Putovanje u magičnu Etiopiju! Otkrij mjesta koja se smatraju kolijevkom čovječanstva na organiziranom i garantiranom putovanju s hrvatskim vodičem!

Dodatne informacije

DestinacijaEtiopija
Stil putovanjaOrganizirano
Avio karteUključene
Trajanje14 dana
DržavaEtiopija
KontinentAfrika
Jezik tureHrvatski
Cijena

od 19.990 kn / 2.653,13 €

Termin

11. 11. 2022. – 24. 11. 2022.

Cijena po osobi uključuje
 • Avio karte Zagreb – Addis Ababa – Zagreb
 • Prijevoz mini ili midibusom
 • smještaj u lokalnom smještaju / hotelima s 3* ili 4* uz doručak
 • uslugu voditelja putovanja na hrvatskom jeziku i lokalnih vodiča na engleskom jeziku
 • troškove organizacije i pripreme utovanja
 • osiguranje jamčevine
Cijena ne uključuje
 • Vizu za Etiopiju 62 USD
 • Doplatu za jednokrevetnu sobu – 3.290 kn / 436,66 €
 • putno osiguranje i osiguranje od otkaza putovanja (moguće ugovoriti najkasnije u roku od 48 sati od rezervacije putovanja)
 • napojnice za lokalne vodiče i vozače
 • obroci i pića koji nisu navedeni u odjeljku „Cijena paket-aranžmana uključuje“
 • naknade za snimanje i fotografiranje lokalnog stanovništva
 • troškovi svih ostalih usluga koje nisu navedene u odjeljku „Cijena paket-aranžmana uključuje“

Napomena:

Putovnica mora biti važeća najmanje 6 mjeseci od dana izlaska iz zemlje i sadržavati najmanje 3 prazne stranice.

Hrvatskim državljanima je potrebna viza, moguće ju je preuzeti u veleposlanstvu.

Strane državljane molimo da prije rezervacije putovanja provjere vizni režim i uvjete ulaska u zemlju sukladno svom državljanstvu.

 

COVID -19

Svi putnici koji putuju u Etiopiju dužni su prilikom ukrcaja u zrakoplov te ulaska u zemlju posjedovati jedan od sljedećih dokumenata:

 • CIJEPLJENI PUTNICI – valjanu potvrdu o potpunom cijepljenju protiv COVID-19. Između primitka zadnje doze cjepiva i dana putovanja mora proteći minimalno punih 14 dana (prihvatljiva cjepiva: Johnson and Johnson, Astra Zeneca, Sinopharm, Sinovac, Moderna i Pfizer) – cijepljeni putnici nisu dužni raditi RT-PCR test, 
 • NECIJEPLJENI PUTNICI – negativan nalaz RT-PCR testa ne stariji od 72 sata računajući od vremena uzimanja brisa do dolaska u zemlju odredišta

Opisani uvjeti podložni su promjenama prema odlukama nadležnih institucija.

 

OSTALE ZDRAVSTVENE FORMALNOSTI

Za ulazak u Etiopiju ne postoji obveza cijepljenja niti jednim cjepivom no preporučuje se cjepivo protiv hepatitisa A, trbušnog tifusa, žute groznice te uporaba tableta radi zaštite od malarije.

Radi umanjenja rizika od uboda komaraca preporučuje se koristiti repelente i nositi adekvatnu odjeću i obuću koja u najvećoj mogućoj mjeri prekriva izloženu kožu.

Detaljnije informacije možete pronaći na sljedećem linku: Travel health pro Ethiopia

Zbog slabe zdravstvene infrastrukture putnicima se savjetuje prethodno pribavljanje svih lijekova i medicinskih potrepština koje redovito koriste ili smatraju potrebnim na putovanju, u dovoljnoj količini za cijelo vrijeme trajanja putovanja.

Dane informacije služe u informativne svrhe. Strogo savjetujemo da za bilo kakvu odluku koja se tiče vašeg zdravlja prethodno i isključivo pribavite stručno i profesionalno mišljenje. Kontaktirajte vašeg liječnika i Hrvatski zavod za javno zdravstvo: HZJZ

 

VAŽNE NAPOMENE:

Putovanje je prikladno za sve osobe uobičajene pokretljivosti.

Sve životinje s kojima se dolazi u kontakt tijekom putovanja su divlje životinje. Potreban je razuman oprez. Agencija ne može garantirati susret s bilo kojom životinjom u njenom prirodnom staništu.

Redoslijed obilaska je podložan promjenama prema procjeni voditelja putovanja.

Nomago Travel ne može utjecati na eventualne izmjene uvjeta putovanja koji ovise isključivo od službenih donositelja odluka/institucija. U takvom se slučaju zajedno s vama prilagođavamo novim situacijama i uvjetima putovanja.

