Putovanje u Kanadu, Australiju i Novi Zeland

Postupak dobivanja elektroničke dozvole za ulazak u  Kanadu, Australiju i Novi Zeland

Australija – eVisitors

Putnici koji putuju u Australiju moraju prije polaska izvršiti prijavu preko novog elektroničkog viznog sistema t. i. »eVisitors« koji se odnosi na državljane članica EU i na državljane nekih europskih država. Sistem »eVisitors« je stalno dostupan elektronički sistem kojemu je nadležno australsko ministarstvo za imigraciju te omogućuje apliciranje (turistička/poslovna putovanja) na sljedećem linku:
https://immi.homeaffairs.gov.au/visas/getting-a-visa/visa-listing/evisitor-651

Putnik obično za nekoliko minuta nakon aplikacije na svoju email adresu zaprimi odobrenje ulaska u Australiju. Unatoč tome savjetujemo da aplicirate najmanje 14 dana prije planiranoga putovanja. Prilikom dolaska u Australiju će granična kontrola pečatirati u putovnicu broj elektroničkog odobrenja pojedinačnog ulaska za koji ste aplicirali.
Dovoljenja

Kanada – eTA

Putnici koji putuju u Kanadu moraju prije polaska zatražiti online dozvolu za ulazak u Kanadu – eTA (Electronic Travel Authorization). Potrebno je unijeti putovnicu, kreditnu karticu (VISA, MasterCard, American Express) te e-mail. U većini slučajeva je potvrđeno za nekoliko minuta nakon apliciranja. Dozvola traje 5 godina odnosno do isteka valjanosti putovnice. Cijena dozvole iznosi 7 CAD.

Aplikacija je dostupna na web stranici:
http://www.cic.gc.ca/english/visit/eta-start.asp

Novi Zeland – NZeTA

Od 1. listopada 2019. godine bit će nužno imati e-vizu tj. e-potvrdu (NZeTA – New Zealand Electronic Travel Authority) kako biste ušli u tu zemlju. E-vizu možete zatražiti elektronski, a cijena je između 9-12 novozelandskih dolara ( 5-7 eura), ovisno o načinu prijavu. Ako NZeTA potvrdu zatražite putem aplikacije, koštat će vas 9, a putem weba 12 dolara. Morate platiti i međunarodnu turističku pristojbu (IVL) u visini 35NZD. E- viza i međunarodna turistička pristojba vrijede 2 godine. Putnici koji putuju bez elektroničke potvrde bit će odbijeni. Sustav će biti dostupan od 1. srpnja 2019. godine.

Aplikacija je dostupna na web stranici:
NZeTA

Naruči se za sastanak u agenciji