Izdvajamo: Maroko, Casablanca, Fez, Marakeš, pustinja, Atlas, National Geographic

S vrha pješčanih dina pogledaj preko prostrane pustinje, divi se izlasku sunca i početku još jednog vrućeg afričkog dana. U devet dana doživjet ćeš nezaboravne prirodne i kulturne ljepote Maroka. Otkrij svježe šume cedra gorja Atlas, zaboravi na vrijeme na uskim ulicama starog Marakeša, istraži Medinu te se terenskim vozilom uputi u pustinju. Upoznaj lokalne glazbenike, Berbere i umjetnike te uživaj u egzotičnim ljepotama Maroka.

Dodatne informacije

Stil putovanjaNational Geographic
Razina uslugeNadstandardna
Dobna granica12+
Avio karteNisu uključene
Trajanje9 dana
DržavaMaroko
KontinentAfrika
ZahtjevnostLagana zahtjevnost
DestinacijaMaroko
Jezik tureEngleski
POČETAK I KRAJ

od Casablance do Marakeša

ŠTO JE UKLJUČENO
 • prijevoz prilikom dolaska,
 • vođeni obilazak Meknesa, uključujući drevne žitnice, konjušnicu Moulay Ismail i gradska vrata Bab Mansour,
 • obilazak ruševina Volubilisa,
 • vodeni obilazak medine u Fezu, uključujući obilazak madrase (škole) Bou Inania i kožarnice,
 • izlet u Saharu s terenskim vozilom
 • posjet i nastup glazbenika Gnawa,
 • posjet kasbaha Taourirt i Aït Ben Haddou,
 • posjet tržnici u Marakešu i tečaj kuhanja,
 • zanimljivi članci te korisni i fotografski savjeti National Geographica prije polaska,
 • svi prijevozi među lokacijama i uključenim aktivnostima,
 • 8 noćenja u hotelima,
 • 8 doručka, 2 ručka, 2 večere.
DODATNI TROŠKOVI

Dodatni troškovi hrane: 1.600 kn do 2.100 kn

Zanima te više? Nazovi 0800 19 98, piši  za informacije iz prve ruke ili posjeti našu poslovnicu.

Za dodatne informacije molimo pročitajte Opće uvjete.

maroko 300x300 2

1

Dan 1: Casablanca

U Casablancu možete doći u bilo koje doba dana.Prvi dan nema organiziranih aktivnosti tako da možete sami istraživati grad. Čekaju vas građevine u kolonijalističkom i art deco stilu, medina, tržnica, restorani i još mnogo toga – neće vam biti dosadno!

2

Dan 2: Casablanca/Fez

Istraživanje Maroka započet ćete vožnjom do kraljevskog grada Meknesa gdje vas čeka vođeno razgledavanje najvećih znamenitosti. Posebno su lijepa Bab Mansour, veličanstvena vrata na ulazu u grad, živahna otvorena tržnica souk, mauzolej Moulay Ismail i naravno kraljeva palača. Sljedeća stanica slikovite su ruševine Volubilis, najočuvanije ruševine u Maroku i jedan od Unescovih spomenika. Vodič će vam objasniti sve o životu u vrijeme rimskog imperija i pokazati vam staro kupalište, dobro očuvane podne mozaike i mramorne stupove. Nakon razgledavanja imat ćete vremena za odlazak u grad Fes.

Obroci: Doručak

3

Dan 3: Fez

Treći dan čeka vas istraživanje još jednog Unescovog spomenika – medine u gradu Fes. Medina (obično okružena zidinama) je gradska četvrt ispresjecana brojnim uskim uličicama, karakteristična za sjevernoafričke gradove. U labirintu od 9000 uličica na 365 hektara površine potražite trgovine u kojima lokalci prodaju tradicionalne proizvode – tepihe, meso, pekarske proizvode i začine. Pogledajte građevine izgrađene u 9. stoljeću, posjetite neku od 350 džamija koje još uvijek djeluju. Nakon toga čeka vas tradicionalni ručak u ustanovi koja pomaže marokanskim ženama i djeci. Upoznajte lokalne žene koje će vas rado naučiti poneku arapsku riječ.

Navečer možete otići na večeru u riad, tradicionalnu marokansku kuću s unutarnjim vrtom ili dvorištem koju su preobrazili u spektakularni restoran. Kušajte odlične lokalne specijalitete uz pratnju pjevača, glazbenika i trbušnih plesačica.

