Highlights: Butan, budizam, Taktsang, Paro, Gangtey, National Geographic

10-odnevna avantura u samo srce Butana idealna je za sve one koje zanima budistička kultura. Naime, to je jedina država na svijetu koja svoju produktivnost mjeri jedinicom GNH (bruto državna sreća). Posjetite udaljena sela i svetišta u planinama, popnite se do samostana Taktsang koji se nalazi na stjenovitoj padini, visoko nad dolinom, te u antičkoj kulturi Butana otkrijte koliko možete biti sretni!

Dodatne informacije

Stil putovanjaNational Geographic
Razina uslugeNadstandardna
Dobna granica12+
Avio karteNisu uključene
Trajanje10 dana
DržavaButan
KontinentAzija
ZahtjevnostProsječna
DestinacijaButan
Jezik tureEngleski
Početak i kraj

Od Para do Para

ŠTO JE UKLJUČENO
 • Prijevoz u dolasku i odlasku,
 • posjet tvrđavi Rimpung,
 • izlet do samostana Punakha i svetišta plodnosti,
 • posjet Wangdueu i šetnja svetištem Khamsum Yueley Chorten,
 • posjet selu Khewa,
 • sat kuhanja i ručak na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu,
 • šetnja samostanom Gangtey i posjet lokalnoj školi,
 • planinarenje dolinama Phobjikh i Khewa,
 • posjet Nacionalnoj knjižnici, Institutu Zorig Chusum i Spomeniku Thimphu Chortenu,
 • predavanje o budističkoj kulturi,
 • izlet u samostan Kila,
 • razgledavanje samostana i svetišta u dolini Haa,
 • posjet tvrđavi Drukgyal i samostanu Taktsang,
 • posjet hramu Kyichu Lhakhang,
 • zanimljivi članci te korisni i fotografski savjeti National Geographica prije polaska,
 • svi prijevozi među lokacijama i uključenim aktivnostima,
 • 9 noćenja u hotelima,
 • 9 doručka, 8 ručaka, 9 večera.

Zanima te više? Nazovi 0800 19 98, piši  za informacije iz prve ruke ili posjeti našu poslovnicu.

Za dodatne informacije možeš pročitati opće uvjete.

1

Dan 1: Paro

Dolazak u bilo koje vrijeme. Uređen je prijevoz do hotela. Ukoliko je vrijeme jasno, let iznad Himalaje nudi spektakularan pogled na najviše vrhove svijeta, koji će se zatim povući pred zelenim nizinama. Prvi poklon Butan vam daruje čim stupite iz zrakoplova: ugodno svjež i čisti zrak. Nakon dolaska u hotel čeka vas orijentacijski sastanak s vodičem, a kasnije i večera dobrodošlice. Nakon odličnog obroka posjetite školu za monahe Rimpung Dzong i uživajte u opuštenoj šetnji gradom.

Obrok: večera

2

Dan 2: Paro/Punakha

Nakon doručka čeka vas vožnja do doline Punakha. Odmorite oči uz pogled na guste šume himalajskog bora, hrasta i rododendrona te veličanstvene vrhove Himalaje u daljini. Nakon pauze za ručak, put se počinje strmo uspinjati kroz šumu bora i cedra. Na 3.050 metara nadmorske visine zaustavit ćete se na prijelazu Dochula gdje ćete popiti čaj i uživati u prekrasnom panoramskom pogledu na himalajski planinski lanac. Nakon zaustavljanja put nastavljate po vrtoglavo oštrim zavojima do plodne doline Punakha.

Obroci: doručak, ručak, večera

3

Dan 3: Punakha

Iskoristite dan za upoznavanje najveće znamenitosti doline: posjetite Punakha Dzong, zimsku rezidenciju vrhovnog opata Je Knephe koja se nalazi na ušću rijeka Mo Chu i Pho Chu. Radi se o drugoj najvećoj i najstarijoj tvrđavi (ili dzong) u Butanu koja čuva brojne relikvije. Nakon toga odvezite se do Lobeyse te se popnite do Chime Lhakhanga, hrama »božanskog luđaka« koji je bio izgrađen 1499. godine. U današnje ga vrijeme uglavnom posjećuju žene koje ga časte kao hram plodnosti. Nakon razgledavanja čeka vas kratka vožnja do grada Wangdue Phodrang. Tamo ćete prošetati visećim mostom, preko rižinih terasa i guste borove šume, do stupe (budističkog spomenika) Khamsum Yueley Chorten koji leži uz samu rijeku i pruža prekrasan pogled na zelenu okolicu.