Iako se lokacije koje posjećujemo po Programu putovanja smatraju sigurnima za obilazak a naši su lokalni partneri iskusni profesionalci s dugogodišnjim djelovanjem na području pružanja usluga u turizmu, potrebno je naglasiti kako je Etiopija država u kojoj putovanja nose određeni rizik. U dijelu države (koji je u potpunosti izvan Programa putovanja/rute našeg kretanja) postoji oružani sukob. Iz tog razloga, koliko god je mogućnost za nastup bilo kakvih neželjenih situacija na lokacijama koje posjećujemo statistički mala, naglašavamo kako rizik ipak postoji. Stoga savjetujemo da se prije odluke o putovanju dodatno informirate o destinaciji a da rezervaciju putovanja izvršite isključivo ako u potpunosti prihvaćate rizik putovanja i vlastitu odgovornost za moguće posljedice.

Minimalan broj putnika: 10

 

Zanima te više? Piši nam na travel@nomago.hr ili nas nazovi na 0800 1998.

Za dodatne informacije molimo pročitaj Opće uvjete.

1

Dan 1: Zagreb – Istanbul – Addis Ababa

Sastanak putnika s vodičem u Međunarodnoj zračnoj luci Zagreb – Franjo Tuđman kod šaltera za informacije u 07:15h , 120 minuta prije polijetanja zrakoplova. Podjela putne dokumentacije i upoznavanje s potrebnim informacijama. Predviđeno polijetanje zrakoplova u 09:15h. Predviđeni dolazak na aerodrom u Istanbulu u 13:25h. Povezani let za Addis Ababu s predviđenim polaskom u 19:25h i predviđenim dolaskom u 00:55h po lokalnom vremenu. Obavljanje graničnih formalnosti, a potom transfer klimatiziranim vozilom u hotel. Prijava i noćenje.

2

Dan 2: Addis Ababa

Doručak. Nakon doručka krećemo u cjelodnevno istraživanje glavnog grada države, Addis Ababe. Etiopija se po mnogima smatra kolijevkom čovječanstva jer upravo njenim tlom naši su preci po prvi put prohodali na dvije noge. Posjećujemo Nacionalni muzej gdje ćemo imati priliku vidjeti vrijednu zbirku arheoloških nalaza i prikaz fosila malene “Lucy” za koju se smatra da je stara 3 milijuna godina, samim time je i naš najstariji predak na svijetu.  Upoznajemo antropološke i kulturno-umjetničke artefakte koji se nalaze u Etnološkom muzeju smještenom u nekadašnjoj palači Haile Selassieja, a obilježili su društveni život Etiopije. Prije ručka posjećujemo i Katedralu Svetog Trojstva izgrađenu u spomen pobjedem Etiopije nad talijanskom okupacijom. Nakon ručka, upućujemo se na vrh Entoto kako bismo vidjeli predivnu panoramu. Za kraj dana razgledamo Mercatu, najveću tržnicu u Africi. Čekaju nas šareni dućani i ulični štandovi koji u ponudi imaju gotovo pa sve što možete zamisliti, svakodnevno privlače cijeli niz kupaca koji dolaze iz svih krajeva zemlje kako bi trgovali. Povratak u hotel u kasnim poslijepodnevnim, večernjim satima. Slobodno vrijeme za odmor, večeru i druženje. Noćenje.

3

Dan 3: Addis Ababa – Harar

Doručak. Nakon doručka odjava iz hotela. Krećemo u Harar avanturu. Pakiramo stvari i upućujemo se na krajnji istok zemlje kako bismo posjetili  drevni grad Harar. Prolazit ćemo kroz sela koja će izgledati ako da su ostala u prošlosti. Postoji mogućnost da ćemo se naći kotač uz kotač sa zaprežnim kolima. Po putu radimo uobičajena zaustavljanja i pauzu za ručak. Dolazak u Harar predviđen je u kasnim poslijepodnevnim satima. Prijava u hotel i vrijeme za osvježenje.

Mnogi kažu da postoji neraskidiva veza između hijena i Harara. Svaku večer mogu se vidjeti čopori hijena na ulicama, lutajući okolo ga vrijedno čiste od organskih otpadaka nastalih tijekom dana. Svako jutro stanovnici grada ponovno imaju čiste ulice, a hijene  se vraćaju u divljinu. Ovakav prizor možete vidjeti samo u Etiopiji!

I zato ćemo sa zalaskom sunca, izvan zidina grada, potražiti upravo „Hyena Man-a“. On će za nas pozvati čopor da nam se pridruži, a svaka ima svoje ime.  Ove prekrasne zvijeri iskoračit će iz mraka kako bi pojele večeru koju je za njih pripremio naš Hyena Man. Dok im priča priče jest će mu iz ruke. Oni s dovoljno hrabrosti moći će mu se pridružiti. Po druženju s hijenama, vraćamo se u hotel. Slobodno vrijeme za odmor, večeru i druženje. Noćenje.