Obroci: doručak, večera

4

Dan 4: Fez/Merzouga

Vrijeme je za odlazak u pustinju. Rano ujutro napustit ćete Fes i kroz prekrasne cedrove šume krenuti u unutrašnjost države. Promatrajte kako se okolica drastično mijenja – zelene cedrove šume povlače se pred nasadom palmi u dolini Ziz, a palme pred pješčanim prostranstvom Sahare. Tijekom vožnje obratite pažnju na životinje, prvenstveno na one lokalne – simpatične majmune magot. Prenoćit ćete u udobnom pustinjskom hotelu u gradu Merzouga. Za kraj dana priuštite si ukusnu večeru.

Obroci: doručak, večera

5

Dan 5: Merzouga/Tinghir

Uputite se u Saharu, u uzbudljivo istraživanje pješčanih dina s terencem! Posjetite selo Khamliya gdje ćete upoznati tradicionalne glazbenike Gnawa i čuti zanimljivu povijest njihove glazbe u srcu pustinje. Nakon toga prepustite se egzotičnim arapskim ritmovima. Otiđite u posjet nomadima koji će vam predstaviti svoj način života i ponuditi vam šalicu odličnog čaja od mente u opuštenoj atmosferi svojih domova. Nakon toga čeka vas prijevoz do grada Tineghir gdje ćete i prenoćiti.

Obroci: doručak, večera

6

Dan 6: Tinghir/ Ouarzazate

Ujutro ćete posjetiti stjenoviti klanac Dades u istoimenoj dolini koja će vas zasigurno oduševiti neobičnim oblicima i zapanjujućom okolicom. Dan ćete nastaviti vožnjom po slikovitoj »Cesti 1000 kasbaha« (marokanskih tvrđava) koja vodi kroz brojne utvrde napravljene od blata i kroz napuštena sela. Zaustavit ćete se i razgledati kasbah Taourirt. Bio je izgrađen u 19. stoljeću te je djelomično uništen, no Unesco je pomogao u njegovoj obnovi pa sada možete zaviriti u prošlost i prošetati se kroz veličanstvenu građevinu, brojne sobe i hodnike. Nakon ručka put nastavljate prema gradu Ouarzazate gdje možete posjetiti berberskog travara koji će s vama podijeliti znanje o tradicionalnim lijekovima i začinima.

Obroci: Doručak

7

Dan 7: Ouarzazate/Marakeš

Posjetite kasbah Aït Ben Haddou koji je pod zaštitom Unesca. Zahvaljujući dobro očuvanim zidinama ovaj je kasbah moguće vidjeti u brojnim filmovima i serijama: Gladiator, Babel te čak u Igri prijestolja. Put nastavljate po vijugavoj cesti, preko 2200 metara visokog prijelaza Tizi n’Tichka u gorju Atlas, do prekrasnog Marakeša. Posjetite marakešku medinu u društvu lokalne žene koja će vam otkriti gdje možete nabaviti najbolje začine i bilje neophodno za pripremu odličnog marokanskog obroka. Budući da će miris začina nesumnjivo probuditi vaš tek, sljedeća je stanica tradicionalna berberska kuća i kratki tečaj kuhanja. Uživajte u marokanskoj večeri, u društvu svojih novih prijatelja.

Obroci: doručak, večera

8

Dan 8: Marakeš

Pred vama je još jedan dan za razgledavanje živahnog Marakeša. Možete izabrati povijesnu turu, posjet palači Bahia, grobnicu Saadian ili se pak uputiti u istraživanje lokalnih trgovina. Marakeš je raj za šoping: lokalci i turisti mogu u tom čarobnom gradu pronaći sve: od tradicionalne odjeće i sandala do slavnih marokanskih lanterni. Ne zaboravite se cjenkati – to je dio zabave! Možete posjetiti i trg Djemaa el Fna gdje ćete susresti pripovjedače, čarobnjake i tradicionalne iscjelitelje. Kada sunce zađe, trg će preplaviti tržnice s hranom. Pronađite svoje mjesto na klupi te u društvu lokalaca uživajte u nekom od tradicionalnih marokanskih jela: tanjia (sporo kuhana janjetina), juha harira, morski plodovi na žaru ili slavni marokanski kuskus.

Obroci: Doručak

9

Dan 9: Marakeš

Putovanje ovdje završava, no možete ga nastaviti u vlastitom smjeru ili se pak vratiti zrakoplovom kući.

Kod putovanja: G-DCMNG