Obroci: doručak, ručak, večera

4

Dan 4: Punakha/ Gangtey

Uputite se prema dolini Gangtey, jednom od najljepših mjesta u Butanu. Putem ćete se zaustaviti u selu Khewa i osjetiti ritam svakodnevnog života butanskih seljaka. Navečer vas čeka posjet lokalnoj farmi gdje će vam ljubazni domaćini predstaviti butanske dobrote. Tipična butanska hrana je pikantna, a vi ćete naučiti pripremati najpopularnija lokalna jela: sir s čilijem ili ama datshi. Uživajte u večeri koju ste pripremili i porazgovarajte s domaćinima koji se uvijek obraduju posjetiteljima.

Obroci: doručak, ručak, večera

5

Dan 5: Gangtey

Prošetajte do samostana Gangtey koji je bio izgrađen u 16. stoljeću. Pogledajte impresivnu zbirku relikvija – samostan naime čuva najsvetije relikvije u Butanu. Zatim vas čeka posjet lokalnoj školi i šetnja kroz dolinu Phobjikha do doline Khewa. Tamo ćete posjetiti stari hram te darovati lokalna božanstva.

Dolina Gangtey je također centar za promatranje ždralove (ptice). Centar vodi RSPN (Kraljeva udruga za zaštitu prirode), nevladina organizacija za zaštitu butanskog okoliša, flore i faune. Uz malo sreće moći ćete i vidjeti ove veličanstvene ptice.

Obroci: doručak, ručak, večera

6

Dan 6: Gangtey/Thimphu

Vrijeme je da vidite i drugo lice Butana. Odvezite se do sve modernije prijestolnice Thimphu koja je prava suprotnost spokojnoj atmosferi koju ste do sada osjetili. U gradu ćete posjetiti najveće znamenitosti, kao što je Nacionalna knjižnica, koja je također i istraživačka ustanova, posvećena očuvanju bogate literarne, kulturne i vjerske baštine Butana, te prekrasna stupa Chorten, glavni vjerski spomenik u gradu i popularno mjesto za dnevne molitve i meditaciju među domaćinima. Posjetite Institut Zorig Chusum, školu za umjetnost i obrt. Radi se o pravom raju za ljubitelje azijske umjetnosti. Promatrajte učenike pri usvajanju tradicionalnih butanskih vještina: obrada drva, slikanje i izrada keramike. Nakon toga preostaje vam slobodno vrijeme za kupovinu. Na kraju dana susrest ćete se s budističkim monahom i učenjakom koji će vam reći nešto više o budizmu i načinu života u ovoj maloj državi u kojoj je zajednički cilj svih stanovnika samo jedan – sreća.

Obroci: doručak, ručak, večera

7

Dan 7: Thimphu/Dolina Haa

Odvezite se do još jedne prekrasne lokacije: Haa je jedna od najudaljenijih i najsvetijih dolina u Butanu. Približno dva sata i pol hoda kroz mirisne šume bora i rododendrona dovest će vas do samostana Kila koji se drži stjenovite padine i u kojem živi oko 60 časnih sestara. U dolini Haa posjetit ćete i Lhakhang Nagpo (crni hram) i Lhakhang Karpo (bijeli hram).

Obroci: doručak, ručak, večera

8

Dan 8: Dolina Haa/Paro

Vrijeme je za povratak u Paro i posjet ruševnoj tvrđavi Drukgyal koja je nekoć štitila ovo područje od tibetanskih upada. Pedesetih godina prošlog stoljeća tvrđava je gotovo potpuno uništena u požaru, no unatoč tome zanimljive ruševine vrijedne su posjeta.

Obroci: doručak, ručak, večera

9

Dan 9: Paro

Vaše putovanje bliži se kraju pa zato skupite posljednje atome snage za zahtjevno pješačenje do samostana Taktsang koji čuva 13 svetih relikvija i slovi za najcjenjenije hodočasničko mjesto na području Himalaje. Navodno je ovdje u 8. stoljeću guru Padmasambhava pristao na leđima tigrice pa zato samostan nazivaju i tigrovom gnijezdom. Pogled s vrha jednostavno je spektakularan, a sama građevina drži se za stijenu koja se nalazi 3000 metara iznad doline. Kasnije ćete posjetiti i hram Kyichu Lhakhang, jedan od najstarijih i najljepših butanskih hramova izgrađen u 7. stoljeću. Budući da je je streljaštvo butanski nacionalni sport, posjet lokalnom klubu jednostavno je neizbježan. Promatrajte kako domaćini vježbaju i natječu se te nevjerojatnom preciznošću pogađaju udaljene mete.

Obroci: doručak, ručak, večera

10

Dan 10: Paro

Odlazak u bilo koje vrijeme. Uključen je prijevoz do zračne luke.

Obroci: Doručak

Kod putovanja: G-ADWNG