4

Dan 4: Harar

Doručak. Nakon doručka krećemo u istraživanje drevnog grada Harara. Malo je poznato kako je ovaj grad okružen zidinama, smješten na svega 1 kvadratni kilometar, sa svojih 82 džamije i više od stotinjak svetišta, jedan od najvažnijih gradova islama, odmah poslije Meke, Medine i Jeruzalema. Pozicioniran je na križištu puteva nekoć važne trgovačke rute između Bliskog istoka i Afrike, oduvijek je bio pod različitim kulturološkim utjecajima iz cijelog svijeta. Ove živopisne ulice i jedinstvena arhitektura danas su pod posebnom zaštitom UNESCO-a. Kroz obilazak ćemo iskusiti svakodnevni život lokalnog stanovništva, upoznati se s tradicionalnom Harari kućom te istražiti niz šarenih uličnih marketa. Tijekom obilaska slobodno vrijeme za ručak. Povratak u hotel u poslijepodnevnim satima. Slobodno vrijeme za odmor, večeru i druženje. Noćenje.

5

Dan 6: Addis Ababa – Arba Minch

Doručak. Odjava iz hotela. Krećemo prema jugu zemlje, a cilj je doći do Arba Mincha, posljednjeg većeg grada na ulazu u teritorij plemena. U vožnji bit će moguće vidjeti čudesnu prirodu Etiopije koja kombinira urbane i ruralne sredine. Uz uobičajena zaustavljanja, po putu radimo pauzu za ručak. Predviđeni dolazak u Arba Minch u poslijepodnevnim satima. Prijava u smještaj. Slijedi odmor i opuštanje uz spektakularan pogled na Nacionalni park Nechisar, pravu divljinu Afrike. Zajedničko druženje visoko iznad nacionalnog parka i uz prekrasan pogled. Slobodno vrijeme za večeru. Noćenje.

6

Dan 6: Addis Ababa – Arba Minch

Doručak. Odjava iz hotela. Krećemo prema jugu zemlje, a cilj je doći do Arba Mincha, posljednjeg većeg grada na ulazu u teritorij plemena. U vožnji bit će moguće vidjeti čudesnu prirodu Etiopije koja kombinira urbane i ruralne sredine. Uz uobičajena zaustavljanja, po putu radimo pauzu za ručak. Predviđeni dolazak u Arba Minch u poslijepodnevnim satima. Prijava u smještaj. Slijedi odmor i opuštanje uz spektakularan pogled na Nacionalni park Nechisar, pravu divljinu Afrike. Zajedničko druženje visoko iznad nacionalnog parka i uz prekrasan pogled. Slobodno vrijeme za večeru. Noćenje.

7

Dan 7: Arba Minch - Jinka

Doručak. Odjava iz smještaja. Slijedi vožnja prema Jinki, malenom market gradu u središtu plemenskog teritorija. Dok se vozimo moći ćete uočiti postupnu promjenu u stilu oblačenja lokalnog stanovništva. Imat ćete priliku vidjeti šarolika plemensku odjeću, često upotpunjenu s velikom količinom ukrasnog nakita i osebujnim frizurama. Frizure i nakit iznimno su bitni u plemenskom svijetu, a svako pleme njeguje svoj poseban stil ukrašavanja. Dolazak u Jinku u poslijepodnevnim satima. Prijava u smještaj. Slobodno vrijeme za ručak. Nakon osvježenja, upućujemo se u istraživanje ovog malenog grada. Ako se u gradu zateknemo na dan održavanja sajma, očekuje nas nezaboravno iskustvo. U plemenskom svijetu sajmišni dan je prilika za susret različitih plemena i razmjenu dobara. Na taj se dan stanovnici svih okolnih područja okupljaju na mjestu tržnice i prodaju svoje proizvode. Kupite pokoju autentičnu plemensku rukotvorinu, ali se svakako upustite u cjenkanje s lokalnim prodavačima. Slobodno vrijeme za večeru. Noćenje.

8

Dan 8: Jinka - pleme Mursi - Turmi

Doručak. Upućujemo se u unutrašnjost teritorija Mursija, izoliranog nomadskog plemena jedinstvenog po svom načinu ukrašavanja tijela. Simbol ljepote u ovom plemenu predstavljaju usni diskovi, kao i zarezivanje kože da po zarastanju djeluje poput krokodilske. Danas je pleme Mursi jedno od svega nekoliko plemena na svijetu koje prakticira ovaj običaj. Djevojčicama se u dobi od 16 godina od strane člana obitelji, najčešće majke, zarezuje donja usna i umeće disk čija se veličina postupno povećava. Bolan je to proces koji može trajati i do nekoliko mjeseci, no pripadnice Mursi plemena prolaze ga s ponosom. Dolaskom u pleme upoznat ćemo se s načinom života u afričkoj divljini. Nakon druženja s  plemenom, povratak u smještaj i odjava. Kreće polazak prema Turmiju, market gradu unutar plemenskog područja. Na putu pauza za ručak. Dolazak u Turmi u poslijepodnevnim satima. Prijava u smještaj. Slobodno vrijeme za odmor i opuštanje te za večeru i druženje. Noćenje.

