Osiguranje od otkaza putovanja

Jesi li razmišljajući i odlučujući gdje, kada, kako i koliko dugo putovati, pomislio na to da ti nepredvidivi događaji, iznenadne okolnosti itd. mogu upropastiti putovanje? Za takve slučajeve nudimo ti idealno rješenje – osiguranje od otkaza turističkog putovanja.

Osiguranje od otkaza putovanja pokriva troškove otkaza turističkog putovanja (npr. avio karta, noćenje u hotelu, najam automobila) za slučajeve navedene u polici osiguranja.

Osiguranje od otkaza putovanja

Osigurati se može svaki pojedinac koji prilikom plaćanja turističkog putovanja ugovori osiguranje te uplati premiju osiguranja. Premija osiguranja iznosi:

  • za osnovno osiguranje od otkaza putovanja 4,193 % od vrijednosti uplaćenoga putovanja.
  • za prošireno osiguranje od otkaza putovanja 6,47 % od vrijednosti uplaćenoga putovanja.

Po ovoj cijeni moguće je osigurati isključivo proizvode kupljene kod nas.

Osiguranje stupa na snagu na dan ugovorene police i prestaje vrijediti na dan odlaska na putovanje. U slučaju nepredviđenog događaja zbog kojeg moraš otkazati putovanje, bit će ti odobren povrat sredstava odnosno trošak uplaćenih usluga aviokompanije, hotela ili agencije.

Prilikom otkaza putovanja, uz pismeni otkaz putovanja, potrebno je priložiti presliku potvrde o opravdanom suzdržavanju od rada, o odobrenom bolovanju u skladu s datumom početka planiranog putovanja, odnosno dokaz o hospitalizaciji na dan početka planiranog putovanja. U svakom slučaju osiguranik mora priložiti liječničku potvrdu sa sljedećim podacima: datum pogoršanja zdravstvenog stanja, povijest bolesti, dijagnoza bolesti i vrsta terapije.

Osnovno osiguranje od otkaza putovanja

Osnovno osiguranje od otkaza putovanja mogu ugovoriti svi putnici s prijavljenim boravkom u Europi koji prilikom plaćanja turističkog putovanja uplate premiju osiguranja u iznosu od 4,193 % vrijednosti turističkog putovanja. Osnovno osiguranje od otkaza putovanja obuhvaća povrat troškova otkaza u sljedećim primjerima (odnosi se na osiguranika, srodnika ili osobu s kojom putuje, a da je osigurana u istoj polici):

  • teške tjelesne ozljede, bolesti, smrt

Prošireno osiguranje od otkaza putovanja

Osiguranje obuhvaća povrat troškova otkaza i u sljedećim primjerima:

1. Teške tjelesne ozljede, neočekivane teške bolesti ili smrti:

a) osiguranika ili suputnika ili

b) osobe s kojom osiguranik privremeno prebiva, ili

c) osiguranikovog srodnika.

2. Komplikacija, povezanih s trudnoćom osigurane putnice ili trudnoćom suputnice, ako je trudnoća bila potvrđena sa strane liječnika poslije datuma ugovorenog osiguranja te se putovanje prema savjetu liječnika ne preporučuje.

3. Ako osiguranik ili suputnik podliježu obveznoj karanteni, sudjelovanju u poroti ili svjedočenju na sudu.

4. Ako osiguranik ili suputnik doživi nesvojevoljan gubitak posla.

5. Razvod ili raskid pravno priznate izvanbračne veze.

6. Otkazivanje vjenčanja ili svadbenog putovanja.

7. Izravna uključenost osiguranika ili putnika u prometnu nesreću na putu do zračne luke koja ozbiljno prijeti pravovremenom dolasku, što je dokazano iz policijske evidencije o nesreći.

8. Manjak snijega na skijalištu, pri čemu djeluje manje od 50 % infrastrukture predviđene za upotrebu, što otežava planirane aktivnosti.

9. Nadležno tijelo (poput Svjetske zdravstvene organizacije) izda upozorenje za turiste koje se odnosi na određeno područje ili zemlju koja je dio planiranog putovanja. Upozorenje se može odnositi na ekstremne vremenske uvjete, epidemiju, pandemiju, ugroženu sigurnost i druge razloge.

10. Otkaz događaja (koncerta, utakmice) zbog kojeg je uplaćeno putovanje, ukoliko nije dio organiziranog prijevoza / grupnog putovanja na mjesto događaja. Otkaz ili promjena datuma poslovnog sastanka izričito su isključeni iz pokrića.

11. Promjena datuma stručnog/državnog ispita koji polaže osiguranik ili suputnik obzirom na prethodno objavljeni datum, ako je putovanje bilo organizirano nakon objave primarnog datuma te prije objave novog.

12. Ako osiguranik ili suputnik mora ostati kod kuće zbog opsežne štete na svojoj kući/stanu, uzrokovane požarom, eksplozijom zrakoplova, olujom, poplavom, klizištem ili propadanjem ili koja je posljedica zlonamjerne osobe, pri čemu je potrebno priložiti izvještaj hitne službe o izvanrednim okolnostima (i izvještaj policije u slučaju provale u kuću/stan).

13. Osiguranik ili suputnik uključen je u pomoć u slučaju izvanrednih okolnosti, npr. požara ili poplave u svojoj državi, za što mora priložiti pismeni dokaz odnosno objašnjenje odgovarajućeg tijela.

 

POZOR!

A/ Kod osnovnog pokrića (premija iznosi 4.193% vrijednosti kupnje) koji pokriva troškove otkaza zbog bolesti, ozljede ili smrti u obitelji koji se dogodi nakon kupnje karte i za koje se može dobiti liječnička potvrda (trudnoća je tu isključena), trošak otkaza iznosi 0 kn.

B/ Kod proširenog pokrića (premija iznosi 6.47% vrijednosti kupnje) koje vrijedi u slučaju otkaza zbog neočekivane situacije ili bolesti koja se dogodila nakon kupnje karte te se može dokazati službenim dokumentom, trošak otkaza iznosi 375 kn (po karti).

Uvjeti osiguranja

Europsko osiguranje od otkaza putovanja

Osigurana je odsutnost ili prekid putovanja.
Osigurani uzroci su:

  • neočekivana teška bolest
  • ozbiljne tjelesne ozljede uslijed nesreće
  • smrt
  • komplikacije u trudnoći
  • značajna materijalna šteta na prebivalištu zbog prirodne katastrofe ili kaznenog djela

U slučaju odsutnosti ugovorno utvrđeni troškovi otkaza bit će nadoknađeni do osigurane cijene putovanja.
Po završetku putovanja nadoknadit će se troškovi za neiskorištene usluge putovanja do osigurane cijene putovanja i dodatni troškovi povratka.

Osiguranje se može sklopiti i 48 sati nakon kupovine avio karte, a za sklapanje nakon 48 sati vrijedi 10-dnevna karenca.

Uvjeti osiguranja