamirambo i posjeta centru za pomoć ženama, koji djevojkama i ženama pruža podršku, omogućava obrazovanje i samostalan život. Upoznaj jednu od tih mještanki i pogledaj kako uspješno vode svoj posao. Nakon posjete možeš si u centru priuštiti tradicionalni ručak, a zatim razgledaj trgovinu koja nudi ručno rađene, visokokvalitetne proizvode. Poslijepodne ćeš nastaviti putovanje prema sjeveru Ruande, gdje ćeš se nakon dolaska smjestiti u kolibu tik uz nacionalni park s koje se pružaju prekrasni pogledi na veličanstvene vulkane u daljini.

Nacionalni park Volcanoes graniči s parkovima Virunga u Kongu i Mgahinga Gorilla u Ugandi. Unutar njegovih granica nalazi se pet od osam vulkana gorja Virunga. Vulkanski vrhovi i lokalno gorje prekriveni su bujnom kišnom šumom i bambusom, koji je popularna hrana gorila. Iako se najviše pozornosti pridaje poznatim primatima, u parku se nalaze i bizoni, zlatni majmuni, hijene, mnoge ptice, pa čak i slonovi.

Obroci: doručak, ručak, večera

3

Dan 3: Nacionalni park Volcanoes

S rendžerom/vodičem krenut ćeš na pješački pohod nacionalnim parkom, tijekom kojeg ćeš uz malo sreće pronaći neobičnog zlatnog majmuna. Ova živahna i znatiželjna vrsta majmuna još je ugroženija od planinskih gorila i samo je u Ruandi njihovo nastanjivanje u prirodno stanište bilo uspješno. Nakon povratka u kolibu, čeka te ručak, a zatim šetnja kroz selo Iby’iwacu, gdje je lokalno stanovništvo ilegalni lov zamijenilo s uzgojem ovaca. Upoznaj stanovništvo i pogledaj kako izgleda život seljaka u Ruandi. Navečer ćeš na predavanju detaljnije upoznati gorile. Naučit ćeš puno zanimljivog o njihovom ponašanju, prijetnjama s kojima se susreću, očuvanju, a i o prednostima koje donosi turizam.

Obroci: doručak, ručak, večera

4

Dan 4: Nacionalni park Volcanoes

Rano ujutro ćeš krenuti u park gdje ćeš se sastati s rendžerima/vodičima na orijentacijskom sastanku. Zatim ćeš krenuti na put koji može biti prilično dugačak i izazovan jer ovisi o samoj lokaciji obitelji gorila koju će tvoja skupina posjetiti. U svijetu u divljini živi oko 800 planinskih gorila, većinom u Ruandi, Kongu i Ugandi. U Ruandi postoji deset obitelji gorila koje mogu turisti posjetiti u grupama do najviše 8 ljudi, a posjet je zbog aktivnosti očuvanja i smanjenja ljudskog utjecaja na njihov život ograničen na jedan sat. Dodirivanje gorila zabranjeno je (ali može se dogoditi da će neka od njih dodirnuti tebe!), kao i glasni zvukovi i nagli pokreti. Vrlo je važno da članovi grupe u svakom trenutku poštuju upute vodiča.

Nakon posjeta obitelji gorila, vratit ćeš se do kolibe i uživati u slobodnom popodnevnu.

Obroci: doručak, ručak, večera

5

Dan 5: Nacionalni park Volcanoes/Nacionalni park kraljice Elizabete

Nakon doručka preći ćeš državnu granicu u Ugandu i kasno popodne stići u Nacionalni park kraljice Elizabete, koji je poznat po otvorenim savanama, velikim močvarnim područjima oko jezera George, prostrana šuma Maramagambo na jugoistoku i šumovito područje Kyambura.

Obroci: doručak, ručak, večera

6

Dan 6: Nacionalni park kraljice Elizabete

Na safariju ćeš s rendžerom posjetiti Dolinu majmuna (Kyambura) u kojoj žive čimpanze. Iako nije moguće garantirati susret s njima, naši najbliži rođaci često puste da ih se promatra i uopće im ne smeta da pratiš njihovu svakodnevnu rutinu. Popodnevni dio safarija bit će namijenjen prirodi i ostalim stanovnicima parka: divi se jedinstvenom ekosustavu kišne šume u sutjesci Kyambura i drži oči širom otvorene kako bi mogao ugledati bizone, slonove, divlje svinje, bradavičaste svinje, hijene, leoparde i lavove.

Obroci: doručak, ručak, večera

7

Dan 7: Nacionalni park kraljice Elizabete

Nisi imao sreće vidjeti divlje životinje? Ne brini, čeka te još jedan safarija u parku i traženja njegovih stanovnika. Popodne se ukrcaj na brod i uplovi u kanal Kazinga koji povezuje jezera George i Edward. Tijekom plovidbe vidjet ćeš u vodi i na obali jata ptica, vodenkonje, zastrašujuće krokodile, gmazove i, uz malo sreće, slonove i velike mačke.

Obroci: doručak, ručak, večera

8

Dan 8: Nacionalni park kraljice Elizabete/Entebbe

Nakon doručka krenut ćeš do grada Entebbe. Putem ćeš se zaustaviti na ekvatoru i pogledati kako se voda na sjevernoj i južnoj hemisferi vrti u različitim smjerovima. Uganda je jedna od rijetkih država na svijetu u kojoj je moguće preći nevidljivu crtu koja dijeli Zemlju, stoga ne propusti priliku fotografirati se jednom nogom na sjevernoj, a drugom na južnoj hemisferi! Na kraju ćeš posjetiti tradicionalnu radionicu izrade bubnjeva. Pogledaj kako se izrađuju bubnjevi od životinjske kože i drveta te se prepusti njihovim egzotičnim zvukovima.

Obroci: doručak, ručak

9

Dan 9: Entebbe

Odlazak u Europu ili neki drugi dio Afrike u bilo koje doba dana.

Kod putovanja: G-DRGNG