9

Dan 9: Turmi - pleme Dassanech – pleme Hamar

Doručak. Nakon doručka odlazimo u najjužnije etiopsko pleme Dassanech smješteno na tromeđi Etiopije, Kenije i Južnog Sudana. Dolaskom istražujemo neobičnu arhitekturu njihovih domova i saznajemo sve o ritualima, načinu i uvjetima života. Povratak u Turmi u popodnevnim satima. Slobodno vrijeme za ručak te odmor i opuštanje. A potom u poslijepodnevnim satima odlazimo u pleme Hamar, njihovi su pripadnici posebno prepoznatljivi.  Imaju jedinstven oblikovanja kose i nakit koji simbolizira status pripadnika plemena. Neke od njihovih praksi i običaja možemo smatrati neobičnima, kao što su dobrovoljno prepuštanje bičevanju te preskakanje bikova kako bi se ušlo u svijet odraslih muškaraca. Povratak u smještaj u kasnim poslijepodnevnim, večernjim satima. Slobodno vrijeme za večeru. Noćenje.

10

Dan 10: Turmi – Arba Minch

Doručak. Odjava iz smještaja. Vožnja prema Arba Minchu uz povremena zaustavljanja i pauzu za ručak. Ako smo sreće da se putem organizira sajmišni dan, odvajamo vrijeme za još jednu market avanturu. Dolazak u Arba Minch u poslijepodnevnim satima. Prijava u smještaj. Slobodno vrijeme za odmor, večeru i druženje. Noćenje.

11

Dan 11: Arba Minch – jezero Chamo – (Crocodile Market)

Doručak. Nakon doručka slijedi vrijeme za jednu adrenalinsku aktivnost. Posjećujemo jezero Chamo i ukrcavamo se u male brodiće kako bi zaplovili prema lokaciji Crocodile Market. Dok plovimo, moći ćemo vidjeti cijeli niz močvarnih ptica kao i nilske konje koji će povremeno izranjati iz jezera. Tijekom plovidbe moći ćemo uočiti sve veći broj očiju koje nas promatraju iz vode. U pitanju su krokodili koji su apsolutni vladari ovog jezera. Povratak u smještaj u poslijepodnevnim satima. Slobodno vrijeme za ručak i vlastite aktivnosti. U večernjim satima slobodno vrijeme za večeru i druženje. Noćenje.

12

Dan 12: Arba Minch – Awassa

Doručak. Odjava iz smještaja i polazak prema Awassi, malom gradu na putu prema Addis Ababi. Dolazak u Awassu u poslijepodnevnim satima. Prijava u hotel i slobodno vrijeme za ručak. Zatim slijedi orijentacijska šetnja i upoznavanje s mjestom. Na kraju dana zajedničko druženje uz pogled na jezero. Slobodno vrijeme za večeru. Noćenje

13

Dan 13: Awassa – Addis Ababa

Doručak. Nakon doručka slijedi vrijeme za posjet ribljoj tržnici na obali jezera Awassa. Po dolasku ćemo vidjeti ribare koji marljivo popravljaju svoje ribarske mreže te istodobno obrađuju i prodaju svoj jutarnji ulov. Ipak glavna atrakcija ove lokacije je zanimljivi marabu. Često zvana i „ptica grobar“, ima jedan od najvećih raspona krila na svijetu. Nerijetko ćete vidjet marabuje kako pokušavaju ukrsti koju ribu kod ljudi ne gledaju. Nakon posjeta ribarskoj tržnici odjava iz hotela i polazak prema Addis Ababi. Na putu slobodno vrijeme za ručak. Po dolasku u Addis Ababu slobodno vrijeme za posljednje utiske i kupovinu suvenira. A potom slijedi zajednička večera kako bismo proslavili uspješno putovanje i nova putnička prijateljstva. Nakon večere, transfer prema aerodromu.

14

Dan 14: Addis Ababa – Istanbul – Zagreb

Međunarodni let iz Addis Ababe za Istanbul predviđen u 01:45h. Predviđeni dolazak u Istanbul u 07:25h. Povezani let za Zagreb u 19:00h. Predviđeni dolazak u Zagreb po lokalnom vremenu u 19:10h. Kraj putovanja.

african tribe
addis ababa village
african tribe
african village
african crocodile
african fishing
african man
african market
ezgif.com gif maker 6

Kod putovanja: NO